SLOVENSKI PONOS

Zmaguje kot trener Rijeke, po porazih je pa Slovenec

Objavljeno 21. april 2016 09.20 | Posodobljeno 21. april 2016 09.21 | Piše: Rok Tamše

Trenerju Matjažu Keku polzi iz rok naslov nogometnega prvaka Hrvaške.

Matjaž Kek uspešno vodi hrvaškega prvoligaša Rijeko.

Reka – Nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek si s hrvaškim prvoligašem Rijeko že dobra tri leta prizadeva, da bi na prestolu hrvaškega nogometa zamenjal zagrebški Dinamo. Doslej je z Rečani leta 2014 osvojil hrvaški pokal in superpokal, poskrbel za pravljico v evropski ligi, v hrvaškem prvenstvu pa v zadnjih treh sezonah redno zaseda drugo mesto za Dinamom. Tokrat se je pokazala velika možnost za zamenjavo na vrhu, saj je v torek Rijeka na svojem ličnem novem stadionu na Rujevici za 5000 gledalcev, ki ga obdaja šest igrišč za trening, medtem ko kultna Kantrida čaka na prenovo, gostila Dinamo. V primeru zmage bi lahko Rijeka štiri kroge pred koncem prvenstva zmanjšala zaostanek za purgerji na zgolj točko. Kekovim varovancem, med katerimi so tudi slovenska reprezentanta Roman Bezjak in Miral Samardžič ter Aleš Mejač, ki tako rekoč ne igra, so iztržili zgolj remi. »Nisem zadovoljen, saj smo si močno želeli zmago. Toda proti tako močni ekipi, kot je Dinamo, bi morali v prve pol ure tekme izkoristiti priložnosti, ki smo si jih priigrali. Ni še konec, še štirje krogi so pred nami, zdaj gledamo proti jadranskemu derbiju v soboto s Hajdukom v Splitu,« se ne predaja 54-letni Mariborčan, čeprav mu je jasno, da Dinamo štirih točk prednosti v štirih tekmah tako rekoč ne more zapraviti.

Lov na Dinamo

»Vsak tekmec v hrvaški nogometni ligi te lahko pohrusta, če nisi pravi. To smo videli tudi v tej sezoni. Vse bližje smo Dinamu, ki se prej nikoli ni veselil osvojene točke v dvoboju z nami štiri kroge pred koncem prvenstva. Pot, da zrušiš Dinamo, je, da si maksimalen v vseh pogledih. Mi smo najprej uredili najpomembnejšo stvar, to je infrastruktura. Seveda navijači želijo več, od danes do jutri želijo zrušiti nekaj, kar traja desetletje. Moči Dinama ne merim po ničemer drugem kot po tistem, kar je na igrišču. Imajo kakovostne igralce, ki jih lahko bogato plačajo, lahko si privoščijo, prodajajo svoje igralce v milijonskih zneskih, imajo daleč najboljšo skavtsko službo in v svoji mladinski šoli vzgajajo odlične igralce, kar se vidi v njihovi zastopanosti v reprezentancah do 21, 19 in 18 let ter v vseh mlajših selekcijah,« je nanizal slovenski junak nogometnega preporoda na Kvarnerju in nadaljeval: »Rijeka mora iti svojo pot, čeprav navijači želijo več, a vsega se ne da opraviti čez noč. Trenutno nam manjka kontinuiteta, saj se ekipa vsake pol leta zamenja, to nas čaka tudi junija. Pač od tega živimo, čeprav mnogi mislijo, da Gabriele Volpi (70-odstotni lastnik in častni predsednik kluba, op. p.) neomejeno vlaga svoje milijone v moštvo. Toda položaj ni niti približno takšen. Se pa naš zaostanek za Dinamom vsako leto manjša, a nekateri so nervozni in bi vse naredili boljše. Kar se tiče navijačev, je normalno, da hočejo lovorike. Tudi retorika kluba, ki kaže ambicije po vrhu, je pravilna. Enkrat moraš pokazati, da hočeš več, objektivnost pa je nekaj drugega. Samo nadaljevati moramo po tej poti. Res pa je, da sem ob zmagah trener Rijeke, ko pa ne gre ravno dobro, sem Slovenec na klopi Rijeke. Ampak tega ne jemljem kot zlonamerno, na to sem pripravljen, v življenju sem izkusil že marsikaj,« je v lepo urejenem novinarskem središču kompleksa, ki je vreden 19 milijonov evrov, razlagal Kek, ki mu ni bilo težko posvetiti dodatnega časa slovenskim novinarjem.

Požreti mora marsikaj

Rijeka ne lovi Dinama samo na igrišču, ampak tudi v vseh preostalih segmentih delovanja kluba, vključno z vplivom v medijih. »Ogromno prostora imamo tudi v našem piaru. Zdajšnje vodstvo je klub prevzelo pred tremi leti in pol, vse skupaj se še gradi, tudi medijska podoba kluba. Ko lahko pariraš tudi s tem, si lahko marsikaj privoščiš. Za zdaj delamo še bolj v rokavicah. Toda brez pritiska medijev v nogometu ne gre, dve leti je bilo zame sanjsko, zdaj pa moram požreti marsikaj. Toda osredotočen sem na delo, takšen hočem ostati. Pri meni ni bilo evforije, ko smo zmagovali, saj sem vedel, da bodo prišli tudi drugačni časi. Zato tudi ni nobena tragedija, ko nam gre nekoliko slabše. Poudarjam pa, da ima Rijeka štiri kroge pred koncem 69 točk, za Dinamom smo dosegli največ zadetkov, jih prejeli najmanj; vse to so dejstva. Res pa je, da bi lahko dosegli še več, da smo izgubili pomembne točke v tekmah, ki bi jih morali dobiti. Velika črna pika in moja velika odgovornost je druga polfinalna pokalna tekma v Koprivnici, ko nas je izločil Slaven Belupo,« je velik spodrsljaj priznal Kek.

Slovenski ponos

Matjaž Kek je posebno ponosen na rojake v dresu Rijeke, na napadalca Romana Bezjaka ter branilca Mirala Samardžiča in Aleša Mejača. »Miral in Roman sta srce naše igre s svojo zrelostjo, odnosom in kakovostjo. Aleš je prišel v zelo nerodnem položaju, zdaj že redno trenira, poškodb ni več, kar je zelo pomembno za njegovo kariero. Predvsem me veseli značaj vseh treh fantov, s tem dokazujejo, da so upravičeno v Rijeki,« je dejal šef.

 

Deli s prijatelji