KOŠARKA

Za ligo ABA 150.000 evrov

Objavljeno 20. marec 2014 18.23 | Posodobljeno 20. marec 2014 18.24 | Piše: Drago Perko

V prihodnji sezoni Slovenija s tremi klubi v regionalni košarkarski ligi.

Košarkarji Krke in Union Olimpije so odprli vrata lige ABA še tretjemu slovenskemu klubu. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Sila dober finiš Krke in Union Olimpije je Sloveniji prinesel dodatno mesto v košarkarski regionalni ligi ABA. Ne le dva, po novem bo imela slovenska klubska košarka zagotovljena tri mesta v tem tekmovanju. Že dva kroga pred koncem je jasno, da bosta slovenska predstavnika zbrala več zmag kot edina konkurenta, kluba iz Bosne in Hercegovine. Krka je na zadnjih šestih tekmah štirikrat zmagala, Olimpija je za štiri zmage potrebovala sedem tekem.

Vstopnice za ligo ABA se bodo v Sloveniji delile od danes naprej, ko se začenja liga Telemach za prvaka. V njej sodeluje šest ekip, v četrtfinalu jih bo igralo osem (pridružila se jim bosta še dva najboljše uvrščena kluba iz lige za obstanek). V regionalno ligo se bodo uvrstili slovenski državni prvak ter še dva najvišjeuvrščena kluba po koncu lige za prvaka, je pojasnil Aleš Antauer, predsednik združenja prvoligašev.

Povsem brezplačna pa tretja vstopnica za slovenske klube ne bo. Po propozicijah tekmovanja bo moral tretji slovenski predstavnik za to plačati 150.000 evrov. To pa bi lahko bila resna ovira, saj slovenski klubi niso ravno v najboljši finančni kondiciji. »Pravila so pravila. Doslej so vsi klubi to izpolnili,« je jasen Rado Lorbek, predsednik skupščine lige ABA. Če slovenski klub tega ne bo plačal, bo mesto pripadlo predstavniku BiH, ki bo moral prav tako seči v žep.

Ogorčen boj se bije tudi med klubi iz Srbije in Hrvaške, ki se prav tako borijo med sabo za dodatno mesto. Po 24 krogih nekoliko bolje kaže Srbom, ki imajo za malce boljše razmerje med številom zmag in klubov v ligi kot Hrvati (13,50 : 13,33). Za nov zaplet v ligi je poskrbel madžarski Szolnoki Olaj, ki ni prišel na tekmo 24. kroga s Partizanom. Madžarski klub je moral na 3. četrtfinalno tekmo pokala eurochallenge, zato je tekma brez boja registrirana v korist Beograjčanov. Po 24 krogih sta znana tudi dva udeleženca finalnega turnirja (25.–27. aprila), Crvena zvezda in Cedevita, druga dva pa gre iskati v trojčku Cibona-Partizan-Budućnost. Bolj ali manj pa je jasno, da se Madžari od lige poslavljajo, novega predstavnika bo dobila Makedonija; poleg skopskega MZT naj bi si mesto v ligi kupil še mestni tekmec Rabotnički.

Deli s prijatelji