KOLUMNA

Tudi Janus 
se kdaj zmoti

Objavljeno 15. marec 2016 18.10 | Posodobljeno 15. marec 2016 18.12 | Piše: Miha Šimnovec

Peter je bil v iztekajoči se sezoni razred zase, potem ko je skakal in letel, kot da bi bil z drugega planeta.

LJUBLJANA – Goran Janus, eden od glavnih avtorjev slovenske pravljice v smučarskih skokih, se je že večkrat izkazal kot dober napovedovalec. Tako je sredi januarja pravilno predvidel, da si bo Peter Prevc že do konca februarja zagotovil skupno zmago v svetovnem pokalu. Seveda pa se vse ne izide po njegovih napovedih. V tradicionalnem daljšem pogovoru za Delo pred startom te sezone je namreč 45-letni Ljubljančan med drugim izjavil, da pričakuje še bolj izenačeno zimo, kot je bila prejšnja, v kateri se je Prevcu, ki je imel na koncu enako število točk kakor nemški skupni zmagovalec Severin Freund, veliki kristalni globus izmuznil iz rok le zaradi manjšega števila zmag.

Ob pogledu na zdajšnje stanje v točkovanju za svetovni pokal je pač težko govoriti o kakšni izenačenosti. Peter je bil v iztekajoči se sezoni razred zase, potem ko je skakal in letel, kot da bi bil z drugega planeta. Zgolj podatek, da si je skakalni sveti gral zagotovil že pred zadnjimi šestimi (posamičnimi) tekmami, zgovorno pove, koliko je bil boljši od tekmecev.

Za nameček je na poti do globusa osvojil tudi novoletno turnejo in naslov svetovnega prvaka v smučarskih poletih ter se v zgodovino vpisal kot prvi skakalec, ki si je omenjeni trojček lovorik izbojeval v isti zimi. To je še en dokaz, v kako zelo stanovitnega tekmovalca se je razvil. Medtem ko so se njegovi zasledovalci spopadali z manjšimi in večjimi nihanji oziroma krizami, je 23-letni šampion iz Dolenje vasi pri Železnikih na vrhunski ravni skakal vse štiri mesece.

Da mu preprosto niso bili kos, so športno priznali pravzaprav vsi njegovi največji rivali. Freund je, denimo, pred Prevcem javno snel kapo, rekoč, da je bil način, kako je osvojil vse tri lovorike, prav spektakularen. »Peter je trd garač, ki na tekmah iztisne vse iz sebe. Od lani se je še nekaj naučil in postal stanovitnejši. Čeprav je še mlad, je osvojil že ogromno, zato kapo dol!« je 27-letni Nemec poudaril v pogovoru za nemško televizijsko postajo ZDF.

Ker zlati orel iz Selške doline šteje šele 23 let, in kljub vsem uspehom, ki jih je že dosegel, z obema nogama stoji na trdnih tleh (razen seveda takrat, ko se kot raketa izstreli z odskočne mize), bo skoraj zagotovo še lep čas krojil svetovni vrh. Ena od njegovih številnih prednosti je tudi ta, da je postopoma zorel in dozorel v (serijskega) zmagovalca.

Na poti proti vrhu je prestal marsikaj, zaradi česar ga zdaj toliko težje kaj vrže iz tira; v primerjavi z nekaterimi drugimi skakalci, ki so kakor, denimo, Avstrijec Thomas Diethart, zmagovalec novoletne turneje 2013/14, čez noč zablesteli kot meteorji in zatem enako hitro tudi poniknili v sivo povprečje. Zanimivo je, da je Prevc psihično tako trden, kljub temu (ali prav zato?) da ne sodeluje z nobenim (športnim) psihologom, na katere tako radi prisegajo številni drugi športniki. Peter pravi, da ga ne potrebuje, ker jih ima (sicer nepoklicnih) že dovolj okrog sebe, ki ga držijo na realnih tleh.

Ker bo že zaradi svojega načina razmišljanja na njih skoraj zanesljivo tudi ostal, se ni treba bati za njegovo prihodnost. Če se ne bo zgodilo kaj hudo nepredvidljivega, bo še dolgo razveseljeval slovenske ljubitelje skokov in športa nasploh... Goran Janus, eden od glavnih avtorjev slovenske pravljice v smučarskih skokih, se je že večkrat izkazal kot dober napovedovalec. Tako je sredi januarja pravilno predvidel, da si bo Peter Prevc že do konca februarja zagotovil skupno zmago v svetovnem pokalu. Seveda pa se vse ne izide po njegovih napovedih. V »tradicionalnem« daljšem pogovoru za Delo pred startom te sezone je namreč 45-letni Ljubljančan med drugim izjavil, da pričakuje še bolj izenačeno zimo, kot je bila prejšnja, v kateri se je Prevcu, ki je imel na koncu enako število točk kakor nemški skupni zmagovalec Severin Freund, veliki kristalni globus iz rok izmuznil »le« zaradi manjšega števila zmag.

Ob pogledu na zdajšnje stanje v točkovanju za svetovni pokal je pač težko govoriti o kakšni izenačenosti. Peter je bil v iztekajoči se sezoni razred zase, potem ko je skakal in letel, kot da bi bil z drugega planeta. Zgolj podatek, da si je skakalni »sveti gral« zagotovil že pred zadnjimi šestimi (posamičnimi) tekmami, zgovorno pove, koliko je bil boljši od tekmecev.

Za nameček je na poti do globusa osvojil tudi novoletno turnejo in naslov svetovnega prvaka v smučarskih poletih ter se v zgodovino vpisal kot prvi skakalec, ki si je omenjeni trojček lovorik izbojeval v isti zimi. To je še en dokaz, v kako zelo stanovitnega tekmovalca se je razvil. Medtem ko so se njegovi zasledovalci spopadali z manjšimi in večjimi nihanji oziroma krizami, je 23-letni šampion iz Dolenje vasi pri Železnikih na vrhunski ravni skakal vse štiri mesece.

Da mu preprosto niso bili dorasli, so športno priznali pravzaprav vsi njegovi največji rivali. Freund je, denimo, pred Prevcem javno snel kapo, rekoč, da je bil način, na kakršnega je osvojil vse tri lovorike, prav spektakularen. »Peter je trd garač, ki na tekmah iztisne vse iz sebe. Od lani se je še nekaj naučil in postal stanovitnejši. Čeprav je še mlad, je osvojil že ogromno, zato kapo dol!« je 27-letni Nemec poudaril v pogovoru za nemško televizijsko postajo ZDF.

Ker »zlati orel« iz Selške doline šteje šele 23 let in kljub vsem uspehom, ki jih je že dosegel, z obema nogama stoji na trdnih tleh (razen seveda takrat, ko se kot raketa izstreli z odskočne mize), bo skoraj zagotovo še lep čas krojil svetovni vrh. Ena od njegovih mnogih prednosti je tudi ta, da je postopoma zorel in dozorel v (serijskega) zmagovalca.

Na poti proti vrhu je prestal marsikaj, zaradi česar ga zdaj toliko težje kaj vrže iz tira; za razliko od nekaterih drugih skakalcev, ki so kakor, denimo, Avstrijec Thomas Diethart, zmagovalec novoletne turneje 2013/14, čez noč zablesteli kot meteorji in zatem enako hitro tudi poniknili v sivo povprečje. Zanimivo pri tem je, da je Prevc psihično tako trden kljub temu (ali prav zato?), ker ne sodeluje z nobenim (športnim) psihologom, na katere tako radi prisegajo številni drugi športniki. Peter pravi, da ga sam ne potrebuje, ker jih ima (sicer nepoklicnih) že dovolj okrog sebe, ki ga »držijo« na realnih tleh.

Ker bo Prevc že zaradi svojega načina razmišljanja na njih skoraj zanesljivo tudi ostal, se ni treba bati za njegovo prihodnost. Če se ne bo zgodilo kaj hudo nepredvidljivega, bo še dolgo razveseljeval slovenske ljubitelje skokov in športa nasploh...

Deli s prijatelji