DOKUMENTACIJA

SZS v lažni dilemi

Objavljeno 24. oktober 2013 11.58 | Posodobljeno 24. oktober 2013 11.59 | Piše: Marko Uršič

Izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije se je po obdobju Primoža Ulage odprl javnosti.

Enzo Smrekar bo do januarske volilne skupščine v. d. predsednika SZS. Foto: Boris Šuligoj

LJUBLJANA – Smučarska zveza Slovenije mirno deluje naprej, torkova seja izvršilnega odbora je že minila brez Primoža Ulage. Ker bo stvar zaradi koruptivne dokumentacije o predsednikovem delovanju romala tudi na Komisijo za preprečevanje korupcije in znotraj SZS na nadzorni odbor ter častno razsodišče, je seveda razumljivo, da sta tako Ulaga kot SZS najela odvetnike. Pravna pomoč odvetnika zveze pa je na voljo tudi športnikom, v konkretnem primeru skakalcem, od katerih naj bi nekdanji predsednik za zagotovitev nagradnih izplačil od pokroviteljev želel provizijo. Omenja se celo, da so bili ti pod pritiskom.

Dejstvo, da gre za spopad dveh konceptov športnega funkcionarstva, ponazarjajo tudi besede Janeza Kocijančiča, predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije in člana izvršilnega odbora smučarske zveze. »Etika ali denar?« je ponazoril dvom in omenil, da je vprašanje, ali so Ulagova do zdaj znana dejanja le vrh ledene gore. »Kar smo videli v dokumentih, je nesprejemljivo,« je še dodal. Kocijančič je omenil, da se amaterski status predsednika drži vseh 67 panožnih zvez v Sloveniji in 50 smučarskih na stari celini. A tudi on se je uštel, predsednik Kajakaške zveze Slovenije Bojan Žmavc je denimo poklicni vrhovni mož svoje zveze.

Večina disciplin ima pozitiven denarni trend

Andraž Kopač, poslovni direktor SZS, je na izvršilnem odboru o denarnih tokovih na zvezi omenil, da ima večina disciplin pozitiven denarni trend, a tudi ta pojem je seveda zelo raztegljiv. Zveza ima po zadnji zimski sezoni 58.000 evrov presežka; biatlon je izjemno pozitiven, presežek denarja bo šel za stroške obnove biatlonskega centra na Pokljuki. Nordijci so v minusu za 337.000 evrov, to bodo pokrivali v naslednjih dveh letih. Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, je omenil, da imajo še za 170.000 evrov nepodpisanih pogodb, kemični svinčnik naj bi kmalu le zapraskal, in da naj tega zneska ne bi vtikali v rubriko dolgovi. Alpinci so pokrili del dolga v višini 162.000 evrov, del starega primanjkljaja, 138.000 evrov, pa naj bi poravnali prilivi po olimpijskih igrah. Podatki so bili podani javno pred sedmo silo, izračuni pa lahko črno na belem tudi pokažejo kakšen kup evrov manj v zakladnici.

Deli s prijatelji