NOV DIREKTOR

Tudi Petek bo varčeval

Objavljeno 18. marec 2017 10.25 | Posodobljeno 18. marec 2017 10.27 | Piše: Marko Uršič

Smučarska zveza Slovenije bo od 15. aprila imela novega direktorja, Francija Petka. Nadomestil bo Jožka Križana, ta pa hvali nov poslovni veter v zimski panožni zvezi.

Franci Petek bo od sredine aprila urejal poslovanje Smučarske zveze Slovenije. Foto: Leon Vidic

Jurij Žurej je postavil mejnik, ko je kot direktor Smučarske zveze Slovenije panogam, v luči dolga zveze, postavil ultimativno racionalnost, septembra 2015 ga je zamenjal Jožko Križan, v četrtek pa je s soglasno pritrditvijo izvršilnega odbora, zaradi odhoda Križana na novo službeno mesto v mednarodni sferi, položaj direktorja zveze od 15. aprila prevzel Franci Petek. Nekaj dejstev, ko je SZS začela reprogram plačila dolga, je ta znašal 3,5 milijona evrov, zdaj je dvakrat zmanjšan, na 1,7. Smučarska zveza je v zadnjih dveh letih za 20 odstotkov povečala proračun, čeprav je dobila za 23 odstotkov manj sistemskih sredstev. V odstotkih dvajset je več denarja od pokroviteljev, petkratno pa se je, denimo, povečala prodaja sponzorskih izdelkov. »Številke same povedo veliko. Najbolj ponosen sem na to, da se je finančni srčni utrip zveze umiril, je stabilen. V marketinškem in poslovnem smislu je zapihal nov veter. Delež sistemskega denarja od Fundacije za šport in letnega programa športa ni pretirano velik, je 16 odstotkov. Manjkajočega smo z marketinškim delom nadomestili in še povečali prihodke, dosledno pa smo tudi sledili sanacijskemu programu. Še vedno so se od časa do časa pojavile kakšne likvidnostne težave, a če panoge med seboj ne bi tako lepo sodelovale, bi bila ta pot zagotovo težja. Nastavki zasuka v finančnem delovanju zveze so bili že v času prejšnjega direktorja, storjeno je bilo ogromno delo, to je dejstvo. Potem pa je bila umetnost to dosledno izvajati. Ocenjujem, da smo na zvezi bolj homogeni, to je začutila tudi poslovna javnost in se pozitivno odzvala,« je bistvo premika na zvezi pojasnil direktor v odhajanju Jožko Križan.

Novi direktor SZS Franci Petek je nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih in vodja panoge za skoke in nordijsko kombinacijo na SZS, pa še doktor znanosti. »Da je velika čast zasesti ta direktorski položaj, je še premila beseda. Takšnemu izzivu preprosto ne morem reči ne. Denimo pred leti pa ga ne bi sprejel. Zdaj se počutim zrelega, poleg časti pa je ta funkcija tudi velika odgovornost, ki se je lotevam z veseljem. Finančna stabilnost zveze je ena ključnih stvari, ta skrb tudi nikoli ne bo povsem zaključena, druga stvar je vzdržno poslovanje. Dejansko bomo v discipline in športnike vlagali toliko, kolikor bo na razpolago, in nič več. Glede skokov sem vesel, da so ti danes, tudi zaradi našega vložka in sistema dela v preteklosti, tam, kjer so. Ne glede na to, da je letošnja sezona morda malce slabša, a to niso slabi rezultati. Da so nihanja v izidih med sezonami, pa je za vsako disciplino normalno in za mene sprejemljivo,« meni Franci Petek.

 

Deli s prijatelji