POSNETEK

VIDEO: Dokaz: Michael je res smučal počasi

Objavljeno 08. januar 2014 11.56 | Posodobljeno 08. januar 2014 13.06 | Piše: P. J.
Ključne besede: Michael Schumacher

Posnetek je zakrožil na spletu.

Tudi smučanje je bila strast nemškega šampiona.

GRENOBLE – Kamera na čeladi Michaela Schumacherja je posnela njegov usodni padec. Posnetek, ki dokazuje, kako je Schumacher vozil, je že pristal na youtubu. Danes pa so na novinarski konferenci spregovorili tudi preiskovalci, ki raziskujejo, kaj točno je 29. decembra šlo narobe.

 

»Naredili smo velik napredek. Zaslišali smo veliko ljudi, ki so bile priče nesreče, ogledali pa smo si tudi prizorišče. Še vedno moramo natančno pregledati posnetek, ki ga je posnela Schumacherjeva kamera na čeladi. Preiskujemo tudi, ali je res kak smučar posnel Schumacherjev padec, o čemer sicer malo dvomimo,« je dejal glavni preiskovalec Patrick Quincy.

Opremo še analizirajo

Preiskovalec je povedal, da vedno na enak način preiskujejo vse nesreče in da ta ni nobena izjema. Vsako leto raziščejo približno 50 tovrstnih nesreč.

»Posnetek je ključen dokaz. Pregledali ga bodo tudi tehniki in drugi strokovnjaki, ki bi nam lahko pomagali odkriti vse okoliščine in dejstva nesreče,« je dejal Quincy. Glede hitrosti je preiskovalec povedal, da je še težko povedati, kako hitro je smučal.

»Schumacher je zelo dober smučar, smučal pa je na levi strani smučišča. Nemogoče je sicer določiti natančno hitrost. Šlo je za hitrost dobrega smučarja, ki se zaveda lastnosti in stanja smučišča,« je povedal komandir, Quincy pa je dodal, da je bilo smučišče označeno v intervalih v skladu s pravili in standardi francoske zakonodaje. Veliko vprašanj je bilo o tem, kako je bila označena proga in ali je Schumacher vedel, da vozi po tako nevarnem delu, dokončnih odgovorov pa še nimajo.

Rezultati šele čez nekaj dni

Čez nekaj dni bodo znani tudi rezultati analize opreme in čelade, ki jo je imel Schumacher. Smuči so bile sicer skoraj povsem nove, je pa že jasno, da te niso razlog za nesrečo. Preiskovalec je še dejal, da hitrost ne bo ključen podatek za analizo, saj je treba upoštevati še vse druge dejavnike. Čelada in kamera sta do preiskovalcev prišli šele pet dni po nesreči. Kot je pojasnil Quincy, jo je imela družina Schumacher.

Povedali so tudi, da na posnetku ni videti, da bi se Schumacher ustavil in skušal pomagati prijatelju, kot je bilo sprva rečeno. Posnetek, ki je zabeležil nesrečo, je dolg približno dve minuti, kamera pa je posnela tudi zvok.

 

Deli s prijatelji