USPEH

Tjaša Kotnik: Amerika ji je razširila obzorja

Objavljeno 15. julij 2017 16.56 | Posodobljeno 15. julij 2017 16.57 | Piše: Drago Perko

Starši so ponosni na svoje otroke. Tudi nekdanji košarkarski as Slavko in Vesna Kotnik nista izjema. Hčerki, 26-letna Katja in 24-letna Tjaša, sta se šolali v ZDA, zdaj pa svojo priložnost iščeta v Evropi. Katja igra košarko, mlajša Tjaša pa končuje magisterij in se spogleduje s profesionalnim igranjem odbojke na mivki. Tjaša se je pred nekaj tedni vrnila iz ZDA, kjer je študirala na treh univerzah – University of Utah (Salt Lake City), Eckerd College (Florida) in Grand Canyon University (Phoenix).

»Katja je moja najboljša prijateljica, v zadnjih dveh letih sva se zelo zbližali,« pove Tjaša o svoji sestri in poudari, da je celotna družina močno povezana. Foto: osebni arhiv

LJUBLJANA Ker je bila tako vzorna učenka, bo lahko zadnji letnik podiplomskega študija opravila kar prek spleta. »Do septembra bom opravila tudi to,« samozavestno pove Tjaša, s katero se srečamo na Brodu v Ljubljani, kjer Kotnikovi domujejo. V ZDA je šla, da si razširi obzorja. »To je izvrstna izkušnja, ki jo priporočam vsakomur. Le v ZDA je mogoče na tak način združiti študij in vrhunski šport. Vsi okoli tebe, od trenerjev, inštruktorjev do ostalih oseb na univerzi, so tam, da ti pomagajo na poti do uspeha,« pohvali Tjaša osebje vseh treh šol, na katerih je nabirala znanja. Ker je imela polno štipendijo, ji je univerza plačala študij, bivanje, hrano in vsa potovanja. Do štipendije je prišla na osnovi gostovanja mladinske reprezentance v ZDA in s pomočjo družinskega prijatelja iz Maribora. Še več: tedanja trenerka jo je prišla obiskat iz ZDA, da jo vidi na delu in se spozna z njo.

Najhitreje razvijajoči se šport

Kljub temu so bili začetki v ZDA težki. »Seveda sem pogrešala domače. Poleg tega se nisem najboljše znašla v novem okolju. Ker pa sem bila na univerzi iz divizije 1, menjava ni bila težavna. Preselila sem se na Florido, kjer pa je prišla v stik tudi z odbojko na mivki,« nadaljuje Tjaša. Njena nova trenerka in trenerkina partnerica (nekdaj brazilska reprezentantka v odbojki na mivki) sta bili veliki zagovornici športa na mivki, ki v ZDA velja za najhitreje razvijajoči se šport. Tudi Tjašina šola je precej vložila v projekt, Tjaša pa je napredovala iz leta v leto.

Izjemna sezona

Po diplomi pa so jo v svoje vrste povabili z univerze Grand Canyon. Tjašo je to šokiralo in presenetilo, saj so se ji odprla vrata nadaljnjega razvoja in napredka. Izkazalo se je, da je bil to žebljiček na glavico. Blestela je v študijskih klopeh, za nameček pa si je med 30 igralkami priborila mesto v enih od petih šolskih ekip. Ker je bila tako dobra, je skupaj z mlado ameriško reprezentantko Molly Turner tvorila 1. ekipo. V minuli sezoni sta v 25 tekmah zbrali 22 zmag in tri poraze, sezono pa sta začeli z 10 zaporednimi zmagami. »Resnično sem ponosna, ker sva bili izbrani v All-American team. To je najvišje priznanje, ki ga lahko prejme športnik v ZDA. Med vsemi dvojicami sva bili midva med osmerico najboljših v državi. Upala sem, da si bom priborila mesto v ekipi in zastopala univerzo, potem pa tole,« je še danes na dosežek upravičeno ponosna Kotnikova. Nad njeno pripravljenostjo je bdel trenerski dvojec Joseph & Kristen Rohr, ki tudi v širših ameriških krogih velja za izvrsten trenerski tandem. Tudi zaradi odličnih razmer, ki so jih imeli – vključno s sedmimi igrišči z mivko. Trenirali so po tri ure dnevno, temu pa so dodale še vadbo v fitnesu in kondicijski trening.

Brez polovičarstva

Po petih letih je Tjaša izgubila možnost, da še naprej združuje študij in šport, zato bo športno pot nadaljevala v Evropi. Pred mesecem je združila moči s Tjašo Jančar, dvojica pa sodi v krog favoritinj za naslov državnih prvakinj. V teh dneh je osredotočena na trening, ki poteka v Portorožu, kjer nad dekletoma bdi nekdanji odbojkarski as Jasmin Čuturič (tudi bratranec Slavka Kotnika). »Hvaležni sva Jasminu, ker se je angažiral in nama pomaga,« pove Tjaša, ki jo zanimajo le najvišja mesta. »Polovičarstva ne maram. Želiva do naslova državnih prvakinj in zmag na vseh turnirjih v Sloveniji. Potem pa si morava nabrati točke na svetovni lestvici. Drugo leto so kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu, kjer želiva igrati,« pa Tjaši razkrijeta svoj največji cilj! Vesta, da ne bo lahko, ker za odbojko na mivki ni veliko cekinov. Tjaša se spogleduje tudi z možnostjo, da odide za sezono ali dve na tuje, morda v Azijo, da zasluži dovolj, da bi lahko trenirala in potovala ter postala konkurenčna najboljšim na mivki. Kotnikova ve, kaj hoče.


Solze ob slovesu

»Seveda ni bilo lahko. A ker sem se poslavljala trikrat, po vsaki menjavi šole, mi je bilo malce lažje. Malce je čudno, ko moraš čez noč reči adijo in se posloviti od ljudi, s katerim si potoval, treniral, študiral ... Na srečo jih bo veliko ostalo v odbojki, v stikih pa bomo ostali prek sodobnih komunikacijskih sredstev,« se tolaži Tjaša.


image

»Preberite več v Suzy, novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite brezplačno številko 080 11 99.« 

Deli s prijatelji