KAZEN

Za smrtonosni napad na sodnika šest let zapora

Objavljeno 17. junij 2013 19.55 | Posodobljeno 17. junij 2013 19.57 | Piše: STA, M. U.

Decembra lani je Nizozemsko pretreslo nerazumno dejanje mladih nogometašev.

Fotografija je simbolična (foto: Blaž Samec, Delo).

AMSTERDAM – Na Nizozemskem se je danes končal proces na sodišču, v katerem je epilog dobil zelo odmeven napad na nogometnega sodnika, ki se je lani decembra končal tragično. Zaradi povzročitve smrti 41-letnega sodnika je edini polnoletni osumljenec dobil šest let zaporne kazni, šesterica mladoletnikov pa do dve leti v mladinskih prevzgojnih centrih.

Decembra lani je Nizozemsko pretreslo nerazumno dejanje mladih nogometašev

Člani kadetskega moštva iz predmestja Amsterdama so po tekmi pretepli 41-letnega stranskega sodnika, ki je zaradi hudih poškodb glave pozneje v bolnišnici umrl. Tragični dogodek je Nizozemce dodatno prizadel, ker ima prav nogomet in z njim povezano prostovoljstvo – tudi nesrečni Richard Nieuwenhuizen je bil prostovoljec – velik pomen v družbi. Sodišče v Lelystadu je 51-letnika, očeta enega od mladih napadalcev, spoznalo za krivega za napad, nasilno vedenje in povzročitev hudih telesnih poškodb in ga obsodilo na šest let zaporne kazni. 

»Brcali so ga, kot da bi bil žoga. Sodišče ugotavlja, da obtoženi niso imeli namena ubiti žrtve, vendar je bilo nasilje nad njim vzrok njegove smrti,« je odločitev pojasnila sodnica Anja van Holten.

Deli s prijatelji