BES IN NEMOČ

VIDEO: Iskanje krivca za brazilski poraz: gorel je Neymar

Objavljeno 09. julij 2014 16.21 | Posodobljeno 09. julij 2014 17.22 | Piše: T. L.

Po zgodovinskem ponižanju sta se jeza in razočaranje brazilskih navijačev razlila po ulicah nekaterih brazilskih mest.

BELA HORIZONTE – »Ničesar več nimam v življenju. Brazilec sem in ponižan sem. Želim se ubiti,« je v solzah po včerajšnji nogometni katastrofi v solzah dejal navijač Samir Kelvin. Da, nogomet je tako pomemben za Brazilce ...  

Na kolenih ni le brazilska nogometna reprezentanca, ampak tudi država. Za varnost nogometašev skrbijo okrepljene policijske ekipe, poročajo mediji, ki so v današnjih izdajah včerajšnjo nogometno tragedijo pospremili z naslovi: »Masakrirani«, »Zgodovinsko ponižanje«, medtem ko je slavni nogometni kolumnist Juca Kfouri zapisal: »Neverjetno, brazilski nogomet so zmleli v prah.«

In prva žrtev besa brazilskih nogometašev je bil po včerajšnjem porazu prvi zvezdnik Neymar, ki ga zaradi poškodbe sploh ni bilo na tekmi. Navijači so brez milosti zažgali njegov dres. Se pa je po tekmi v Braziliji dogajalo še kaj hujšega, kot je zažiganje dresa prvega nogometnega zvezdnika. V nemirni in socialno razklani Braziliji se je namreč zgodilo prav to, česar so se mnogi bali: ob neuspehu reprezentance so na plano privreli vsi zatajevani problemi in se pokazali v obliki nasilja. 

Kar v nekaj mestih je morala ulice zavzeti policija in preprečiti večje uničenje ter škodo. O kaotičnem dogajanju poročajo s poznane plaže Copacabana v Rio de Janeiru. Lopovi so bili precej delavni: izkoristili so nepazljivost šokiranih navijačev in med tekmo poskrbeli za množične tatvine. Vpletli so se tudi policisti, prišlo je do streljanja, navijači pa so nato začeli zapuščati plažo. 

 

V Sao Paolu je zaradi besa navijačev zagorelo najmanj 20 avtobusov v eni od tamkajšnjih garaž. Policijska preiskava še poteka, zato uradno ni potrjeno, da je požar povezan z brazilskim porazom. 

So pa policisti morali posredovati in pomiriti strasti med razočaranimi navijači tudi v Belo Horizonteju, kjer se je odigrala včerajšnja tekma.

Deli s prijatelji