PRIREDITEV

Tina Maze in Peter Prevc sta športnika leta

Objavljeno 19. december 2013 22.16 | Posodobljeno 19. december 2013 22.18 | Piše: STA, Ma. F.

Društva športnih novinarjev Slovenije je najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Tina Maze.

LJUBLJANA – Najboljša športnika leta 2013 sta postala alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, hokejska reprezentanca pa je najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS).

DŠNS je najboljše športnike sezone razglasil na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Mazetova je nagrado prejela četrtič, Prevc prvič, hokejisti pa tretjič.

Rekordna zima

Tina Maze je v sezoni 2012/13 postavljala in prestavljala mejnike, zbirala medalje s svetovnega prvenstva, zmage v svetovnem pokalu in na vsaki tekmi letvico sebi in tekmicam, ki bodo poskušale izboljšati njeno bero v svetovnem pokalu, postavljala vse višje. Na koncu se je ustavila pri 2414 točkah, v svoji rekordni zimi pa je pobrala veliki kristalni globus za skupno prvo mesto v svetovnem pokalu ter male za prva mesta v veleslalomu, superveleslalomu in superkombinaciji, druga pa je bila v seštevkih slaloma in smuka.

Bila je 24-krat na stopničkah za zmagovalke, posamičnih zmag je bilo v zimi 2012/13 enajst, vsestranska Črnjanka pa se ni zadovoljila le z zmagami v pokalu. Tudi svetovno prvenstvo v Schladmingu je bilo njeno, saj je pobrala še nekaj kolajn (zlato v superkombinaciji, srebrni pa v veleslalomu in superveleslalomu). Mimogrede je premagala še slavnega Hermanna Maierja po številu točk v svetovnem pokalu, s krepko več kot 2000 točkami postavila težko ponovljiv mejnik v alpskem smučanju in za 1313 točk premagala najbližjo zasledovalko. Mazetova je osvojila še vrsto priznanj: od slovenskega državnega odlikovanja do nagrad za najboljšo smučarko po izboru novinarjev, njej v čast pa so se spomladi vrstili številni sprejemi navdušenih navijačev.

Skok na stopničke

Ker se Petru Prevcu v štirih letih na tekmah posameznikov v smučarskih skokih nikakor ni uspelo prebiti na oder za zmagovalce, je moral med kolegi poslušati zbadanja, da je »gospod četrto mesto«. A februarja na svetovnem prvenstvu v dolini Fiemme je pod vodstvom selektorja Gorana Janusa in sodelavcev izbral pravi trenutek za skok na stopničke, s čimer je obračunal z vsemi zamujenimi priložnostmi iz preteklih zim, ko mu je tudi težka poškodba rame preprečila, da bi že prej poletel med osvajalce odličij. Z bronasto kolajno na srednji skakalnici in srebrno na veliki napravi je postal eden izmed junakov šampionata. V pravih živčnih vojnah za neustrašne borce se je v zahtevnih vremenskih razmerah brezkompromisno spopadel s konkurenco, ko je na odskočni mizi aktiviral dinamit, ki ga ima v nogah. Potrdil je sloves, da je resnično iz šampionskega testa.

Lepo pravljico so spisali tudi slovenski hokejisti. Februarja so v danskem Vojensu pripravili manjšo senzacijo in se ob favoritih Dancih in Belorusih prebili na olimpijske igre prihodnje leto v Sočiju. Dobili so 36 glasov in le s točko razlike prehiteli rokometno reprezentanco Slovenije (35), ki je na SP v Španiji osvojila četrto mesto.

Priznanja podelili uspešni Slovenci

Gostitelja prireditve sta bila Mojca Mavec in Saša Jerković. V spremljevalnem programu so nastopili Niet, Phonomonics, Hellcats in Nika Zorjan.

Na letošnji prireditvi so najprestižnejša priznanja najboljšim športnikom leta v Sloveniji podelili uspešni Slovenci z vrhunskimi dosežki in priznanji, ki pa niso iz sveta športa. Med podeljevalci so bili Dušan Velkavrh, legenda slovenske popevke, Rok Biček, režiser, nagrajen z vesno 2013 za najboljši film, Matevž Lenarčič, pilot, ki je leta 2012 z ultralahkim letalom preletel svet, Andrej Kuhar, prvi Slovenec, ki je prejel Michelinovo zvezdico, eden najuspešnejših podjetnikov Ivo Boscarol, direktor in lastnik ene izmed najuspešnejših podjetij v Sloveniji Pipistrela, Olga Kacjan, dobitnica Borštnikovega prstana, in še mnogo drugih.

Deli s prijatelji