ZAMUDE

Zaradi 4 milijard dolarjev se Fifi že tresejo hlače

Objavljeno 17. marec 2014 14.13 | Posodobljeno 14. marec 2014 20.51 | Piše: Marko Uršič

Pred nogometnim SP se v Braziliji še vedno spopadajo z zamudo pri gradnji stadionov.

Svet se športno obrača po različnih vetrovih. Srednja Evropa še smuča in skače, v Bangladešu se bo začelo svetovno prvenstvo v kriketu, vsa zemeljska obla pa bo od 12. junija do 13. julija obrnjena k SP v nogometu. A do tja je treba še priti. V gospodarskih razmerah megalomanske Brazilije, gosti tudi olimpijske igre leta 2016, pa to ni samo po sebi umevna stvar. Jerome Valcke, generalni sekretar Mednarodne nogometne zveze (Fifa), je zato spet opozoril, da bo v nekaterih od dvanajstih brazilskih mest potekal boj s časom, da bodo stadioni in druga infrastruktura pripravljeni, da junija sprejmejo svet okrogle žoge. Ostali so namreč le še trije meseci.

Prireditelji so sicer obljubili, da bodo do konca lanskega leta nared vsa prizorišča, a le devet jih lahko zdaj v stadionskih nedrjih sprejme žogobrcarsko srenjo. Trije stadioni se še gradijo, v Cuiabi, Curitibi in tudi tisti v São Paulu, kjer bo 12. junija otvoritvena tekma med Brazilijo in Hrvaško. »Zunanjost stadiona v Porto Alegreju denimo sploh še ni tlakovana. Torej ne moremo postaviti vseh začasnih gradenj za televizijo, pokrovitelje in novinarje. Dela lahko trajajo še dva, tri mesece,« ni zadovoljen Valcke. Predstavniku Fife pa se hlače tresejo tudi zato, ker naj bi Fifa od SP dobila približno štiri milijarde dolarjev, 60 odstotkov tega od prodaje televizijskih pravic. Predsednik Fife Sepp Blatter je celo omenil, da v 40 letih, kar deluje v Mednarodni nogometni zvezi, še ni doživel takšne zamude pri gradnji, niti pri gostiteljici prejšnjega SP, Južni Afriki.

Primerjava s Sočijem

Brazilski minister za šport Aldo Rebelo se hvali, da bo mundial pri vprašanju varnosti najbolj gladko izpeljan v zgodovini, a za čas SP so ponovno napovedani protesti nezadovoljnega prebivalstva. Razumljivo, inflacija, visoki davki, korupcija, visoki stroški življenja in slabe javne storitve so brazilski vsakdanjik, vlada pa je v nogometno SP in poletne igre v Riu investirala kar 26 milijard dolarjev proračunskega denarja, za davkoplačevalce torej ni milosti. »Ne bo svetovnega prvenstva,« so protestniki že vpili na dosedanjih demonstracijah.

Posebno agresivna je anarhistična skupina Črni blok, ki se spopada s policijo, a Rebelo je prepričan, da bo večina Brazilcev podprla mundial. Športni minister je celo povlekel vzporednico z nedavnimi zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju, ko so protesti proti politiki ruskega predsednika Vladimirja Putina obledeli, ko so se igre začele. »Sprejeli smo tudi ukrepe za pospešitev del na treh stadionih, ki še niso končani. Ne le za SP, tudi za tekme, ki bodo služile preizkušanju,« pravi Rebelo. Stadion v Cuiabi naj bi v uporabo predali 2. aprila, v São Paulu – tam sta se pri gradnji novembra smrtno ponesrečila dva delavca – pa računajo na odprtje 15. aprila. Curitiba se je komaj izognila temu, da bi jo črtali s seznama mest, kjer bodo tekme svetovnega prvenstva, stadion pa naj bi bil nared v začetku maja.

 

Deli s prijatelji