TRENING

Z rokami bo prevozil Franjo

Objavljeno 09. junij 2013 14.58 | Posodobljeno 09. junij 2013 14.58 | Piše: D. P.

Invalid Gal Jakič se bo podal na 97 kilometrov dolgo pot. Dober test pred diagonalnim prečenjem Slovenije.

Gal je pripravljen na izziv. Foto: Drago Perko

Številni kolesarji in kolesarke se bodo danes spopadli z maratonom Franja. Tudi invalid Gal Jakič, ki rad kolesari, čeprav nog ne more uporabljati. Do cilja si bo pomagal – z rokami. »Forma je dobra, letos imam za sabo že okoli 400 kilometrov,« pravi Gal, ki ga čaka 97 kilometrov na malem maratonu. Franja pa je le dober trening za njegov daljši podvig: »Dvaindvajsetega junija bom po diagonali prečkal Slovenijo, na tem projektu pa bomo zbirali denar za onkološki inštitut. Takrat bom edini ročni kolesar, preostala druščina pa bo znana v teh dneh.«

Ne bo edini ročni kolesar

Na Franji pa Gal, sin obrambnega ministra Romana Jakiča, ne bo edini ročni kolesar: ob njem bodo še trije invalidi, in sicer Marko Doberšek, Peter Ostroveršnik in Edo Ješe.

»Ne bom se rinil v ospredje. Želim priti v cilj, ob tem zadržati povprečno hitrost okoli 20km/h ter narediti dober trening,« nadaljuje Gal, ki si je prvo tovrstno kolo kupil pred štirimi leti. Njegovo je vredno okoli tri tisočake, najboljši se prevažajo s takšnimi za 10.000 evrov. Razlika je tudi v kilaži – Galovo tehta 17 kilogramov, najboljša pa deset in pol.

A princip je pri vseh isti: »Gonilka je obrnjena navzgor, poganjamo pa z rokami.« Galu in kolegom je v prid to, da zračnega upora skoraj ni. »Dejansko je ničen, na kolesu ležimo dobrih deset centimetrov nad tlemi.«

Želi si le, da na startu ne bi bilo kakšne nesreče. Na začetku se pač vsi poženejo, »a ob tem pozabijo, da bomo nekateri vozili povsem svojo dirko«. Gal upa, da bodo ljudje pozorni nanj, da je pri tleh, da ne bodo delali neumnosti. »V petih ali šestih urah bi bil rad na cilju!« še pristavi paraolimpijski smučar, ki bo oktobra začel priprave na novo sezono svetovnega pokala.

Prihodnji teden na Ptuj

Zveza paraplegikov Slovenije v zadnjih letih aktivno dela za prepoznavnost ročnih kolesarjev v Sloveniji. Ti se pod vodstvom Primoža Jeraliča poleg omenjenega maratona Franja vsako leto v večjem številu udeležijo tudi maratona po dolini Krke, Maratona treh src v Radencih in Poli maratona, ki bo letos 15. junija na Ptuju.

Deli s prijatelji