DUNKING DEVILS

Zabavajo Kitajce 
in arabske šejke

Objavljeno 25. junij 2016 21.22 | Posodobljeno 25. junij 2016 21.24 | Piše: Drago Perko

Na začetku so si najem dvorane plačevali s prihranki od štipendij, zdaj mladi Ljubljančani sanjajo o odhodu v ZDA.

Na tujem so se predstavili s posebnim programom z ognjem. Foto: Dunking Devils

»Spoznali smo, da lahko z našim trampolinom skočimo čez meje Slovenije,« Marko Knafelc s prispodobo opiše, kako je košarkarski akrobatski skupini Dunking Devils iz Ljubljane uspel veliki met. Vabijo jih na vse konce in kraje zemeljske oble. Deset let bo, odkar so končali srednjo šolo. Vsak na svojem koncu, v Šolskem centru Novo mesto, na Gimnazijah Bežigrad in Jesenice, so bili člani akrobatov, ki so navduševali na tekmovanjih Šolske košarkarske lige. Po srednji šoli je nastal vakuum, ki ga je preseglo in zapolnilo prijateljstvo. Predvsem pa želja in volja po športu in druženju. »S Zoisovimi štipendijami smo si plačevali dvorane. Včasih so nam kak evro dali tudi starši. Hoteli smo trenirati,« se v zgodovino in pionirske začetke ozre Domen Rozman, prvi zametki skupine pa segajo v leto 2004.

Francosko okno v svet

»Nastopov ni bilo. Le trenirali smo. Če smo že kje nastopili, je bilo to zastonj, da smo se pokazali. Imeli smo le dve blazini, kanvasi so se lomili, raztrgane blazine sem šival in popravljal na maminem šivalnem stroju,« privleče Domen na plan še en detajl, ki se mu danes le nasmehne. Gnala jih je želja, da bi jih opazili. Že takrat so se radi snemali, njihovi posnetki pa so dosegali visoko gledanost – tudi do 100.000. To so lepe številke. Njihov posnetek je prišel v roke Francozu, ki je po deželi galskih petelinov organiziral šov programe. Hitro so našli skupen jezik, dežela sira in vina je za dve leti postala dom naših devilsov. Dogajanje v Franciji jih je prekalilo, predvsem pa dalo vedeti, da so sposobni za več in boljše. »Vedeli smo, da imamo le dve možnosti: ali pustimo vse in ostanemo, kjer smo, ali se gremo zares. Na glavo, kot se temu reče,« pove Domen o prelomnici, ki je leta 2011 določila smer. Iz garažnega benda so postali orkester, če malce po glasbeno opišemo to preobrazbo. Ker je posel stekel, so vmes ustanovili društvo, v katerem je danes več kot 50 članov. Vodilno vlogo ima šesterica, ki skrbi, da se skupina razvija. Domen (28 let ima) in leto dni mlajši Marko sta menedžerja skupine in bdita nad nastopi ter komunicirata s strankami. Peter Jaklič (28 let) bdi nad financami in pogodbami. Druga polovica uspešne šesterice šteje po 24 let. Primož Košir je mojster za tehniko in baze podatkov. Tadej Šolar pa je operativni menedžer za dogodke. Maks Veselko je zadolžen za kreacijo novega materiala. »Skupaj tvorimo celoto, vsak pa mora svoje delo dobro opraviti,« se v štabu skupine vsi zavedajo odgovornosti. Le Domen ne nastopa več. »Bolj sem koristen, ko skrbim za razvoj in bdim nad razvojem mladih generacij,« je realen. Naročniki jih najdejo na spletu, po navadi po ogledih kakih atraktivnih in zanimivih videoposnetkov. Zadnji, z britanskih talentov, je zbral 400.000 ogledov, video z vragolijami na reki Savi pa več kot 34 milijonov! To je predramilo Japonce, ki so bili v teh dneh pri nas z željo, da bi naredili zgodbo o Dunking Devils, njihovem zabijanju in lebdenju nad reko Savo.

Hit v Britaniji 
in na Japonskem

Širša slovenska javnost jih je spoznala leta 2011, ko so prišli v finale Slovenija ima talent. Temu so sledili nastopi v podobnih licenčnih oddajah v Italiji, Nemčiji, bili so tudi na Hrvaškem. Pred meseci pa je prišel klic iz Velike Britanije. Hoteli so jih videti na avdiciji 10. sezone britanskega šova Britain's Got Talent. V Birminghamu, kjer poteka snemanje, so navdušili. Žiranti Amanda Holden, David Walliams, Alesha Dixon in Simon Cowell so bili enotni, da morajo Slovenci v naslednji krog, zato so štirikrat pritisnili gumb Ja. Ali so zares napredovali, bo jasno v prihodnjih dneh. 


Trojna cena

V Sloveniji skorajda ne nastopajo. Razlog je tudi cena, ki je za naše razmere previsoka. Tujina s tem težav nima. »Poslovna skrivnost,« odvrneta soglasno, ko ju povprašamo, koliko računajo za nastop. Izvedeli pa smo, da v Sloveniji pridejo na teren za tretjino evropske ali svetovne cene. »Prodajamo se po vsem svetu,« so ponosni na svoje dosežke. Tri mesece so bili glavna atrakcija v zabaviščnem parku na Kitajskem, kjer jim je družbo delal domači cirkus z medvedi in levi. »Bili smo del tematskega parka, kamor so prihajale organizirane otroške skupine,« pove Marko. Na ta konec sveta bodo šli spet čez dva tedna, prej pa še v Nemčijo in Dubaj. K šejkom jih često vodi pot. Letal še ne pošiljajo po njih, a menda niti to ni daleč. Ker bi kljub temu radi videli, da bi si jih ogledalo domače slovensko občinstvo, nameravajo svoje vragolije združiti v 90-minutni šov. Stožic in Tivolija ne bodo polnili, kako manjšo dvorano pač. »Ko nastopamo, si želimo imeti stik z občinstvom. Da je lahko vsak del naše točke, to šteje,« pojasnijo, zakaj jih bolj mikajo manjši objekti.

Brez treninga ne gre

Nastopajo v košarkarskih dresih. Da bi gležnje ohranili cele, si obujejo košarkarske copate, ki so nekoliko višje. Povijejo si zapestja, da ne boli, ko parkrat med akcijo udarijo ob košarkarski obroč. Zavedajo se, da morajo skrbeti za svoj podmladek, zato skrbijo za obnovo akrobatske črede. Pred tremi leti so ustanovili posebno Dunking Devils akademijo, vsako poletje, niti letošnje ni izjema, pa pripravijo še poletni tabor na Gorenjskem. Profesionalna ekipa vadi po sedemkrat na teden, drugi člani po dvakrat. »Začeli smo z akrobatskim košarkarskim zabijanjem, danes pa je to le manjši del naše zgodbe. Produciramo šove za rokometne in odbojkarske tekme, smo tudi klub, ki razvija novodobno gimnastiko in akrobatiko, ki je dostopna širši publiki,« Domen opiše njihov delokrog. Do zdaj so nastopili na petih celinah in v 37 državah in imeli več kot 1200 nastopov! Ponosni so, ker so že zabijali na svetovnem košarkarskem prvenstvu (predlani v Španiji), leta 2013 so bili del šova na evropskem prvenstvu v Sloveniji. Druščina ne skriva, da bi radi čim prej nastopili na tekmi v severnoameriški poklicni ligi NBA. Tam bi radi srečali vzornika, 52-letnega Jerryja Burrella, ki je član svetovno znane akrobatske skupine AcroDunk. »Da ne pozabimo: naša inspiracija so bile tudi legendarne Žabe,« devilsi ne pozabijo, da so imeli vzornike tudi v Sloveniji. Lani so organizirali prvo evropsko prvenstvo v Budimpešti, na katerem so postali evropski prvaki. Letos bo na Madžarskem še svetovno prvenstvo.

Namesto kave

Vabijo jih na promocije in odprtja. Včasih na poslovne sestanke – namesto kave. Tako je bilo pred leti, ko se je naročnik odločil, da sodelujočih ne bo prebudil s kavo, ampak so vsem adrenalin po žilah pognali kar Ljubljančani, ki so divje zabijali ter pregnali utrujenost vseh vpletenih. Energija, strast in timski duh so tisto, kar vse fante druži še danes. V Sloveniji skorajda ne nastopajo – cena je za naše razmere previsoka. Da je lahko vsak del naše točke, to šteje.

 

Deli s prijatelji