SOBOTNA OMREŽJA

Za ponovitev Petkove 
zmage ne bo stanovanja

Objavljeno 25. februar 2013 11.05 | Posodobljeno 25. februar 2013 11.06 | Piše: Borut Perko

Nordijci v dolini Fiemme že tretjič v zadnjih 23 letih za naslove svetovnih prvakov.

Svetovni prvak Franci Petek ob vrnitvi v domače Lesce (foto: Igor Modic).

PREDAZZO – Komaj se je evforija okoli treh kolajn Tine Maze na svetovnem prvenstvu v alpskih disciplinah nekoliko polegla, že se nam utegne še bolj zmešati ob rezultatih naših smučarskih skakalcev in skakalk na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v italijanski deželi Trentino, natančneje v Predazzu v dolini Fiemme. Kako je dolini v italijanskih Dolomitih že tretjič v 23 letih uspelo dobiti organizacijo svetovnega prvenstva v skokih, tekih in nordijski kombinaciji, je prava uganka, mi smo denimo s Planico zaenkrat in neslavno pogoreli, a očitno so Italijani vrhunski lobisti in mednarodna smučarska zveza (Fis) pleše po njihovih notah.

Petku stanovanje za zmago

Tam smo bili leta 1991 po zaslugi Francija Petka že svetovni prvaki na veliki skakalnici. Na tistem svetovnem prvenstvu pred 22 leti je za Slovenijo skakal tudi zdajšnji glavni trener reprezentance Goran Janus, na manjši skakalnici je zasedel 46. mesto, na večji, na kateri je bil Frenk iz Lesc svetovni prvak, pa 22. Petek rezultata iz Predazza ni nikoli več ponovil, na novi škarjasti slog skakanja se nikakor ni mogel povsem prilagoditi, zato se je leta 1995 po hudem padcu v Holmenkollnu odločil prenehati skakati. Za izjemen uspeh je takrat še od Jugoslavije oziroma iz Beograda prejel enosobno stanovanje, s čimer bi bil danes zelo zadovoljen tudi kdor koli od četverice, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Peter Prevc in Jaka Hvala, ki bo ta konec tedna in ves prihodnji skakala v Predazzu ter je v igri za ponovitev rezultata Francija Petka. Prej je verjetno, da bo kateri od njih, morda pa kar vsa četverica v moštveni tekmi, postal svetovni prvak, kot pa da bo kot cerkvena miš revna Slovenija komu dala stanovanjce, po tržnih cenah vredno okoli 100.000 evrov.

Slovenci pa smo svetovnega prvaka dobili tudi 14 let pozneje, 2005., v Oberstdorfu. Zablestel je tedaj komaj 20-letni Rok Benkovič, ljubitelj kač iz Kamnika. Še danes ni popolnoma jasno, kaj ga je pičilo, da se je že dobro leto pozneje odločil prenehati skakati. Nekateri pravijo to, nekateri drugo, verjetno pa je še najbolj res, da ni imel več volje trenirati in skakati pod vodstvom takratnega reprezentančnega trenerja Matjaža Zupana. Pozneje ga je vnovič poskušal v skoke pripeljati pragmatični Primož Ulaga, tedaj v funkciji direktorja trženja na smučarski zvezi, a Rok se ni pustil prepričati. Morda bi se zdaj, ko je na čelu stroke Goran Janus, to zgodilo, a kaj ko Kamničan že pet let ni skakal in je vse prepozno. V paketu z Zupanom je leta 2011 odletel tudi športni direktor skokov in nordijske kombinacije, nekdanji svetovni prvak Petek. Kaj zdaj dela diplomirani geograf z doktoratom, ni znano, menda se študijsko izobražuje v Ameriki. Vsekakor pa, če že, za svoje delo prejema mnogo manj denarja, kot ga je dobival od zveze.

Zaželeni Janus

Hja, čudna so (tudi) skakalna pota. Zupan, ki je Janusu, četudi sta bila prijatelja, kot svojemu pomočniku pred nekaj leti zaupal le simulativno skakanje s fanti, zlaganje opreme in volan reprezentančnega kombija, je danes izgubljen v trenerskem vesolju oziroma trener Francije z mizernimi rezultati, ki bo verjetno čez okrogel mesec, ko bo konec sezone, dobil nogo tudi od galskih petelinov. Goran Janus pa velja za enega najboljših trenerjev na svetu, želijo si ga vse reprezentance, tudi največje, pa še simpatičen je vsem, kar pa niti približno ne velja za oholega in nadutega Avstrijca Alexandra Pointnerja.

Od muh pa niso niti naše mladenke, smučarske skakalke Katja Požun, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Maja Vtič. Četudi jim v letošnji sezoni v tekmah svetovnega pokala nikakor ne uspe skočiti na zmagovalni oder, upajo, da jim bo to uspelo v Italiji, kjer veliko stavijo na premierno tekmo mešanih ekip. Jutrišnja (nedeljska) tekma mešanih ekip, ki bo sploh prvič na programu svetovnega prvenstva, bo posebna atrakcija, sestava naše ekipe pa še ni znana, Janus in glavni trener skakalk Matjaž Triplat jo bosta še določila. Okoli deklet se v naši reprezentanci kot trener trudi tudi nekdanji skakalni šampion Primož Peterka.

Precej manj pa lahko v dolini Fiemme pričakujemo od naših nordijskih kombinatorcev, še manj pa od tekačic in zlasti tekačev, ki jih poleg lastnih problemov tepejo biatlonci; ti jim že leta in leta pobirajo najboljši kader tako med fanti kot dekleti. Kje so časi tekaške šampionke Petre Majdič, ki je še pred dvema letoma v Oslu osvojila bron, že 2007. v Sapporu pa srebro.

Deli s prijatelji