VANDALIZEM

VIDEO: Tekla je kri, nogomet je utišan

Objavljeno 12. april 2015 15.16 | Posodobljeno 12. april 2015 15.18 | Piše: M. U.

Športni vandalizem je iz Grčije pljusknil tudi v sosednjo Turčijo.

Po Grčiji vre še v Turčiji. Dolgo zatirani levičarji in Kurdi so v Otomanskem cesarstvu sprožili nekatere odmevne akcije, država je za nekaj dni prepovedala družabne medije, tako kot v grški deželi se družbeno vretje seveda pozna tudi v športu.

Po strelskem napadu na avtobus nogometašev Fenerbahčeja na severovzhodnem delu Turčije ob obali Črnega morja po gostovanju in zmagi s 5:1 pri Čajkur Rizesporju so za en teden ustavili igranje tekem v državnem prvenstvu in pokalnem tekmovanju. Na vozilo so streljali, voznika so ranili v obraz, ko je peljal proti letališču v Trabzonu, kjer sicer domuje veliki tekmec istanbulskih klubov Trabzonspor. Trabzonsko sovraštvo do Istanbulčanov in Fenerbahčeja izhaja tudi iz sezone 2010/11. Ob koncu tiste sezone sta imela Trabzonspor in Fenerbahče enako število točk, zaradi boljše razlike v zadetkih pa je naslov odnesel Fener. A po dveh mesecih je bruhnil škandal podkupovanja tekem rumeno-plavih iz Istanbula. Turška nogometna zveza je Fenerbahčeju za eno leto prepovedala udeležbo na katerem koli evropskem klubskem tekmovanju, evropska zveza za dve, veljaki iz Trabzona pa so zahtevali, da se jim podeli šampionsko lovoriko. A so jih zavrnili. Predsednik Fenerja Aziz Yildirim je bil zaradi podkupovanja najprej obsojen na zaporno kazen, odslužil je leto, pozneje je bil po pritožbi izpuščen, in na denarno kazen 1,3 milijona turških lir (464.000 evrov). A sodišče je junija ukazalo obnovitev postopka.

Ko so streli preluknjali vetrobransko steklo na avtobusu, so pri Fenerbahčeju odločno rekli: »Tekla je kri, nogomet je utišan. Nobena zmaga na igrišču ni pomembnejša od človeškega življenja.« Boj za naslov turškega prvaka med tremi istanbulskimi velikani je v letošnji sezoni več kot ogorčen. Trenutno vodi Galatasaray z 58 točkami, dve ima pred Fenerbahčejem in tri pred Bešiktašem; Fenerbahče je sicer tudi zadnji šampion v süper lig.

V strelskem napadu je ranjeni voznik avtobusa izgubil nadzor nad vozilom, varnostnik pa je v zadnjem trenutku pritisnil na zavore in preprečil, da bi vozilo zgrmelo v prepad. Policija je sicer prijela dva osumljenca za strelski napad, a ju je pozneje osvobodila, Fenerbahče pa do konca preiskave na kani igrati tekem. Da bo mera polna, so pred dnevi napadli še avtobus rokometašev Bešiktaša Mogaza. Neznanci so v sredozemskem mestu Mersin med tekmo vodilnega turškega kluba, sicer člana družine, kjer je glavni nogometni velikan, kamenjali prazen avtobus in razbili steklo.

Deli s prijatelji