PLANICA 2018

FOTO: Aljaž je v zraku čutil Slovenijo

Na včerajšnjem ogrevanju v Planici z 222 metri najdaljša Jan Kus in Blaž Pavlič. Prvi poletel Vodan z zelenimi smučmi z napisom I Feel Slovenia.
Fotografija: Najdlje sta na včerajšnjem preizkusu z 222 metri poletela Blaž Pavlič in Jan Kus. FOTOgrafije: Marko Feist
Odpri galerijo
Najdlje sta na včerajšnjem preizkusu z 222 metri poletela Blaž Pavlič in Jan Kus. FOTOgrafije: Marko Feist

RATEČE – Čeprav so sorazmerno močni vetrovni sunki že navsezgodaj grozili, da bodo močno otežili izvedbo preizkusa planiške letalnice pred današnjim začetkom finala svetovnega pokala v smučarskih skokih oziroma poletih, je ogrevanje minilo brez večjih težav. Čast prvega, da se spusti po strmem zaletišču, ki navadnim smrtnikom z vrha ponuja strašljiv razgled v dolino, je tokrat pripadla Aljažu Vodanu. Odneslo ga je do 162 metrov, bolj kot zaradi daljave pa se je znašel v središču pozornosti tudi zaradi zeleno obarvanih smuči, z napisom I Feel Slovenia, ki so jih mnogi vedeli prvič. Gre za skupni projekt Petra Slatnarja in Slovenske turistične organizacije (STO). Če se bo slednji zadeva zdela dovolj zanimiva, bi utegnili določeni slovenskimi skakalci s takšnimi smučmi v prihodnji sezoni skakati tudi v svetovnem pokalu.

Čast, da se prvi spusti po zaletišču letalnice, je tokrat doletela Aljaža Vodana s smučmi I Feel Slovenia.
Čast, da se prvi spusti po zaletišču letalnice, je tokrat doletela Aljaža Vodana s smučmi I Feel Slovenia.

Bodrila ga je skakalka

»To je bila nova lepa izkušnja, trema pred nastopom pa večja kot običajno. Naloga je pač težja, ker ne veš, kako bo šlo v smučini,« je razpredal 22-letni član kranjskega Triglava, za katerega je pesti ob doskočišču stiskala tudi prijateljica Nika Križnar, naša najboljša skakalka v tej sezoni. Kakor jo poznamo, ji verjetno ne bi bilo treba dvakrat reči, da bi tudi sama poletela na velikanki. A na to bo morala – kakor tudi druga dekleta – očitno še počakati nekaj let. Po mnenju Mirana Tepeša, ki je včeraj prižigal zeleno luč predskakalcem (za to so ga pooblastili z Mednarodne smučarske zveze, da se ne bi ponovil Tilen Bartol, ki je pred dvema letoma grdo padel pri 252 metrih), bi lahko prvo žensko preizkušnjo v poletih z omejenim številom tekmovalk dočakali v kakšnih petih letih. Za včerajšnji preizkus se je prijavilo 35 junakov, med katerimi so bili trije tujci, Kanadčan Matthew Soukup (176 m), Američan AJ Brown (172 m) in Japonec Masamicu Ito (146 m). Največja daljava je ostala v domačih rokah oziroma nogah, z 222 metri sta si jo delila Jan Kus in Blaž Pavlič.

Z legendarnim Japoncem Noriakijem Kasaijem so se želeli mnogi fotografirati.
Z legendarnim Japoncem Noriakijem Kasaijem so se želeli mnogi fotografirati.

Začelo ga je dvigovati

»Da me bo odneslo daleč, sem začutil takoj po odskoku, ko me je začelo dvigovati, kljub temu pa nisem pričakoval takšne daljave,« je priznal Kus, ki je za deset metrov izboljšal svoj osebni rekord z lanskega preizkusa. Za letalnico je dejal, da je spet zelo dobro pripravljena, morda celo bolje kot lani, ko je bilo topleje. Z njim se je strinjal tudi Pavlič, ki je pred letom dni na preizkusu poletel do 231 metrov. »Čeprav me je tokrat odneslo deset metrov manj, nisem nič manj užival. Občutki so bili znova fenomenalni,« ni skrival navdušenja 20-letni član SSK Mislinja, ki mu je zaploskalo kar nekaj ljubiteljev tega športa, jih je bilo pa včeraj na preizkusu manj kot, denimo, lani ali predlani. Med gledalci seveda ni manjkal legendarni Janez Gorišek, skupaj z bratom Vladom konstruktor letalnice v dolini pod Poncami, preizkus pa si je med drugimi ogledal tudi Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS), ki ga je zjutraj tako uščipnilo v hrbtu in zgornjem delu noge, da je moral odpovedati predvideni prihod na vlak in se odpraviti na urgenco. Po opravljenem pregledu pa se je hitro usedel v avtomobil in odpeljal proti Planici, kjer je v družbi nekdanjega direktorja nordijskih reprezentanc Lojzeta Gorjanca ujel še nekaj poletov.

Preizkus moškosti
Preizkus moškosti

S kančkom sreče tudi prek 250 m

Z videnim je bil zadovoljen tudi vodja tekmovanja Jelko Gros. »Zaletna smučina je ravna in tekoča, doskočišče pa boljše kot v preteklosti ob takšnih ledenih dneh, za kar smo poskrbeli s teptalnikom, s katerim smo ga začeli frezati že ob petih zjutraj,« je razkril Gros in glede fantov, ki so včeraj poleteli najdlje, dejal, da so se lepo nastavili na smuči. Veliko jih je izrazilo željo po letenju, za nekatere pa je to preizkus moškosti. »Lepo jih je bilo pogledati, toda njihova naloga je bila pokazati, ali je vse tako, kot mora biti. Najboljši bodo imeli precej krajši nalet, a bodo vseeno leteli dosti dlje. Konec koncev letalnice nismo pripravljali za polete, dolge 222 metrov. Zagotovo so tu možne daljave do 250 metrov daleč, s kančkom sreče tudi malo več. Doskočišče je v radiusu pripravljeno popolno. Vse bo odvisno od letalcev. Če bo, recimo, Norvežan ​Robert Johansson tako razpoložen, kot je bil v Vikersundu, bo zrel za res kakšno veliko daljavo,« je še ocenil vodja tekmovanja. 

Na preizkusu ni manjkal niti Janez Gorišek s sinom Sebastjanom.
Na preizkusu ni manjkal niti Janez Gorišek s sinom Sebastjanom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije