S KRASA

Velikan pogreša 
pršut in teran

Objavljeno 26. april 2015 14.49 | Posodobljeno 26. april 2015 14.51 | Piše: Drago Perko

Košarkar Primož Brezec se je iz Sežane pognal pod koše najboljših svetovnih klubov.

Vrhunec kariere Primoža Brezca je večletno nastopanje v severnoameriški ligi NBA. Foto: Reuters

Če je kateri športnik ime Sežane in Krasa ponesel v svet, je to zagotovo 35-letni košarkar Primož Brezec. Pred dnevi je postal z moštvom AEK državni prvak Cipra. Zelo napeto je bilo. »Na tretji tekmi smo pet minut pred koncem na gostovanju bežali v garderobo, po nas so leteli kovanci, kante, vžigalniki,« pove Primož, ki je športno pot začel v KK Kraški zidar Sežana. Po igranju in prevladi v slovenski ligi (košarkarske gene ima po očetu Hilariju) so ga opazili v Olimpiji, iz Tivolija pa ga je pot vodila v svet. Kar osem let je igral v severnoameriški poklicni ligi NBA. Bil je član Indiane, Charlotta, Detroita, Toronta, Philadelphie in Milwaukeeja. V Evropi je nosil dres rimske Lottomatice, ruskih ligašev Krasna Krila, Lokomotiv Kuban in Nižni Novgorod.

»Sem Kraševec. Rojen sem v Sežani, potem smo se preselili v Divačo. Predvsem pogrešam vse prijatelje iz otroških dni,« pove, ko ga spomnimo na domače kraje, kjer je preživel otroštvo. »Kot pravi Kraševec seveda pogrešam tudi kraški teran in pršut,« ne skriva svojega izvora. Bi šel med vinarje? »Ah, tega pa ne, za vinogradništvo je bolj zagret Sašo Ožbolt. Sam bom ostal kar ljubitelj vina,« nadaljuje Primož, ki z ženo Nado ter hčerkama Evo in Niko živi v Ljubljani.

»Večinoma sem ves čas v tujini. Ko sem v Sloveniji, pa najraje prosto nedeljo izkoristimo za obisk staršev v Divači. Z očetom že spijeva kak kozarec v kleti, za kaj več pa ni časa...« Kar 216 centimetrov visoki center je bil večkrat izbran za športnika občine Sežana. »Takega priznanja sem vedno vesel. To je jasen znak, da cenijo moje delo in moj trud,« pravi nekdanji slovenski reprezentant. Vesel je, ker ima Sežana spet drugoligaša, tam pa je tudi košarkarska šola, ki nosi njegovo ime. 

Deli s prijatelji