ŠPORTNIKI POLITIKI

Za svetnike tudi tris košarkarskih asov

Objavljeno 28. september 2014 11.20 | Posodobljeno 28. september 2014 11.20 | Piše: Drago Perko

Na letošnjih lokalnih volitvah kandidira veliko vrhunskih športnikov. Atletinja Bilačeva, hokejist Rebolj in motorist Stanovnik naskakujejo celo županske stolčke.

Politika in šport si pogosto podajata roke. Politiki radi izkoristijo šport in športnike za lastno promocijo, a niso redki primeri, ko se športniki lotijo politike. Peter Vilfan, nekoč zvezdnik jugoslovanske košarke, je na primer poslanec v državnem zboru. Veliko nekdanjih asov športnih aren se bo pomerilo tudi na bližnjih lokalnih volitvah.

Med županskimi kandidati velja opozoriti na trojec Britta Bilač, Miha Rebolj in Miran Stanovnik. Bilačeva, leta 1994 je postala evropska prvakinja v skoku v višino, v Slovenijo jo je pripeljala ljubezen do zdaj že nekdanjega moža Boruta Bilača, je kandidatka v Domžalah, nekdanji hokejist na ledu Rebolj (za Slovenijo je nastopil na osmih svetovnih prvenstvih) kandidira na Jesenicah, udeleženec vztrajnostnih motodirk Stanovnik, zaposlen v Slovenski vojski, pa v Logu - Dragomerju.

»Po več kot treh tednih boja z birokratskimi mlini, v katerih so nekateri želeli preprečiti mojo kandidaturo za župana občine Jesenice, je končno jasno, da so bili vsi ti manevri zgolj predvolilno metanje polen z namenom: onemogočiti Mihu Rebolju zmagati na lokalnih volitvah,« je vroč zadnji teden kampanje napovedal Rebolj.

S športom so tako ali drugače povezani tudi županski kandidati Stane Rozman (Celje, nekdanji atlet), Dragan Bosnić (Maribor, kondicijski trener Tine Pisnik in Roka Flandra ter tast Marinka Galiča), Miran Müllner (Nova Gorica, nekdanji direktor Futsal kluba Gorica), Rafko Križman (Novo mesto, predsednik AK Krka) ter Boris Popovič (Koper, nekdanji avtomobilistični dirkač).

Med kandidati se je znašel tudi Matjaž Smodiš. Nekdanji vrhunski košarkar je po izjemni karieri na tujem prišel domov v Novo mesto. Kandidiral bo na nestrankarski listi Ivana Kralja. »Da grem v politiko, je bilo že nekaj časa v zraku. Živim v okolju, kjer bi rad sodeloval in pomagal. Snubitev je bilo kar več. Zdaj sem se vključil, prepričali so me s svojim razmišljanjem,« pojasni Smodiš, ki bo pomagal po svojih močeh, znanja, stikov in izkušenj mu ne manjka. Za njim in njegovo zasedbo je že nekaj shodov, nekaj pa jih še čaka.

Že četrtič pa gre na volitve Dušan Hauptman, nekdanji as Olimpije. S svojo listo kandidira v Litiji. Nagovarjali so ga, da bi bil župan, a se je temu odrekel. »Kot svetnik bi rad z znanjem in izkušnjami pomagal moji Litji, ni mi vseeno, kaj se dogaja s krajem in športom,« pove Dule, ki ima na svoji listi tudi nekdanjo košarkarico Urško Boldin. Selektor košarkarske reprezentance Jure Zdovc je kandidat za mestnega svetnika v Ljubljani, in sicer na listi Zorana Jankovića. Jim bo uspelo?  

Verjela sem

V politiki je bila kot poslanka državnega zbora aktivna tudi nekdanja atletinja Alenka Bikar. »Verjela sem, da lahko z Zoranom Jankovićem nekaj naredimo. Zato sem tudi kandidirala,« pojasni Bikarjeva, svoje odločitve ne obžaluje, letos ne kandidira, a politiki ne zapira vrat. 

Deli s prijatelji