LEGENDA

VIDEO: Napovedal zmagoslavje, umrl v usodnem ovinku

Objavljeno 01. maj 2013 16.10 | Posodobljeno 01. maj 2013 16.12 | Piše: T. L.

Mineva 19 let od najbolj črnega konca tedna v zgodovini F1 v Imoli, ki je zahteval življenje kar dveh voznikov, tudi legendarnega Brazilca Ayrtona Senne.

Gneča na slovenskih cestah.

1. maja leta 1994 se je ob 13. uri začela prestižna dirka formule 1 za veliko nagrado San Marina na dirkaški progi Autodromo Enzo e Dino Ferrari v Imoli, ki se je za večno zapisala v zgodovino svetovnega prvenstva F1. Žal kot črna za dirkače, organizatorje in ljubitelje tega prestižnega motošporta. Dirkaški konec tedna (30. april in 1. maj) je namreč zahteval življenje kar dveh voznikov: že v kvalifikacijah je v trčenju umrl Avstrijec Roland Ratzenberger (tedaj po 12 letih prva smrt v F1), naslednji dan pa še sloviti brazilski dirkač Ayrton Senna (34), ki je zapeljal v smrt kot vodilni na dirki. Sicer pa se je že na petkovem treningu zabil Sennov rojak Rubens Barrichello, vendar jo je na srečo odnesel brez resnejših poškodb.

Velika želja po zmagi, tragičen konec dirke

Senna, ki je v Imoli zmagal trikrat (1988, 1989 in 1991 z ekipo McLaren-Honda), je prav za dirko pred 19 leti napovedal zmago in prelomnico v takratni sezoni, ko se je priključil ekipi Williamsa in sedel za krmilo dirkalnika FW-16. Toda s tem mu ni uspelo uspešno zaključiti niti ene od treh tekem, ki so jih dirkači prevozili pred Imolo. V legendarni Imoli pa se je njegova pot končala s prezgodnjo smrtjo, ko je v petem krogu v izhodu iz ovinka Tamburello brez zaviranja zapeljal v zid ob progi. Kljub hitremu posredovanju reševalcev, ki so negibnega dirkača potegnili iz razbitega vozila in odpeljali v bolnišnico, je popoldne odjeknila novica, ob kateri je tudi nedirkalnemu svetu zastal dih: Ayrton Senna je umrl zaradi poškodb glave. Slovitega dirkača je ubil kovinski del, ki mu je prebil čelado. O tem, kakšen človek je bil Senna, priča naslednje: v razbitinah Brazilčevega vozila so preiskovalci našli zvito avstrijsko zastavo, ki bi jo Senna, če bi zmagal v Imoli, dvignil v spomin na Ratzenbergerja. 

Z dirkalnikom med gledalce

Sicer pa je bil Senna tistega zakletega vikenda pred 19 leti zadnja smrtna žrtev v F1. Tekmo so prekinili, v zgodovini svetovnih prvenstev pa je zapisana kot ena od treh tekem, prekinjenih zaradi nesreče s smrtnim izidom. Prva takšna tragedija se je zgodila leta 1975, in sicer na dirki za veliko nagrado Španije, ko je Rolf Stommelen z dirkalnikom zletel med gledalce, med katerimi jih je umrlo pet. Riccardo Paletti pa se je smrtno ponesrečil na dirki za veliko nagrado Kanade 1982 po trčenju z Didierem Pironijem.

Dirka v Imoli je sicer pomenila začetek sezone F1 na evropskih tleh, zadnjič pa je bila v tem kraju prirejena leta 2006, takrat je zmagal Nemec Michael Schumacher

Najboljši med najboljšimi ...

Po mnenju mnogih velja Senna za najboljšega dirkača formule 1 vseh časov. Britanski BBC Sport je novembra lani med 20 najboljšimi vozniki vseh časov v F1 Senno postavil na vrh lestvice. Le na kratko: Senna je trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka (1988, 1990, 1991, vedno za krmilom dirkalnikov McLaren-Honda), dosegel je 41 zmag in 65-krat začel dirko s prvega startnega mesta. V spomin na velikega dirkača so leta 2010 posneli tudi dokumentarec, ki je razkril tudi Sennovo razdvojenost, ki jo je doživljal pred usodno preizkušnjo v Imoli. 

...  in velik humanitarec

Ayrton Senna da Silva se je rodil 21. marca 1960 v Sao Paolu v premožni brazilski družini. Kot je priznal sam (glej posnetek), se je lotil dirkanja, ker so bili v družini premožni in ni vedel, kaj bi sam s seboj, zato je pač začel dirkati. Kljub denarju, ki mu je v življenju marsikaj olajšal, pa je potrebna za uspeh predanost, v navdihujočem motivacijskem posnetku oboževalcem sporoča prvak (glej posnetek).

Kljub finančni preskrbljenosti pa Senna ni ostajal zagledan le v dirkanje, ki mu je hkrati pomenilo hobi in profesionalno kariero. Zavedal se je, da vsi niso tako srečni, kot je sam, in da so v Braziliji številni na pragu revščine ali celo pod njim. Z denarjem je rad pomagal in po njegovi smrti se je razkrilo, da je revnim brazilskim otrokom podaril okoli 400 milijonov dolarjev. Verjel je v enakost, poštenost, človekove pravice, socialno pravičnost za vse, pri čemer mu lastna blaginja nikakor ni bila prioriteta. Na progi in v zasebnem življenju je znal pokazati tudi brezkompromisno in odločno plat osebnosti, z ženskami pa je imel, kot je sam priznal, težave, čeprav brez njih ni znal živeti ... 

»Verjamem v boga, a nisem nesmrten«

Senna je bil predan katolik, da pa se je zavedal, da ni nedotakljiv, priča tudi ena od njegovih izjav: »Samo zato, ker verjamem v boga, samo zato, ker imam vero, ne pomeni, da sem imun. Ne pomeni, da sem nesmrten.« Pogosto je bral Sveto pismo, sploh med dolgimi letalskimi poleti iz Sao Paola v Evropo. Sveto pismo je bral tudi na dan tragične dirke v Imoli, je razkril dokumentarni film s preprostim naslovom Senna, ki ga je leta 2010 posnel režiser Asif Kapadia in je prejel številne nagrade in priznanja kritikov na filmskih festivalih. In še zanimivost: pred dnevi je Kapadia najavil, da bo posnel dokumentarec tudi o legendarni in prezgodaj umrli pevki Amy Winehouse. Dokumentarec o Senni razkriva dirkačev stres in nelagodje pred tekmo v Imoli, ko so se dirkalniki zaradi spremenjenih pravil izkazali za nevarne, nesreče pa so se vrstile druga za drugo. 

Dvom: dirkati ali ne dirkati?

Senna je po petkovi nesreči Barrichella na stezi v Imoli klical svoje tedanje dekle v Lizbono in ji dejal, da na nedeljski tekmi ne želi tekmovati. Po sobotni smrti Ratzenbergerja je noč pred usodno dirko izjavil: »So stvari nad katerimi nimamo nadzora. Ne morem odnehati. Moram nadaljevati.« In v nedeljo se je tako kljub vsem pomislekom in dvomom odpravil na start dirke z Williamsovim dirkalnikom, za katerega je vedel, da ima tehnične pomanjkljivosti in da se na stezi, kakršna je v Imoli, odziva »nervozno«. 

Preroška napoved pred sezono 1994

Viviane Senna, sestra legendarnega dirkača, je v dokumentarcu razkrila, da se je po nesreči Barrichella in smrti Ratzenbergerja Ayrton zatekel k Bibliji. Nobeden od bližnjih ni vedel, kako se bo odločil v nedeljo zjutraj, na dan dirke. Ko se je 1. maja 1994 zjutraj zbudil in odprl Biblijo, je prebral, da bo prejel največje darilo od vseh, ki pa je sam bog, je v filmu povedala Viviane.

Senna je na vrhuncu svoje kariere postal vse bolj obseden z iskanjem možnosti za večjo varnost dirkalnikov in se je vse bolj vključeval v reševanje in iskanje izboljšav. Vedoč to, ni nenavadna njegova preroška izjava pred začetkom sezone leta 1994, ko je napovedal, da bo v tisti sezoni veliko nesreč: »Tvegal bom in rekel, da bomo imeli srečo, če se ne bo zgodilo kaj resnega.«

Žal pa se je ... Zgodil se je najbolj črni vikend v zgodovini F1 ... 


Ayrton Senna o sebi:
  • Nimam idolov. Občudujem delo, predanost in sposobnosti. 
  • Strah me vznemirja.
  • Bogataš ne more živeti na otoku, ki je obdan z revščino. Vsi dihamo isti zrak. Vsakomur moramo dati priložnost, vsaj osnovno možnost. 
  • Ves čas napredujem in se učim o lastnih omejitvah, telesnih in psiholoških omejitvah. To je moj način življenja. 
  • Dirkanje, tekmovanje; to je v moji krvi. To je del mene, del mojega življenja. 

 

Deli s prijatelji