OGORČENJE

Vilfan: To je svinjarija

Objavljeno 14. februar 2013 14.14 | Posodobljeno 13. februar 2013 22.45 | Piše: Drago Perko

Komisija za podelitev Bloudkovih priznanj je tudi letos izpustila nekdanjega košarkarskega asa.

Peter Vilfan je tudi po šesti kandidaturi ostal brez Bloudkovega priznanja. Foto: Marko Feist/Novice

Bloudkova priznanja, najprestižnejše nagrade na področju športa za leto 2012, so podeljena, izbor nagrajencev pa je tudi to pot poskrbel za nezadovoljstvo in vnovično razočaranje Petra Vilfana, ki mu niti v šestem poskusu, tolikokrat so ga že predlagali za nagrado Košarkarska zveza Slovenije, KK Union Olimpija, Mestna Občina Ljubljana ter ugledni posamezniki, niso podelili nagrade. »Lani sem rekel, da je to škandal, danes to mirno označim za svinjarijo,« je jasen nekdanji košarkarski as, ki je prepričan, da priznanje za izjemne dosežke na področju športa preprosto zasluži.

Za reprezentanco Jugoslavije je zbral 121 nastopov

Osvojil je zlato odličje na svetovnem prvenstvu na Filipinih (1978), bil dvakrat srebrn (SP 1982 in EP 1979) ter enkrat bronast (1981). Nastopil je na dveh svetovnih in treh evropskih prvenstvih. Bil je prvi kapetan slovenske reprezentance. V košarki je že 40 let, 22 let tudi komentira tekme in piše o košarki, dvajset let v ŠD Peter Vilfan organizira košarkarske kampe na Obali, s Tadejem Golobom pa je pripravil avtobiografijo, ki je sila priljubljena med mladimi in starimi. Še bi lahko naštevali, a nas Peter kar ustavi: »Boljšega poznavalca košarke preprosto ni,« poudari mestni svetnik v Ljubljani in poslanec državnega zbora, pred dvema letoma pa tudi dobitnik posebnega priznanja ob 60-letnici KZS za zasluge pri razvoju slovenske košarke.
»Silno sem razočaran nad delom te komisije, ki jo vodi Miro Cerar. Lani sva se srečala in na to temo govorila. Sem mu omenil, da sem bil zavrnjen štirikrat, pa me je hitro popravil: 'Peter, petič se ti je to zgodilo',« nadaljuje Vilfan, ki meni, da se s tako ignoranco zaničujeta njegov trud in delo. Vilfan nikomur ne oporeka priznanja, želi si le tisto, kar mu pripada. »Trdim, da so priznanja za prispevek k športu dobili taki, ki mi niti do kolen ne sežejo!« Še več, pristojnega ministra Žigo Turka poziva, naj natančno preveri, po kakšnih kriterijih se delijo Bloudkova priznanja. »Vprašanje je, ali se držijo teh pravil. Ni skrivnost, da gre pri nekaterih priznanjih za odkrito lobiranje, ki morda meji celo na kaj hujšega, da ne rečem korupcijo.« Vilfana še dodatno razjezijo govorice, ki so prišle iz krogov komisije, češ da Vilfan že vse ima, pa tega ne potrebuje. 
Toda njegovi podporniki kandidatur v prihodnje ne mislijo kar končati. »To sem si zaslužil. Hote ali nehote mi bodo morali to dati. Pa če bom še 15 let zapored kandidiral!«

Pojasnilo Mira Cerarja

»Gospoda Vilfana zelo cenim,« pravi olimpionik Miro Cerar, predsednik Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj: »Vem, da je razočaran, ker ni dobil priznanja, a o tem odloča odbor z glasovanjem.« Njegovi člani so tokrat bili Viktor Grošelj, Peter Kauzer, Viktor Krevsel, Ivan Lukan, Petra Majdič, Rajko Šugman, Katarina Venturini in Rudi Zavrl. Bloudkova nagrada je vredna 6000, plaketa pa 2000 evrov.

Deli s prijatelji