BESEDE, BESEDE

Švica (modro) molči o »nasilnem« Lovšetu

Objavljeno 04. junij 2012 16.10 | Posodobljeno 04. junij 2012 16.10 | Piše: Drago Perko

Planica ni imela možnosti, saj je bilo prvenstvo že obljubljeno Lahtiju.

Tomaž Lovše je očitke zavrnil, Kocijančiča pa pozval, naj zdaj pomaga slovenskemu smučanju (foto: Blaž Samec).

KANGVONLAND – »Na kongresu Fisa nisem nikomur grozil ali se kako drugače neprimerno vedel. Natolcevanja, da sem verbalno grozil predsedniku Fisa Gian-Francu Kasperju, so popolna izmišljotina, saj z njim na štiri oči nisem spregovoril niti besede. Prav tako nisva komunicirala po telefonu ali kratkih tekstovnih sporočilih (SMS),« je bil odločen Lovše v odzivu na zapisano v sobotnem časopisju. Kategorično je zanikal, da bi se na kongresu Svetovne smučarske zveze v Južni Koreji vedel kakor koli nasilno.

Janez Kocijančič ni bil uspešen v lobiranju za Slovenijo

Je pa s prstom pokazal na jabolko spora – zimzelenega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije in po novem za vsaj dve leti še člana IO Fisa Janeza Kocijančiča, največjo trajnico med slovenskimi športnimi funkcionarji. Očita mu, da ni opravil svojega lobijskega posla v prid Planici, četudi se je hvalil, da ima obljubljenih 11 glasov. »Za to smo tudi namenili in porabili 200.000 evrov SZS. Še preteklo sredo, 30. maja, mi je Kocijančič zagotavljal, da je prejel ustno podporo 11 članov sveta za to, da bo SP leta 2017 v Sloveniji,« opomni Lovše, ki mu je ob pereči gospodarski problematiki še kako žal za vložene tisočake za kandidaturo.

A to je očitno prepozno spoznal. Vremena so se mu razjasnila šele na Daljnem vzhodu, Kocijančič mu pred odhodom ni vsega povedal. Na plan je prišla zgodba, da je bilo že pred dvema letoma jasno, da bo prvenstvo po Falunu dobil Lahti, ki je takrat tesno izgubil. »To pomembno dejstvo pa mi je Kocijančič, čeprav je vedel, kakšen bo strošek kandidature, zamolčal,« je ogorčen Lovše, ki ga je ta poteza razočarala in prizadela. Lovše mu je dal že pred in med kongresom jasno vedeti, da bo smučarska zveza umaknila Kockovo kandidaturo za predsedstvo Fis. Kljub temu je Kocijančiču uspelo, bil je znova, malodane plebiscitarno izvoljen v telo svetovne smučarske zveze.

Smučarska zveza Slovenije ima odgovore

Da bi dobili še informacijo z druge strani, smo se obrnili na Fis, odgovorni za stike z javnostjo Riikki Rakic smo napisali elektronsko sporočilo. Zanimalo nas je, ali je hotel Tomaž Lovše fizično obračunati s predsednikom Gian-Francom Kasperjem in ali drži, da je preostalim delegatom grozil s pištolo. V hitrem in korektnem odzivu je bila skopa: »Smučarska zveza Slovenije vas bo o tem obvestila v torek.« Zveza je že od začetka ravnala napak, ko ni dala v javnost konkretnih informacij, ampak je to le prestavila. Če bi bile zadeve jasne in transparentne, zveza ne bi imela kaj skrivati.
 

Deli s prijatelji