V TUJINI

Zaljubljena in zaposlena na Danskem

Objavljeno 30. april 2014 16.59 | Posodobljeno 30. april 2014 16.59 | Piše: Drago Perko

Nekdanja igralka badmintona, Mirnčanka Špela Silvester, izjemno uspešno vodi oddelek za marketing evropske badmintonske zveze.

Ruski Kazan gosti evropsko prvenstvo v badmintonu, a naša aduta Maja Tvrdy in Iztok Utroša sta se žal hitro poslovila. Kljub temu bo tekmovanje ohranilo slovenski pečat, in sicer po zaslugi 27-letne Špele Silvester, ki že eno leto vodi marketinški oddelek evropske zveze za badminton BEC (Badminton Europe Confederation).

Usodna nesreča

Špela je bila nekoč tudi sama izvrstna igralka tega priljubljenega športa. Po prometni nesreči leta 2004 pa se ji je življenje, prav tako njeni sestri Urški, popolnoma spremenilo. Do takrat sta bili državni prvakinji v dvojicah do 11, 13, 15, 17 in 19 let, slavili sta tudi na močnem tekmovanju v nemškem Langenfeldu. Po treh letih in pol zdravljenja se je Špela vrnila v tekmovalne arene. Leta 2009 jo je po zmagi na evropskem pokalu na Cipru trener danske badmintonske akademije iz Odenseja povabil, naj se jim pridruži. Na univerzi je naprej končala dodiplomski študij, pred časom pa je v skandinavski deželi opravila še magisterij.

Do maja 2012 je intenzivno nastopala, potem pa so jo ustavile poškodbe. Že kot študentka je začela delati na evropski badmintonski zvezi, sprva je bila asistentka v oddelku za razvoj in dogodke. Ker pa je študirala marketing, je oktobra lani prevzela vodenje marketinškega oddelka evropske zveze. »Moja naloga je, da iščem sponzorje evropskih prvenstev. Skrbim tudi za to, da so vsi sponzorji med tekmovanji vidni in izpostavljeni, kot je dogovorjeno s pogodbami. Dnevno komuniciram z mediji in agencijami,« opiše Špela svoj dan iz Kazana, kjer poteka EP.

Pomagali Kitajci

Ponosna je, ker ima evropsko prvenstvo sploh prvič v zgodovini generalnega pokrovitelja. A da je prepričala renomirano evropsko podjetje (Intersport), je potrebovala pomoč Kitajcev! »Intersport si utira pot v Azijo. Ko smo zagotovili prenos prvenstva še na Kitajskem, smo si lahko segli v roke,« opiše, kako ji je uspelo. Prvenstvo stare celine pa spremljajo celo v Maleziji in Singapurju.

Med študijem na Danskem je spoznala tudi fanta, Jesperja, ki je prav tako igral badminton. A kljub uspehom v zasebnem in poslovnem življenju pogreša Slovenijo. »Šele ko si v tujini, se zaveš, kako lepo je pri nas doma,« pravi Špela, po rodu z Mirne na Dolenjskem, kamor se bo znova vrnila poleti. »Hvaležna sem svoji družini, ki mi vedno stoji ob strani. Ko sem odhajala na Dansko, so mi starši dali vedeti, da sem vedno dobrodošla, če se morda kaj zalomi ...«

S svojo poslovno žilico bo pomagala na trg tudi slovenskim vinarjem, ki so sicer v Skandinaviji sila cenjeni. 

Deli s prijatelji