NAJBOLJŠI ŠPORTNIKI ZIME

Tina Maze: Konec je, tega nisem bila sposobna narediti

Objavljeno 22. maj 2015 14.57 | Posodobljeno 22. maj 2015 16.54 | Piše: STA, Mo. S.

Najboljše športnike pretekle zime so počastili še na posebni gala prireditvi.

Tina Maze in Andrea Massi.

LJUBLJANA – Smučarska zveza Slovenije (SZS) je v sredo v Ljubljani počastila svoje najboljše športnike pretekle zime. Na posebni gala prireditvi v ljubljanski dvorani hotela Union so posebna priznanja namenili najboljšim pretekle sezone po posameznih panogah, med njimi Tini Maze, Jakovu Faku, Žanu Koširju, Petru Prevcu in drugim.

Najboljšim športnikom so predstavniki SZS na slovesnosti Večer šampionov v Unionski dvorani v Ljubljani podelili posebna priznanja, kipec bloškega smučarja. Na odru so se tako z izjemo obolelega deskarja Žana Koširja zvrstili najboljša alpska smučarka Tina Maze, ki ni razkrila načrtov po napovedanem enoletnem premoru, biatlonec Jakov Fak, smučar prostega sloga Filip Flisar, smučarski skakalec Peter Prevc, smučarska tekačica Katja Višnar in telemark smučar Jure Aleš.

Posebni priznanji SZS sta za dosežke prejela še deskarja Rok Marguč in Tim Kevin Ravnjak, predstavniki zveze pa so se ob programu, ki ga je glasbeno popestril reper 6 pack Čukur, zahvalili še pokroviteljem in nosilcem posebnih programov promocije zimskih športov, ki so popestrili delo krovne smučarske zveze. Posebna priznanja so za dosežke v mladinski konkurenci na svetovnih prvenstvih prejeli še Miha Hrobat, Štefan Hadalin in Rok Šmejic. Vse navzoče je nagovoril predsednik države Borut Pahor, ki je pred tem pripravil sprejem za slovenske junake.

Tina Maze: Spogledujem se s tem, kako je brez športa

Po prireditvi je večkratna slovenska olimpijska in svetovna šampionka Tina Maze predstavnikom medijev prvič spregovorila o svoji odločitvi, da za eno sezono zamrzne svoj tekmovalni status.

»Sama pri sebi sem vedela, kakšno idejo imam. O tem sem sicer govorila že pred lansko sezono, pa so me takrat vsi jemali malce z rezervo, kaj bom in kako bom. Dejansko pa je ta ideja v meni rasla že kar nekaj časa, ker sem se zavedala, da bo zelo težko reči: konec je. Tega v tem trenutku enostavno nisem bila sposobna narediti. A je to plus ali minus? Poskušam biti poštena do sebe, do vas. Nekatere stvari morajo dozoreti, da se lahko reče, dovolj je bilo ali pa še bi,« je povedala Tina Maze, za katero je še ena izjemna in bleščeča sezone z velikimi uspehi na svetovnem prvenstvu, v svetovnem pokalu pa se je do zadnje tekme borila za veliki kristalni globus, ta je za le 22 točk na koncu pristal v rokah avstrijske tekmice Anne Fenninger.

»Mislim, da je to leto pravšnje, da se v bistvu malo spogledujem s tem, kako bi bilo brez športa. Ugotavljam sicer, da brez športa absolutno ne gre. To spoznavam zadnje tedne, ko sem malo dala na stran treninge in se je moje telo začelo kar hitro oglašati in si želi treningov, sicer me bolijo sklepi. Ne glede na to, da sem zdrava ali ne, se telo oglaša, saj je bilo navajeno svojih ritualov, gibanja, študij pa ni v prid temu. Želela sem biti poštena, ne zavlačevati stvari, rada povem tako, kot je v tem trenutku. Kako bo čez dva, tri mesece, pa bom povedala takrat,« je še dejala Tina Maze.

Deli s prijatelji