VELIKA PRILOŽNOST

V Azerbajdžan gre tudi slovenski doktor

Objavljeno 30. marec 2014 20.30 | Posodobljeno 30. marec 2014 20.30 | Piše: Drago Perko

Mitja Bračič bo dve leti deloval na skrajnem jugovzhodu stare celine, kjer bo bdel nad zdravjem in rehabilitacijo športnic ter športnikov.

Dr. Bračič opremlja laboratorij in pripravlja razmere za nemoteno in kakovostno delo. Foto: osebni arhiv

BAKU – Azerbajdžan, ki leži pod Kavkazom, velja za deželo ognja in velikih priložnosti. To zadnje na svoji koži občutijo tudi slovenski športniki in športni delavci. Jure Travner in Mitja Mörec igrata nogomet, Jure Meglič vesla v kajaku na divjih vodah, Kristjan Čujec je okrepil državnega prvaka v dvoranskem nogometu, dr. Mitja Bračič pa je postal strokovni vodja novega inštituta za medicino športa, športno diagnostiko in rehabilitacijo.

»Maja lani sem v slovenskih termah izvajal meritve vrhunskih športnikov, ko je bila na obisku tudi delegacija iz Azerbajdžana,« pojasni, ko ga pokličemo na tuje. Azerbajdžanci so se v trenutku ogreli za njegov način dela in tehnologijo športne diagnostike. V treh dneh so se sestali trikrat in si segli v roke. Danes Bračič v 4,5-milijonski prestolnici Baku že opremlja svoj laboratorij. V projekt je vstopil z lastnim podjetjem, ki je specializirano za športno diagnostiko in pripravo vrhunskih športnikov. Pogodbo, izteče se leta 2015, je podpisal z azerbajdžanskim ministrstvom za šolstvo in šport.

Evropske olimpijske igre

Na inštitutu bo strokovni vodja laboratorijev za športno diagnostiko in medicino športa. Vodil bo vsa testiranja in zdravniške preglede vrhunskih športnikov in pacientov. V vrhunsko opremljenem minibusu z mobilnim laboratorijem bodo opravljali preglede po vsej državi.

Bračič, ki ima akademsko izobrazbo, bo občasno predaval tudi na njihovi univerzi. V letu 2015 pa ga čaka največji dogodek, in sicer prve evropske olimpijske igre. »Zame je to največji projekt, ki ga bom vodil v dosedanji poklicni karieri po ZOI v Sočiju. V tem poslu imam sicer že kar nekaj izkušenj,« pove Bračič, ki je letos pripravljal tudi deveterico slovenskih olimpijcev, a delo na smučarski zvezi je končal. »V službi govorimo angleško, saj so vsi zdravniki in preostali strokovnjaki študirali v tujini. Učim se ruščine, razumem tudi že malo azerbajdžansko,« nadaljuje doktor, čigar delovni dan traja od 9. do 18. ure.

Trenutno največ pozornosti nameni nadzoru strokovnjakov. »Upoštevamo vse standarde medicine športa in športne diagnostike, ki so v praksi v Evropski uniji. Pripravljamo tudi dokumentacijo za različne licence ter standarde kakovosti. Sistem je velik, saj na inštitutu dela več kot 100 zaposlenih.«

Prosti čas 36-letnik iz Braslovč v Savinjski dolini nameni sprehodom in ogledom starega mesta, našel je tudi nekaj prijateljev. V kratkem se mu bo pridružila še punca, ki se bo v podjetju ukvarjala z marketingom, odnosi z javnostjo ter organizacijo športnih in poslovnih dogodkov. Še en dokaz, da je Azerbajdžan res dežela priložnosti, ne nazadnje bo država gostila tudi islamske igre, leta 2020 pa bi bili radi gostitelji evropskega nogometnega prvenstva. 

Deli s prijatelji