SP 2014

VIDEO: Lepo za (moške) oči, neprijetno za ušesa

Objavljeno 14. junij 2014 16.21 | Posodobljeno 14. junij 2014 16.21 | Piše: T. P.

Dve plati Brazilije ob odprtju mundiala – solzivec pred stadionom in miganje ritk na njem.

Svet se je zavil v rumeno, zeleno in modro, v barve brazilske zastave, medtem ko je okoli oble zadonela trenutno verjetno najodmevnejša pesem We are one (Ole ola!). Himna svetovnega nogometnega prvenstva, ki se je na stadionu Itaquera v São Paulu začelo s pravim latinskoameriškim pompom. S polurno eksplozijo barv, divjega temperamenta in strastnih čustev, ki naj bi pripovedovala zgodbo brazilske narave in kulture ter se hkrati poklonila športu, ki ni obnorel le vroče Brazilije, ampak ves svet. Četudi je rdeča nit verjetno večini izpuhtela iz glave, ko sta se iz velikanske žive žoge, ki je kraljevala sredi stadiona in jo je napajalo 90.000 ledic, kot zapeljivi Veneri ali pa gozdni vili izvili brazilska pevka Claudia Leitte in Jennifer Lopez. In, kot se za lepotice latino krvi spodobi, zamigali s čvrstima ritkama.

Odštevanje se je končalo, navdušenci nogometa pa so vendar dočakali začetek največjega športnega spektakla letošnjega leta. A četudi je začetno slovesnost spremljalo na stadionu okoli 68.000 športnih navdušencev, med katerimi so bili najbolj glasni in najbolj nestrpni, kot bi jim gorelo pod sedeži, Brazilci in Hrvati – pač v pričakovanju prvega, športnega spopada letošnjega jubilejnega 20. svetovnega prvenstva v nogometu – in je bilo pred televizijske zaslone prikovanih okoli tri milijarde svetovne populacije, vsi le niso čutili le evforije.

V nekaterih predelih je še vedno vrel bes, ker je država, prerešetana z revščino, vložila milijarde v priprave na mundial, namesto da bi poskušala rešiti vprašanje gromozanskih socialnih razlik. Kar so jasno izrazili tudi v urah pred začetkom. Kajti medtem ko je Fifa na konferenci poudarjala svoje prizadevanje za vzpostavljanje svetovnega miru, je pred stadionom okoli 300 protestnikov izražalo svoje negodovanje. Ki ga je morala policija razpršiti s solzivcem in gumijastimi naboji. Nasilni upor, ki pa je že čez nekaj ur utonil v pozabo. Oziroma ga je prekrila bleščeča slovesnost.

Odprtje prvenstva – trije meseci priprav. Trideseminutni nastop. Skoraj 600 nastopajočih, ki so se prebili skozi sito 31 avdicij. Tristo glav tehničnega osebja. In več kot pet milijonov evrov in pol. To je ceremonija, ki se je spletla v glavi nagrajenega koreografa Paula Barrosa, v številkah. Na prizorišče so sprva prikorakali otroci, odeti v barve 32 nastopajočih narodov, okoli njih pa poplesavali plesalci, spominjajoči na drevesa, dežne kaplje, rože in domorodce amazonske divjine. Seveda v dodelanih kostumih, kot smo jih od Brazilcev s svojim razvpitim karnevalom že vajeni. Ko se je pripoved o njihovih ljudeh in bogati naravi umaknila plesalcem, pretvarjajoč se, da so nogometne žoge. Ob čemer pa so vse oči bežale k svetlikajoči se velikanski žogi, ki se je počasi razpirala. »Vsi smo eno! Ole ola!« je donelo po stadionu, ko se je sredi razprte žoge bleščala v modre bleščice odeta Claudia. Iz osrčja, iz tal, pa sta se nato počasi dvignila ameriški raper Pit Bull in – J.Lo. Panika, ki se je v dneh pred prvenstvom prikradla v nekatere, ko se je šušljalo, da zvezdnica domnevno zaradi produkcijskih težav ne bo utegnila priti, se je vendar pomirila. V svetlikajočem se modro zelenem dresu, ki je več odkrival kot skrival, pa je vsem zaprla dah. »Nastop je bil naravnost katastrofalen,« je potvital eden izmed športnih navdušencev, ki je prireditev spremljal prek televizijskega sprejemnika. »Nekatere šolske predstave so izvedene bolj profesionalno,« je pridal drugi. Ki pa sta bila le kapljica v morje med kritikami, ki so letele na račun grozljive kakovosti zvoka, ki naj bi ga zakrivile tehnične težave pri televizijskem prenosu. Za kar pa sta se, vsaj malce, oddolžili zapeljivi pevki z raperjem v sredi.

»Zvok je bil grozljiv, toda Jennifer je bila čudovita!« je potvital še eden uporabnik svetovnega spleta. In očitno njen seksapil odtehta več kot kakovost zvoka ali celo sama skladba. Kljub zvokovnim težavam in mlačnemu odzivu ljudi na skladbo so s tribun namreč zarohneli zvoki navdušenja, ko se je prikazala v mikrooblačilcu, temperatura pa je še narasla, ko se je začela pozibavati, poskakovati in divje opletati z zadnjico. Ob spremljevalnih korakih sambe seveda. Zaradi česar morda niti ni čudno, da si je njen spot za himno We are one (Ole ola!) prek youtuba ogledalo že več kot 75 milijonov ljudi.

Deli s prijatelji