TEKMA

Sveta vojna! V kriketu ...

Objavljeno 06. januar 2014 13.14 | Posodobljeno 06. januar 2014 13.15 | Piše: S. I.

Septembra se bosta na slovitem londonskem igrišču za kriket Lord‘s končno pomerili ekipi Anglikanske in Rimskokatoliške cerkve.

Katoliški kriketaši med treningom v Rimu. Foto: Reuters

Naj se sveta vojna začne. Sveta vojna v kriketu, namreč. Anglikanska cerkev je pred dnevi, skoraj pol tisočletja po odcepitvi od Rimskokatoliške cerkve, uradno sprejela izziv Vatikana, da poravnata račune na igrišču za kriket. Lanskega oktobra je Vatikan ustanovil Kriket klub sv. Petra oziroma ligo, v kateri bodo tekmovali člani rimskih ekip iz vrst duhovnikov in semeniščnikov iz držav, kjer gojijo tradicijo kriketa, torej iz Indije, Pakistana, Avstralije, Anglije, Bangladeša in z Nove Zelandije.

Vatikansko moštvo, ki se bo imenovalo Vatikan XI, sestavljali pa ga bodo najboljši igralci kriketa iz Rima, je Anglikansko cerkev pozvalo, naj tudi sama izbere ekipo, s katero se bodo pomerili na slovitem londonskem igrišču Lord's. In canterburyjski nadškof Justin Welby, vodja anglikanske skupnosti, ki jo sestavlja približno 80 milijonov vernikov z vsega sveta, je vabilo sprejel prek predstavnika v Vatikanu, nadškofa Davida Moxona.

Spopad bo v Londonu

Kakor je povedal Moxon, naj bi se moštvi pomerili septembra letos, potem ko bodo anglikanci ustanovili še svojo ekipo, sestavljeno iz amaterskih kriketašev iz palače Lambeth, sedeža Anglikanske cerkve, in z bližnjih teoloških fakultet. Oče Eamonn O'Higgins, duhovni direktor Kriket kluba sv. Petra, je nadškofu Moxonu že izročil žogico, s katero bodo začeli težko pričakovano tekmo.

Moxon se je ob tej priložnosti dotaknil tudi hudega poraza Anglije proti Avstraliji, ki je osvojila pokal kriket serije Ashes. »Canterburyjski nadškof mi je naročil, naj povem, da je s sprejetjem tega izziva dejansko odpustil avstralski reprezentanci za zmago,« se je pošalil David Moxon.

Ekumenski športi

Na vprašanje, ali bi kombinacija športne diplomacije in medverskega dialoga lahko pripomogla k izboljšanju odnosov med cerkvama, ki sta se ločili leta 1534, ko je angleški kralj Henrik VIII. pretrgal vezi z Rimom, je nadškof Moxon odvrnil, da lahko tovrstni športni dogodki delajo le dobro in krepijo vezi med pripadniki Anglikanske in Rimskokatoliške cerkve.

Trener vatikanske ekipe bo brat K. M. Joseph, ki je v rodni Indiji treniral že vrsto odličnih igralcev, ki so obiskovali tamkajšnje katoliške šole. Moštvo svetega sedeža bo nosilo oblačila v uradnih barvah Vatikana – rumeni in beli –, njihovi jopiči pa bodo ozaljšani z uradnim papeškim pečatom. Papež Frančišek ne velja ravno za navdušenca nad kriketom, saj še vedno navija za svojo nekdanjo domačo nogometno ekipo San Lorenzo iz Buenos Airesa, katere člani so se oglasili v Rimu, da bi mu izročili nedavno osvojeni pokal argentinske prve lige. »Prepričan pa sem, da je to nekaj, kar je v skladu z načeli papeža Frančiška: podati roko vsakomur,« je izjavil oče Eamonn O'Higgins. Zamisel o vatikanski ekipi kriketa se je rodila v glavi Johna McCarthyja, avstralskega veleposlanika v Vatikanu, saj je želel voditi kaj podobnega nogometnemu pokalu Clericus, za katerega se borijo rimske katoliške fakultete in semenišča. »Iz vsega srca si želim, da bi nekega dne videl trening vatikanske ekipe na trgu pred baziliko sv. Petra,« je dejal McCarthy.

Deli s prijatelji