PRED PLANICO

FOTO: Na ramenih kolegov še zadnjič na vlak za Planico

Robert Kranjec bo v soboto končal uspešno kariero smučarskega skakalca. S sedmimi zmagami za svetovni pokal je četrti najuspešnejši Slovenec.
Fotografija: Timi Zajc in Domen Prevc sta na ramah prinesla Roberta Kranjca do vlaka. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Timi Zajc in Domen Prevc sta na ramah prinesla Roberta Kranjca do vlaka. FOTO: Tomi Lombar

RATEČE – Robert Kranjec, smučarski skakalec z največ poleti prek magične meje 200 metrov, je vse do zadnjega skrbno čuval skrivnost, da bo po letošnjem finalu svetovnega pokala v Planici postavil svoje smuči v kot in sklenil uspešno športno pot. Odločitev, ki jo je sam pri sebi sprejel že januarja, je zaupal le svojim najbližjim sorodnikom in najtesnejšim prijateljem. Zato je včerajšnja novica, da bo leteči Kranjčan v soboto še zadnjič poletel, nato pa pomahal v slovo, mnoge presenetila, če že ne šokirala.

Do vlaka na ramah Prevca in Zajca

Reprezentančni kolegi so takole pokazali na svojega poslavljajočega se kapetana Roberta Kranjca. FOTO: Tomi Lombar
Reprezentančni kolegi so takole pokazali na svojega poslavljajočega se kapetana Roberta Kranjca. FOTO: Tomi Lombar
Ko je Robi zjutraj prispel na ljubljansko železniško postajo, od koder je proti Jesenicam odpeljal vlak, na katerem so izvedli tradicionalno novinarsko konferenco slovenske reprezentance pred današnjimi kvalifikacijami (11.00) za petkovo posamično tekmo (14.30) na letalnici bratov Gorišek, so mu nadeli kapetanski trak. Zatem sta ga Domen Prevc in Timi Zajc, naša najmlajša in hkrati edina reprezentanta, ki sta letos okusila slast (posamičnih) zmag, dvignila na rame in odnesla do vagona. »To je moja zadnja pot z vlakom v Planico, kjer bom v soboto končal kariero,« je Kranjec navzočim novinarjem razkril še pred vstopom na vlak, na katerem je obujal spomine na več kot dvajsetletno kariero na najvišji ravni. »Zapomniš si predvsem lepe trenutke, medtem ko slabše potisneš na stran. Veliko smo dali skozi, vendar bi prav vse storil in ponovil še enkrat,« je poudaril 37-letni Kranjčan in se spomnil mučnih dni po novem letu, ko mu ni šlo po načrtih in željah. Ker se povrhu ni več uvrščal niti v ekipo za tekme celinskega pokala, je po temeljitem razmisleku sklenil, da je bolje, če naredi konec temu mučenju. »Preprosto se nisem več videl v tem, zato ne bi mogel iti še enkrat skozi to. Preveč me je izčrpalo, bolj psihično kot telesno,« je svojo odločitev razložil eden najuspešnejših slovenskih smučarskih skakalcev.

V svetovnem pokalu je slavil sedem zmag, več kot on so jih nanizali zgolj Peter Prevc (22), Primož Peterka (15) in Primož Ulaga (9). Vrsto let si je lastil državni rekord, ki ga je izboljš(ev)al od 222,5 metra (v Planici leta 2002) prek 223 m (2005), 229 m (2007) in 232 m (v Vikersundu leta 2011) do 244 metrov, s katerim si je na norveški pošasti leta 2012 zagotovil naslov
Na včerajšnjem preizkusu letalnice bratov Gorišek je prvi poletel Rok Tarman. FOTO: Matej Družnik
Na včerajšnjem preizkusu letalnice bratov Gorišek je prvi poletel Rok Tarman. FOTO: Matej Družnik
svetovnega prvaka v poletih. Kot prvi Slovenec! Zanimivo, da se je takrat za las izognil diskvalifikaciji. Če bi bil namreč le 100 gramov lažji, bi ostal brez te zlate lovorike. No, na tistem prvenstvu je prispeval levji delež k tretjemu mestu Slovenije na moštveni tekmi, bil pa je tudi član naše bronaste ekipe na olimpijskih igrah leta 2002 v Salt Lake Cityju in devet let pozneje na nordijskem SP v Oslu. Pohvali se lahko še z dvema malima kristalnima globusoma za skupni zmagi v posebnem seštevku poletov (v letih 2010 in 2012), v končnem seštevku svetovnega pokala pa se je najvišje zavihtel s šestim mestom v zimi 2012/13.

Ničesar ga ni strah delati

Ponosen je na vse svoje dosežke. »Težko bi za svoj največji uspeh izluščil zgolj enega. Olimpijska kolajna ima svojo težo, veliko mi seveda pomeni tudi naslov svetovnega prvaka v poletih, pa prva zmaga v Planici. Te bi dal v en koš,« je naštel leteči Kranjčan, ki za tokratne polete težko kar koli napove, ker že dolgo ni tekmoval. »Poskušal se bom čim bolj sprostiti in odleteti čim dlje. Kam dejansko spadam, pa bom izvedel po prvih dveh četrtkovih poletih. Moj prvi cilj je prebiti se skozi kvalifikacije,« je zaupal Kranjec, ki še ne ve, kdo mu bo v soboto zadnjič zamahnil z zastavico in tako dal znak za zadnji polet. Po enem od predlogov je kandidatka za to njegova hčerkica Pika. »Ne vem pa, kako bi se v tem primeru zbral za nastop,« se je namuznil naš najizkušenejši reprezentant, ki si bo po koncu finala vzel dva meseca zase, da si zbistri glavo in malo razmisli o svoji prihodnosti. »Lahko se zgodi, da bom ostal v skokih, lahko pa bom šel tudi v povsem druge vode. Odprt bom za vse priložnosti, upam, da mi jo bo kdo tudi ponudil. Bomo videli. Če me bo veselilo barvanje hiš, bom pač počel to. Ničesar me ni strah delati v življenju,« je še sklenil Kranjec. 
Smučarski skakalci, ki bodo do nedelje na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih opravljali vlogo predtekmovalcev, so včeraj prikazali 12 poletov prek 200 metrov. FOTO: Matej Družnik
Smučarski skakalci, ki bodo do nedelje na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih opravljali vlogo predtekmovalcev, so včeraj prikazali 12 poletov prek 200 metrov. FOTO: Matej Družnik

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije