ZDRAHE

Ulaga in Čadova v bitki za smučarsko zvezo

Objavljeno 04. junij 2013 10.00 | Posodobljeno 04. junij 2013 10.00 | Piše: Marko Uršič

Odstavljena direktorica Barbara Kürner Čad in predsednik Primož Ulaga s pravno pomočjo.

Predsednik SZS Primož Ulaga in direktorica Barbara Kürner Čad sta na bojni nogi. Foto: Vesmin Kajtazovič

Boj se šele začenja. V Smučarski zvezi Slovenije (SZS) je namreč odstavitev direktorice zveze Barbare Kürner Čad, ki jo je izvedel predsednik SZS Primož Ulaga, povezana z več dejavniki: vplivnim, denarnim, in če je verjeti, tudi političnim. Včerajšnja izredna seja izvršnega odbora SZS se je namreč začela s presojanjem o sklepu, ki sploh ni bistven pri zdajšnji ravni spopada – namreč s tem, ali je seja zaprta za javnost oziroma novinarje. Tajnost se je po pričakovanju tudi zgodila, nato pa se je začel osebni obračun Ulage, na seji ga je namreč zastopal njegov odvetnik, in Kürner Čadove, tudi ona je, sicer tudi pravnica, s seboj pripeljala pravnega svetovalca.

Ker izvršni odbor ni bil seznanjen s predsednikovo potezo, je bilo seveda, od novinarjev, ki so v pritličju sedeža SZS v Podutiku čakali na odločitve dobesedno od zgoraj, namreč iz prvega nadstropja, kjer je sejna soba, pričakovati, da bo IO SZS verjetno podprl Kürner Čadovo. A očitno je prepad res velik in globok, kajti seja se je zavlekla, v športnem žargonu rečeno, v debele podaljške.

Ulaga je direktorico odstavil prejšnji teden, medtem ko je na dopustu v Dubaju igral golf, v ozadju pa je seveda tudi njegova želja, da bi postal poklicni predsednik SZS. Na smučarski zvezi tega denarja zanj ni, zato naj bi nekdanji vrhunski skakalec po nekaterih razlagah z rezanjem direktorice dobil njen delež, približno 6200 evrov bruto vredno mesečno plačo. Ulaga naj bi v prihodnje razložil razloge za žaganje Kürner Čadove, češ da je prekoračila pooblastila, ki jih ima po svoji funkciji. Seveda tudi finančna, jasno v povezavi s Tino Maze, tudi tako razvpitim aneksom v pogodbi o nagrajevanju, ki je bil sklenjen v času letošnjega svetovnega prvenstva v Schladmingu. Ulaga bi želel poklicno predsedniško funkcijo, a naj bi tudi direktorica v ozadju s funkcionarsko starosto slovenskega smučanja in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Janezom Kocijančičem iskala svojega moža za vrhovno funkcijo na SZS. Da je razprtija res velikanska, priča tudi to, da včeraj do zaključka naše redakcije iz sejne sobe SZS ni bilo še nobenega akterja, ki bi pojasnil, kaj se dogaja s krovno smučarsko organizacijo.

Ulaga očita, Kozinc zanika

Med odmorom na seji IO SZS je nekaj povedal Miha Kozinc, odvetnik Barbare Kürner Čad: »Samo izvršni odbor SZS lahko suspendira direktorico. Predsednik poskuša združiti predsedniško in direktorsko funkcijo ter s tem prevzeti plačo direktorice. Ulaga je direktorici med drugim očital, da je v skladišču prevzela oblačila zase, ampak je to storila za pokrovitelje. Njegov očitek na naslov Čadove leti tudi zaradi njenega domnevno previsokega hotelskega računa na Zlati lisici, toda po našem mnenju ta ni sporen.«

Deli s prijatelji