DOBRODELNA AKCIJA

Z jekleno voljo in bicikli zavrteli vso Slovenijo

Objavljeno 31. avgust 2015 19.46 | Posodobljeno 31. avgust 2015 19.48 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Zavrtimo Slovenijo

Dobrodelna akcija športa invalidov je minuli teden opozorila na problematiko življenja invalidov. Po vsej Sloveniji so zbirali evre za novi kolesi, ki pomenita okno v svet za hendikepirane športa željne ljudi.

Množica navdušenih kolesarjev invalidov je bila na velodromu v Kranju. Foto: Drago Perko

Minuli teden se je (po) Sloveniji vrtelo. Govorimo o kolesarskih pedalih, v naslovnih vlogah so bili parakolesarji in parakolesarke. Z akcijo Zavrtimo Slovenijo so hoteli opozoriti nase, kolege pa vzpodbuditi, da se lotijo športa. Pri nas je danes okoli 200.000 invalidov, od tega se jih le peščica ukvarja s športom, dobrih 10 odstotkov, ker je »Premalo,« kot pravi David Razboršek, idejni vodja akcije Zavrtimo Slovenijo, v kateri so poleg ozaveščanja v smislu hej, mi smo tudi tu, zbirali cekine za otroško ročno kolo in ročno kolo za odrasle, ki bosta na voljo za izposojo na Inštitutu za rehabilitacijo RS v Ljubljani ter organizacijo mini začetniških trening kampov. »Zgodi se, da bi kdo rad kolesaril, pa ni kolesa. Zato želimo, da bi v Ljubljani na URI Soča imeli takšen rekvizit,« pravi David o ciljih zbiranja denarja. Uporabniki Telekoma, Debitela, Izimobila, Tušmobila in Simobila lahko še danes prek mobilnih telefonov pošljete SMS s ključno besedo KOLO1 ali KOLO5 in s tem prispevate 1 oziroma 5 evrov za nakup ročnega kolesa.

Ideja o akciji se je porodila že januarja letos, zato so kolesarka Anka Vesel in njeni sotekmovalci v Kolesarskem klubu Tuš Bauerfeind stopili skupaj in šli s karavano v slogu Vlada Kreslina po trasi z Goričkega v Piran. Razlika je le ta, da so jo kolesarji mahnili v nasprotno smer. V ponedeljek so promocijo začeli v Kopru, v torek jih je pral dež v Ljubljani, v sredo jih je v Kranju na velodromu pozdravilo sonce, akcijo pa so sklenili v petek v Celju oziroma včeraj v Lendavi. Na poti so jim družbo delali člani Kolesarskega društva Rog Ljubljana, Kolesarskega kluba Sava Kranj, Kolesarskega kluba Tušmobil, rekreativni kolesarji celjske runde, člani Športnega društva 3-šport Koper, Kluba slovenskih biciklistov 1887.

Mladi se javljajo

»Ravno v sredo sta me poklicala dva fanta, ki sta slišala za našo akcijo. Zdaj sta na rehabilitaciji, rada bi preizkusila kolo,« je bil navdušen Razboršek, ki se s somišljeniki bori za promocijo športa invalidov. »Prepričan sem, da smo s to akcijo dosegli svoj namen. Kupili bomo še kolesa, da bodo sveže poškodovani ljudje, upam, da jih bo čim manj, v praksi videli, kako je na kolesu,« nadaljuje sogovornik in se že spogleduje z letom 2016: »Želimo korak naprej. Zadeva ni povezana s tekmovalnim kolesarstvom, promocijsko pa je močna. Radi bi po poti Dirke po Sloveniji obredli našo domovino,« smelo napoveduje nov podvig.

»Občudujem vas, ker imate vsak svojo zgodbo. Ob vsem tem pa niste obupali nad življenjem. Lahko bi tarnali in čakali. Pa niste, v športu in kolesarjenju ste našli nov smisel življenja,« je parakolesarje s komplimenti zasul Bojan Homan, predsednik KK Sava Kranj. Prav na Gorenjskem so karavano Zavrtimo Slovenijo sprejeli kar na velodromu, ki so ga Kranjčani dobili leta 1978. Sicer pa so v KK Sava Kranj letos pomagali Janu Lukaniču, da je prišel do kolesa. Z njim je letos v Los Angelesu na poletnih igrah specialne olimpijade (nastopajo osebe z motnjami v duševnem razvoju) zasedel 3. mesto. »Prav ukvarjanje s športom nam daje fizično in psihično moč, da se lahko vsak dan znova spoprimemo z invalidnostjo,« je povedal Peter Robnik, predsednik Društva paraplegikov Gorenjska. »Nikoli nisem preizkusil, me pa mika,« pa je kolege prišel pozdravit Marjan Trdina, ki je med letoma 1972 in 2009 igral vrhunsko košarko. »Takih akcij, kot je Zavrtimo Slovenijo, bi moralo biti še več, pa tudi država bi morala pomagati pri nakupu koles, ki niso poceni,« je še poudaril Trdina.

Rok prvič na kolo

Kolesarje sta pozdravila tudi Andrej Hauptman in Marko Baloh, vse pa je pozorno opazoval tudi 12-letni Rok; na voziček ga je priklenila cerebralna paraliza, a se fant ne vdaja v usodo. Zvedavo je prvič sedel na kolo in ob asistenci očeta odpeljal nekaj metrov. Potem nam je povedal, da že leto in pol plava v Radovljici, kjer sta aktivna tudi Darko Đurić in Patrik Jagodic. Zdaj se Rok veseli šole, ki se začne jutri, morda pa ga pot kmalu spet zanese na velodrom. Zagotovo pa v bazen. Brez športa ne gre. Prav je tako. Če bo šel v tekmovalne kolesarske vode, bo nad njim bdel trener Aleksej Dolinšek.

 

Deli s prijatelji