IZ POLETA

Veslanje stoje

Objavljeno 06. junij 2013 12.33 | Posodobljeno 05. junij 2013 22.33 | Piše: Gregor Šket

SUP je vodna uspešnica, ki je užitke z valov prenesla na mirne vode.

SUP (sup) je kratica, ki pomeni Stand Up Paddle, po naše bi temu rekli veslanje stoje. To je v zadnjih letih izjemno priljubljen šport, ki izvira iz ježe na valovih in se je rodil skoraj po naključju. Havajski deskarji so namreč za trening tehnike in stabilnosti pa tudi za dosego pravega položaja, ko so pozirali za fotografiranje, začeli uporabljati vesla. In iz tega je kmalu nastala podvrsta deskanja, ki ji Havajci pravijo hoe he'e nalu.

Pri jezdenju valov ima sup kar precej prednosti pred klasično desko oziroma srfom. Veslo na valu namreč daje dodatno oporo in pomaga pri lovljenju in vzdrževanju ravnotežja. Poleg tega stoječi položaj deskarju omogoča boljši pregled nad prihajajočim nizom valov. Kmalu se je izkazalo, da ima sup izjemen globalni potencial, pravzaprav mnogo večjega kot izvorno deskanje, ki je sicer izjemno priljubljeno, vendar se je z njim mogoče ukvarjati le na razmeroma redkih točkah našega planeta, kjer so dovolj veliki valovi. Sup se poleg valov odlično počuti na mirnejših vodah. Uporaben je na jezerih, rekah, zaprtih morjih, kot je na primer Jadran, kjer valov tako rekoč ni mogoče jezditi. Sup je šport za vrhunske mojstre pa tudi za rekreativce, užitkarje, počitnikarje... Primeren je za vodna potovanja. Zato sploh ni čudno, da je daleč najbolj cvetoč vodni šport zadnjih let. Supajo tako rekoč povsod, celo po beneških kanalih, ob ledenih gorah, s supi potujejo po mirnih in divjih rekah. Zanimivo je, da tudi na Havajih supajo najdrznejši deskarji, jadralci na deskah, kajtarji in drugi vodni zasvojenci. »Sup še zdaleč ni nekakšna ležerna oblika deskanja. Pravzaprav je zelo posebna kombinacija adrenalina, divjaštva, mirnosti in stika z oceanom. Kljub temu da tako rekoč od rojstva živim na Havajih, sem prav s supom odkril številne skrite zalive in plaže, o katerih včasih sploh nisem vedel, da obstajajo,« pravi Naish.

Seveda so se na globalni suparski bum odzvali tudi vsi glavni proizvajalci opreme, ki ponujajo številne modele za različne namene. Supi se že na pogled precej razlikujejo. Razlike so v dolžini, teži in volumnu. Na podlagi tega se izbira lahko prilagaja deskarjevi telesni teži. Nekateri so dolgi, koničasti in ozki kot kajaki in namenjeni dirkačem. Posebni modeli so na voljo tudi za vožnjo po valovih, taki, na katere se da namestiti jadro, in tako se sup spremeni v jadralno desko. Zanimivi so tudi napihljivi modeli. Poleg tega je sup lahko odlična poletna družinska igrača. Celoto skupaj z desko sestavljajo vesla. Ta so praviloma daljša, tako da je z njimi mogoče veslati stoje. Boljša vesla so izdelana iz ogljikovih vlaken ter jih odlikujeta nizka teža in togost. Osnovni modeli so aluminijasti.

Deli s prijatelji