FINANCE

SZS okepal Goriška zaradi proračuna

Objavljeno 10. maj 2014 20.51 | Posodobljeno 10. maj 2014 20.51 | Piše: Marko Uršič

Sezonski proračun slovenskega alpskega smučanja naj bi le dobil jasnejšo podobo.

Žan Kranjec bo dobil novega šefa. Foto: Leon Vidic

Zima se noče posloviti. Če pogledamo skozi okno, se je, a po športni plati z neba še pada sneg. Včeraj je temperaturo spustila tudi Smučarska zveza Slovenije s pojasnilom za javnost glede na različne izjave v povezavi s proračunom panoge za alpsko smučanje. »Vodstvo Smučarske zveze Slovenije je predsedniku panoge za alpsko smučanje, gospodu Dušanu Gorišku, in odboru panoge že 23. aprila podrobno predstavilo proračun za sezono 2014/2015 v višini 1,080.000 evrov. Poleg tega zneska je proračun panoge sestavljen še iz pogodbe s Tino Maze (poslovna skrivnost), 210.000 evrov za skupne stroške panoge, ter 100.000 evrov za pokrivanje izgube iz preteklih sezon. Panoga tako že nekaj časa razpolaga s sredstvi, ki so na voljo za programe, zato ni nikakršnega zadržka, da se program ne bi mogel izvajati. Izjava o sporazumni prekinitvi pogodbe z vodjo panoge Dušanom Blažičem ne drži. SZS je na zahtevo predsednika panoga za alpsko smučanje enostransko prekinil pogodbo o sodelovanju.«

Snežni plaz smučarske zveze je jasno zgrmel na Goriškov naslov, a Radovljičan je tudi imel pripravljen odgovor na vremensko nevšečnost, ki se je začel v Podutikom, kjer je sedež SZS. »Ravno zdaj smo eno uro sedeli s poslovnim direktorjem zveze Petrom Škerljem. Ni znana namreč struktura tega proračuna, hoteli smo razčistiti, ali so vključeni lizingi za avtomobile, bencin in podobno. V končni fazi je to kar velika postavka; če tega ne razčistiš, pač ne veš. Poslovni direktor nas je pred dvema dnevoma pozval, da naj se, preden oblikujemo kakršne koli proračune za ekipe, oglasimo pri njem, da razčistimo zadeve. Proračun je bil znan, ni pa bila znana struktura, kaj vse je v njem. Nekateri ljudje so pri vsem tem profesionalci, za tiste, ki smo komaj prišli, pa je bolje, da razčistimo, da bomo vedeli, kaj delamo. Proračun mi je v torek zvečer sporočil predsednik smučarske zveze Enzo Smrekar, zdaj pa smo približno izkristalizirali, kaj in zakaj,« je Gorišek po pojasnilih očitno postavil proračunskega sneženega moža.

O sporazumnem (enostranskem) končanju pogodbe z Dušanom Blažičem pa je predsednik odbora in zbora alpskih disciplin navrgel: »Z Blažičem in direktorjem Jurijem Žurejem smo se usedli in sporazumeli, da naprej skupaj ne gre več. Če moja izjava ni bila ravno pravno pravilno formulirana, se strinjam s popravkom smučarske zveze. Vendar bi pri tem enostranskem rekel, da smo sedeli skupaj in je bilo to storjeno sporazumno, ker nismo več videli skupne poti. Je pa bila enostranska, seveda Blažič ni dal odpovedi, ampak je smučarska zveza Blažiču dala toliko in ima prav, bilo pa je sporazumno.« Dodajmo, da trenerski kader, ki naj bi vodil alpince in alpinke (kandidata za šefa sta Klemen Bergant in Rasto Ažnoh), še ni potrjen, je pa ves mozaik, da bi se sestavil, temeljil na finančnih temeljih. Da se ti le ne bi sesuli. »Upoštevali smo dejstvo, da bo SZS iz naslova državnih sredstev predvidoma prejel manj sredstev,« je še pojasnil Žurej.

 

Deli s prijatelji