HOKEJIST

V sanjski Kaliforniji ni pozabil prijateljev

Objavljeno 28. januar 2015 10.11 | Posodobljeno 28. januar 2015 10.12 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Anže Kopitar

Hokejist Anže Kopitar je ime rodne Hrušice in Gorenjske ponosno ponesel čez lužo.

»Užival sem vsako sekundo tega čudovitega potovanja.«

Kopitarjevi so športna družina, sinova Anže in Gašper nadaljujeta tradicijo. Kopi, tako kličejo Anžeta, je veliki zvezdnik moštva Los Angeles Kings in severnoameriške hokejske lige NHL. V ZDA je prišel leta 2006. Začetek je bil sanjski – dva zadetka je dal proti Anaheimu, nadaljevanje še boljše – v zadnjih treh sezonah so bili Kralji iz Kalifornije ob njegovi pomoči dvakrat prvaki lige NHL.

Tradicija veleva, da ima vsak član prvaka lige NHL 24 ur v lasti Stanleyjev pokal, ki ga dobijo prvaki. Kopitar ga je leta 2013 pripeljal na Hrušico, lani pa s helikopterjem najprej na Golico, potem pa je bil na ogled v jeseniški dvorani.

Ni pozabil Slovenije

Dvakrat je bil po izboru novinarjev izbran za najboljšega igralca sezone Los Angelesa, trikrat zapored je dobil klubsko nagrado za najboljšega klubskega strelca sezone. To je nazadnje uspelo Waynu Gretzkyju. Letos bo Anže znova, že tretjič, zaigral na tekmi zvezd.

Ob vsej slavi in glamurju pa ni pozabil Slovenije, reprezentance in rojakov.

»Tudi med sezono se slišiva, čeprav ima zelo natrpan urnik. Če ni tekem, so potovanja ali novinarske konference, a vedno najde čas, da poklepetava na facebooku,« je o svojem junaku povedal 13-letni Jernej Slivnik, ki je smučarski up slovenske paraolimpijske reprezentance. Anže in Jernej sta soseda na Hrušici, družini prijateljujeta že vrsto let.

»Anže je moj vzornik, čeprav ne tekmujeva v istem športu. Izjemen športnik je in velik človek ter dober prijatelj. Vedno je pripravljen pomagati, nič ni nadut, ampak preprost,« še pristavi učenec OŠ Toneta Čufarja in paraplegik, ki po prometni nesreči sanja o nastopu na paraolimpijskih igrah leta 2018. Da bi mu le uspelo, stiska pesti tudi 27-letni Anže, pravi gorenjski junak.

Deli s prijatelji