BREZ MILOSTI

Zaradi kredita v švicarskih frankih sloviti tenisačici grozi deložacija

Objavljeno 31. marec 2015 10.46 | Posodobljeno 31. marec 2015 10.53 | Piše: D. P.

Odvetnik je opozoril, da je leta 2006 prejela 400.000 evrov kredita, dve leti prej pa 450.000. Ni mu jasno, zakaj banka terja denar v švicarskih frankih, kar je v škodo Majolijevi zaradi rasti švicarske valute.

Iva Majoli je bila ob prihodu domov neprijetno presenečena.

Nekdanja slavna in uspešna hrvaška teniška igralka Iva Majoli se je znašla v finančnih težavah. Banka Hypo Alpe Adria ji namreč zaradi domnevnega (kreditnega) dolga v višini 1,2 milijona švicarskih frankov grozi z izvršbo, Majolijeva pa bo morala na cesto, poroča hrvaški dnevnik Jutarnji.hr.

Pred letom in pol se je rešila

»Stanovanje na Trgu bana Jelačića 3 je moja edina nepremičnina, ki jo rabim za preživetje družine. To je eden od razlogov, da je zame izvršba nedopustna,« je pojasnila Majolijeva, ki se je po nizu slabih naložb skorajda znašla na beraški palici. Pred letom in pol je Hypo že želel prodati stanovanje na dražbi, a je uspelo Majolijevi prepričati bančnike, da so pristali na odlog.

Majolijeva se je banke lotila s protiofenzivo, saj ne razume, zakaj Hypo od nje terja 1,242.312 švicarskih frankov in 942 kun. Ivin odvetnik Boris Kelemen je v tožbi zoper banko opozoril, da na istem sodišču poteka še en postopek izvršbe. Tokrat se je Hypo spravil na teniški center nekdanje hrvaške igralke. Kelemen je zatrdil, da je delovanje centra edina poslovna dejavnost Majolijeve. V primeru izvršbe bi bilo onemogočeno Ivino poslovanje in zato zadovoljevanje osnovnih potreb, torej tudi skrb za otroka.

Terjajo vse

Banka trdi, da je dolg Majolijeve sestavljen iz dveh delov: 613.890 švicarskih frankov je neporavnanih obveznosti kredita iz leta 2006, od kredita iz leta 2004 pa Majolijeva dolguje 628.421 švicarjev. Ivin odvetnik je opozoril, da je leta 2006 prejela 400.000 evrov kredita, dve leti poprej pa 450.000. Ni mu jasno, zakaj banka terja denar v švicarskih frankih, kar je v škodo Majolijevi zaradi rasti švicarske valute.

Sporna grožnja

Majolijevi tudi ni jasno, kako je banka naračunala tak dolg, čeprav je bilo predvideno, da bo zadnji obrok poplačan leta 2032. »Take rešitve so v nasprotju s predpisi. Izvršba se lahko izvrši le na osnovi neplačanih obrokov,« je opozoril Ivin pravni zastopnik.

Deli s prijatelji