OBLETNICA

Že pionirji so preigravali

Objavljeno 03. december 2012 14.23 | Posodobljeno 02. december 2012 21.05 | Piše: Marko Uršič

Mineva 140 let od prve reprezentančne nogometne tekme.

Utrinki s prve uradne tekme dveh reprezentančnih moštev (foto: S. N.).

LONDON – Britanski otok je utemeljitelj marsičesa danes nepogrešljivega, a seveda tudi ne bo odstopal od svojih tradicionalnih viktorijanskih vrednot. Nekaj podobnega nogometu naj bi igrali že stari Grki in Rimljani, nato na Kitajskem in v 16. stoletju v Firencah, a v modernem svetu so okroglo usnje v prve zakonske okvire spravili v Združenem kraljestvu. Ker pa so tam zelo ponosni nase, na kolonialno preteklost in vrednote, so nogometu seveda dali tudi domoljubno obličje.

Reprezentanca z dolgo zgodovino

Angleška nogometna reprezentanca je, denimo, najstarejša na svetu, a ni sama, ta naziv si lasti tudi Škotska. Dvoboj med tema dvema moštvoma je bil pod okriljem nogometne zveze odigran 5. marca 1870. Skupaj sta med letoma 1870 in 1872 odigrali pet prijateljskih tekem (izidi so bili 1 : 1, 1 : 0, 1 : 1 ter dve angleški zmagi z 2 : 1 in 1 : 0), vse na londonskem Ovalu, sicer igrišču za kriket. Povratna tekma severneje, skupaj so jo spravili predstavniki škotskih klubov, je bila 30. novembra 1872, torej pred 140 leti. Odigrali so jo na igrišču za kriket Hamilton Crescent v Particku, predelu Glasgowa. To srečanje imajo za prvo pravo mednarodno reprezentančno tekmo, saj sta bili moštvi izbrani neodvisno in sta delovali vsako zase, v nasprotju z uvodnimi tekmami, ko je bilo vse pod okriljem ene nogometne zveze.

Angleži kape, Škoti pa rdeče kapuce

Obračun se je končal brez zadetkov, gledalo ga je 4000 gledalcev, bojevitost in veliko rivalstvo pa sta zaznamovali že to žoganje. Prva škotska postava je bila sestavljena izključno iz glasgowskega amaterskega kluba Queen's Park. Mednarodna nogometna zveza namreč prvih pet tekem med Angleži in Škoti ne priznava za uradna srečanja zato, ker so bila škotska moštva sestavljena iz igralcev, ki so žogo brcali v Londonu. Na prvi pravi reprezentančni tekmi so Angleži nosili kape, Škoti pa rdeče kapuce. Na igrišču je bilo težko igrati, saj je pred tekmo tri dni nenehno deževalo. To je šlo na roko nižjim in lažjim domačim nogometašem, ki jim v prvem polčasu niso priznali zadetka, ker je žoga zadela trak, ki je predstavljal zgornji del okvirja vrat. Oboji pa so že obvladali preigravanje tekmečevih nogometašev. Zanimivo, da je Anglija v naslednjih 40 letih igrala reprezentančne tekme, na britanskem prvenstvu, začelo se je 1883., izključno le s Škoti, Valižani in Irci.
 

Deli s prijatelji