PREGLED

Svetovni šport v letu 2012

Objavljeno 25. december 2012 08.45 | Posodobljeno 25. december 2012 08.45 | Piše: Marko Uršič

Junakov ni manjkalo, od Usaina Bolta in Michaela Phelpsa do Bradleyja Wigginsa.

Svet po majevski prerokbi ni propadel, leto 2012 se izteka. Dogajalo se je tudi v športu, vrhunec poklicne telesne kulture pa so bile seveda letne olimpijske igre v Londonu. Te so dale veliko športnih junakov, smetana so bila atletska in plavalna tekmovanja. Brez omembe njega seveda ne gre, jasno, najhitrejšega človeka na svetu Usaina Bolta. »Nismo ljudje, nas so vrgli iz vesolja,« je v šali navrgel štafetno zlati in za Boltom dvakrat srebrni posamično Yohan Blake, njegov jamajški rojak. Britanci so nastopili briljantno, tudi v kraljici športov, tekač na dolge proge somalijskega rodu Mo Farah si je prigrabil zlato odličje tako na 5 kot 10 km. Jessica Ennis je v britanski pravljici, ki so jo izrazito napihnili otoški mediji, z izjemnim čustvenim nabojem osvojila sedmerobojsko zlato. Da pa se tudi na največjem športnem prazniku štiriletja da postaviti svetovni rekord, je dokazal David Rudisha v finalu teka na 800 m (1:40,91).

V plavanju so poleg kitajskega pridiha v bazenu vrhunsko opravili ameriški zvezdniki in zvezdnice: Michael Phelps je kariero končal s štirimi zlatimi in dvema srebrnima odličjema, Ryan Lochte je iz Londona odšel s po dvema zlatima in srebrnima, dodal še bron na 200 m hrbtno. Britansko slavo je v kolesarski svet ponesel tudi Bradley Wiggins; ko je začenjal kariero v Franciji, se je tako kot njegov oče bojeval z zasvojenostjo z alkoholom. »Med dvema dirkama sem bil vedno pijan. Potem sem moral zaslužiti denar za odraščanje svojih dveh otrok in sem sam sebi rekel, da moram zaživeti na novo,« je bila ena njegovih izjav leta. Če se ozremo prek irskega in keltskega morja, pa je na irskem otoku največ navdušenja požela boksarka Katie Taylor. Za olimpijsko premiero ženskega boksa si je v lahki kategoriji do 60 kg z navdušujočimi predstavami priboksala zlato in osvojila prvo najžlahtnejše odličje za Irsko po igrah v Atlanti leta 1996.

Đoković na vrhu

Svetovno športno domišljijo je seveda burilo tudi dogajanje v tenisu in formuli ena. Srb Novak Đoković je v začetku leta 2012 prigrabil naslov na odprtem prvenstvu Avstralije, v Parizu je s finalnim porazom proti Rafaelu Nadalu izgubil možnost, da bi bil po letu 1969 prvi, ki bi hkrati držal naslove na vseh štirih velikih turnirjih, spet pa je postal številka ena na svetovni teniški lestvici združenja ATP. Bencinski cirkus je spet okronal Sebastiana Vettla, Nemec je postal najmlajši trikratni zaporedni svetovni prvak v formuli ena.

Seveda niso le posamični športi, žogajo se v različnih moštvenih panogah. V nogometu sta letošnje leto zaznamovali dve tekmovanji: španska reprezentanca je znova postala evropski prvak, Chelsea pa je le uresničil ambicije in naposled postal zmagovalec lige prvakov. A ljubiteljem okroglega usnja so letos v spominu ostale tudi briljantne predstave in nogomet katalonskega velikana Barcelone. ZDA so prevlado med koši tako v moški kot ženski konkurenci potrdile tudi na olimpijskem prizorišču.

Deli s prijatelji