NAGRADE

Tina Maze, Peter Prevc in hokejisti športniki leta

Objavljeno 09. december 2014 22.26 | Posodobljeno 09. december 2014 23.46 | Piše: STA, Ma. F.

Mazejeva je nagrado prejela petič, Prevc drugič, hokejisti pa četrtič.

Tina Maze.

LJUBLJANA – Najboljša športnika Slovenije v letu 2014 sta alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) pa je hokejska reprezentanca Slovenije. Tak je bil vrstni red tudi lani. Mazejeva je nagrado prejela petič, Prevc drugič, hokejisti pa četrtič.

Dvakratna olimpijska zmagovalka Tina Maze je v glasovanju članov DŠNS dobila 386 točk in tako prehitela biatlonko Tejo Gregorin (191) ter smučarsko tekačico Vesno Fabjan (155). Za Prevcem, ki je dobil 318 točk, je bil drugi hokejist Anže Kopitar (196), tretji pa deskar Žan Košir (168). Olimpijske igre v Sočiju so določile dobitnika tudi v ekipni konkurenci; hokejska reprezentanca je za uvrstitev v četrtfinale OI dobila 69 glasov, nogometni klub Maribor na drugem mestu jih je prejel 55, košarkarska reprezentanca pa dva.

Najbolj izstopajoča mlada športnica Maruša Mišmaš

Nagrado za izstopajočo mlado športnico leta, ta nagrada je bila podeljena prvič in bo od zdaj tradicionalna, je prejela atletinja Maruša Mišmaš. DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani z neposrednim prenosom na drugem programu TV Slovenije. Janez Kocijančič je ob koncu mandata na čelu slovenskega olimpijskega gibanja, kjer je bil od leta 1991, dobil posebno priznanje DŠNS.

DŠNS je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo štiriindvajsetič, skupaj pa je bila to že 47. prireditev. Režija je tokrat v celoti v rokah nežnejšega spola, saj je bila režiserka dogodka Ivana Djilas, TV-prenosa pa Urška Žnidaršič. Voditelju Igorju E. Bergantu, ki je sodeloval tudi pri scenariju, so pomagale športne novinarke in novinarji različnih slovenskih medijev.

Glasbeni solisti so bili Tina Marinšek (pevka skupine Tabu), Gojmir Lešnjak Gojc ter Murat in Jose.

Tina Maze

Tale vedri obraz smo pogrešali do Sočija. Do takrat sezona ni bila popolna. Potem pa so prišle olimpijske igre. Samo nanje mislim, je Tina Maze rekla že jeseni. Dvanajstega februarja je bil na vrsti smuk. Mesec prej je v tej disciplini zmagala v svetovnem pokalu. To je bilo prvo zlato odličje za Slovenijo na zimskih igrah. Nič ne de, če smo ga delili s Švicarji ... Slab teden kasneje na vrhu ni bilo več gneče. Črnjanka, polna samozavesti, je zmagala še v veleslalomu. Ruščine verjetno še nikoli dotlej nismo imeli tako zelo radi. Do konca zime je na stopničkah stala še dvakrat, bila je tudi tretja smukačica sezone.

Peter Prevc

Za 22-letnim smučarjem skakalcem Petrom Prevcem je sezona presežkov; 9. februarja je na olimpijskih igrah v Sočiju na manjši skakalnici osvojil srebrno medaljo. Šest dni po prvi slovenski medalji na manjši napravi je na veliki skakalnici prišel še do bronastega odličja. S prvo zmago v karieri je na poletih na Kulmu osvojil mali kristalni globus, odličen občutek za letenje pa potrdil s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu v Harrachovu. A nekaj posebnega je bil vendarle konec sezone na prenovljeni Bloudkovi velikanki v Planici. Na napad Severina Freunda v boju za drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala je Prevc odgovoril na najboljši način – s 142 metri, novim rekordom naprave in zmago!

Slovenska hokejska reprezentanca

Zdravljica je v hokejskih dvoranah na zimskih olimpijskih igrah prvič zadonela 13. februarja letos. Nihče si ni predstavljal, kakšno zgodbo so slovenskim navijačem pripravljali risi. Dvoboj proti Slovakom in zmaga nad njimi sta nakazovala, da to ne bo le nastop na olimpijskih igrah, ampak da se bodo naši fantje borili za več, za rezultat. Tekma proti Avstriji za uvrstitev v četrtfinale se je začela kot hladen piš, končala kakor vihar. Končno sedmo mesto naše reprezentance pa je Slovenijo zapisalo med hokejsko elito, kar je na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji, z uvrstitvijo v elitno skupino, le še potrdila.

 

Deli s prijatelji