PAR

Tina Weirather kot Tina Maze

Objavljeno 12. januar 2014 09.29 | Posodobljeno 12. januar 2014 09.30 | Piše: Marko Uršič

Stefan Guay, trener kanadskih smučarjev, in zvezdnica iz Lihtenštajna Tina Weirather sta nov par. Ona prihaja iz izjemno uspešne smučarske družine, on je brat smukaškega šampiona.

Nekdanja smučarska asa Harti Weirather in Hanni Wenzel, oče in mati šampionke Tine.

O športno-ljubezenski zgodbi Andree Massija in Tine Maze je bilo povedano že veliko, zdaj pa ima smučarski svet še eno podobno. Šampionka iz Lihtenštajna (Liechtenstein) Tina Weirather je namreč do ušes zaljubljena v trenerja kanadske moške ekipe Stefana Guaya, brata smukača Erika Guaya, svetovnega prvaka iz leta 2011. 24-letnica je konec minulega leta kronala z zmagama v superveleslalomu in veleslalomu v St. Moritzu in Val d'Isèru, skupaj ima v svetovnem pokalu že tri. Bila je celo vodilna v svetovnem pokalu, zdaj, pred tekmama v Altenmarktu ta konec tedna, pa za dve točki zaostaja za Nemko Mario Höfl-Riesch.

V Vaduzu rojena svetlolaska je hčerka nekdanjega avstrijskega smučarskega asa Hartija Weiratherja in lihtenštajnske smučarske zvezdnice Hanni Wenzel ter nečakinja prav tako slovitega smučarja Andreasa Wenzla. Mama Hanni je dvakrat zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala (1978. in 1980.), iz 1980. ima tudi zlati olimpijski odličji. Stric Andreas je svetovni pokal osvojil 1980. Oče Harti pa je zmagal v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala 1981., leto pozneje je bil še svetovni prvak.

Tina, ki živi v Gamprinu, trenira s švicarsko reprezentanco in ima že kup medalj z mladinskih svetovnih prvenstev. Weiratherjeva zdaj pobira sadove svoje nadarjenosti in dela. V začetku 2010. se je hudo poškodovala na smuku v Cortini (strgane križne kolenske vezi), zato je morala izpustiti olimpijske igre v Vancouvru in svetovni pokal v naslednji sezoni.

Za Stefana Guaya pa je celo smukaško nadvse uspešni brat Erik vedno pravil, da je še večji smučarski talent, kot je on. Marca 2006, tik pred 20. rojstnim dnevom, je v kanadskem Mont Sainte-Annu postal mladinski svetovni prvak v veleslalomu. Naslednjo sezono je nato na tekmi svetovnega pokala v Val Gardeni med smučanjem poletel predaleč, pristanek je bil nadvse trd in koleno je šlo. S tem so se končale njegove sanje o tekmovalni karieri alpskega smučarja. Pod nož je moral kar sedemkrat, takrat je tudi dejal: »Počutim se, kot bi imel koleno 95-letnika. Zjutraj tako boli, da se ne morem več povzpeti po stopnicah.«

No, njegov starejši brat je v tej sezoni že zmagal, in sicer 21. decembra na smuku v Val Gardeni, tako usodnem kraju za brata. »Odlična ideja je bila, da sem božič preživel pri Weiratherjevih,« pa je bil Erik Guay ob praznikih prešerne volje.

Sicer v smučarskem svetu poznamo še en zelo znan partnerski odnos med trenerjem in smučarko. Lindsey Vonn, z dekliškim priimkom Kildow, je bila namreč poročena s Thomasom Vonnom, ki je bil tudi njen vadbeni koordinator in vodja. 

Deli s prijatelji