LUŽA

V snegu so se 
metali v bazen

Objavljeno 12. april 2015 18.11 | Posodobljeno 12. april 2015 18.12 | Piše: Janez Kuhar

Čeprav je na Krvavcu še meter snega, niso odpovedali tradicionalne, letos že 10. Luže.

Gledalci so bili navdušeni nad pogumom tekmovalcev. Foto: Janez Kuhar

Prvi aprilski vikend je na Krvavcu potekala zabava ob koncu smučarske sezone, ki je bila tokrat jubilejna, tradicionalno Lužo so namreč pripravili že deseto leto zapored. Plaža na Krvavcu, kot obiskovalci rečejo osrednjemu delu smučišča, je v teh dneh sicer še vedno odeta v kar meter debelo snežno odejo, tako da bodo smučarsko sezono potegnili do naslednje nedelje.

Luža je vedno zabavno tekmovanje, namenjeno druženju s prijatelji in uživanju ob koncu zimske sezone. V sneg so skopali veliko luknjo in jo napolnili z vodo. Več kot 40 junakov je poskušalo presmučati na drugo stran 25 metrov dolgega, osem metrov širokega ter poldrugi meter globokega bazena, v katerem je imela voda pičlih sedem stopinj Celzija.

Najmlajša desetletna Hana

Najmlajša tekmovalka je bila desetletna Hana, najstarejši pa je bil 60-letni Igor Bizjak. Zimska idila je bila popolna, saj so ob smučarjih kopalcih v vodo padale – tudi snežinke. Več kot dva tisoč obiskovalcev Krvavca je bilo kljub slabemu vremenu priča vrhunskemu dogodku v odlični organizaciji Društva Dobr iz Kranja in v sodelovanju z RTC Krvavec. Ena izmed gonilnih sil dogodka sta organizatorka Lina Doler in povezovalec prireditve Gregor Janežič. »Čeprav je bila celotna prireditev bolj kot ne šala, pa je šlo vendarle tudi zares, vsaj pri sodniških odločitvah,« je povedal Žan Košir, ta hip najboljši deskar na svetu, saj je v pravkar končani sezoni osvojil veliki kristalni globus. Žan pravi, da bo čez nekaj let tudi sam poskusil presmučati lužo, trenutno pa si še ne upa tvegati, da ne bi staknil kakšnih poškodb. Sodniki Žan Košir, Saša Farič, Mitja Grebenc in Bine Žalohat so skozi kvalifikacije spustili praktično vse tekmovalce, ki so tako imeli priložnost nastopiti še v finalni vožnji. Ocenjevali so zahtevnost akrobacije, izvirnost trika in kostume tekmovalcev, pri tem pa jim je pomagala tudi publika.

Z izvedbo tekmovanja je bil nadvse zadovoljen tudi predsednik Društva Dobr Anže Kurnik, ki je vse tekmovalce pohvalil za korajžo in zanimive akrobatske skoke, ki so navduševali gledalce. Organizatorji so pripravili številne kategorije in lepe praktične nagrade. Poleg delitve na deskarje in smučarje ter moške in ženske so razglasili tudi najatraktivnejše akrobate, tekmovalce in tekmovalke z najboljšim kostumom, naj padce, pljuske in vožnje. Nedeljsko dogajanje na luži pa je bilo v lepšem, delno sončnem vremenu namenjeno predvsem ljubiteljem gorskega kolesarjenja. Letos so se premierno pomerili v vožnji po snegu s kolesi in tako imenovanimi snowbiki. Zaključek zimske sezone je tako postal tudi začetek poletne za vse gorske kolesarje.

Deli s prijatelji