KAKO NAPREJ?

Žan nabira kondicijo, Teja vesela, da je sezone konec

Objavljeno 08. april 2014 18.16 | Posodobljeno 08. april 2014 18.08 | Piše: Marko Uršič

Dobitniki olimpijskih kolajn iz Sočija, manjkal je dopustnik Peter Prevc, s politiki in navijači.

Minister Jernej Pikalo je predal čeke Fabjanovi, Koširju in Gregorinovi. Foto: Dejan Javornik

Država je sočijskim junakom, izplen je bil osem odličij, že izplačala denarne nagrade za uspehe na olimpijskih igrah v Rusiji, včeraj pa je bila s podelitvijo čekov na sporedu še parada za javnost. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, je izročil velikanske imitacije čekov vsakemu s pravo številko na njih, zneski pa so naslednji: Tina Maze je prejela 47.600 evrov, trener Andrea Massi 23.800 evrov, Peter Prevc, včeraj je zaradi oddiha manjkal, in Žan Košir sta dobila po 29.750 evrov, Vesna Fabjan in Teja Gregorin po 11.900 evrov. Trener skakalcev Goran Janus, tudi on počiva, si je prislužil 14.875 evrov, Franc Sitar, trener srebrnega in bronastega deskarja Koširja, 14.850 evrov, Marku Gracerju, trenerju Fabjanove, in Urošu Velepcu, ki je strokovno vodil Gregorinovo, pa sta kolajni prinesli po 5950 evrov. »To je denarna zahvala Republike Slovenije. Denar je del zgodbe za ves trud, ki ga športniki in športnice vlagajo v zgodbo Slovenije,« je poudaril Pikalo.

Dvojno zlata olimpijka Mazejeva in Massi sta na sprejem zamudila 40 minut, nato pa pojasnila poglede na bližnjo prihodnost po Goričanovi napovedi, da zapušča ekipo aMaze. »Želja je, da uredim zadeve z ekipo, sama namreč nisem dovolj. Ko bom vedela več o tem, vas bomo obvestili,« je o najbolj žgoči zimskošportni temi namignila Korošica, ki je smučarski kombinezon tokrat zamenjala za tako imenovano casual (neformalno) podobo. »Vsi cilji so bili doseženi, namignil sem, da se umikam in da je moja zgodba končana. Odločitev bo padla, ko bomo vedeli, koliko sredstev je na razpolago. Sestavil bom program, toliko sem moralno obvezen. Potem se bom odločil po osebni plati, sem človek, ki razmišlja s svojo glavo. Za zdaj nimamo načrta B, če pa bomo našli rešitev za mojo zamenjavo, se bom umaknil,« pa je pojasnil Massi.

Sardinija, Lefkas

Žan Košir je po sezoni prosto deskal na Krvavcu, dokler se ni končala smučarska sezona: »To je najbližje domu, v tujini bi moral plačati tisoč evrov za nekaj dni, v Sloveniji so mi žičničarji dali brezplačne vozovnice.« Trenutno nabira telesno moč pod vodstvom Klemna Jakšeta, kolesari, teče in čas preživi v fitnesu. Igra tudi tenis in hokej na rolerjih. Maja bo na Sardiniji kolesaril in kajtal, pozneje bo na ledeniku Mölltal. Konec junija se bo odpravil na grški otok Lefkas, kjer bo kajtal. V svetovnem pokalu naposled želi na sam vrh, v mislih pa ima tudi SP v Kreischbergu, kjer bo ciljal na novo žlahtno kovino. »Moji tekmeci so vsi na počitnicah v eksotičnih krajih, jaz pa še nikoli nisem bil tako motiviran,« je odločen 29-letni Tržičan.

Bronasta biatlonka Teja Gregorin je navrgla: »Po tekmah v Oslu, ki so bile zadnje v tej sezoni, sem bila vesela, da je bilo vsega konec. Sezona je bila ravno zaradi olimpijskih iger zelo naporna, predvsem psihično. Zato potrebujem bolj psihični kot telesni počitek. Destinacija dopusta bo bližnja Slovenija, Hrvaška, ker imam preprosto zadosti potovanj, vedno smo na poti. Je pa vseeno lepo, če si malce tudi v domačem okolju oziroma blizu doma.« Še ena bronasta olimpijka, tekačica Vesna Fabjan, se je po sezoni že malce sprostila. »Po sezoni, ko so takšni rezultati, si je tudi bistveno lažje vzeti kakšen teden več za dopust. En teden sem ga že izrabila, na snegu v Italiji sem alpsko smučala, ampak to meni daje tisto potrebno energijo. Kaj bolj toplega morebiti še pride v poštev, sicer ne zelo daleč. Po prvem maju že začnemo priprave na novo sezono, baterije se bodo napolnile in s to medaljo bo seveda lažje začeti novo sezono,« je bila nasmejana Fabjanova, ki je včeraj skupaj s kolegi obiskala še predsednika RS in predsednico vlade, zvečer pa so se družili z navijači v ljubljanski Šiški.

 

Deli s prijatelji