DOBRODELNA DRAŽBA

Športniki s Fičem za otroške sanje

Objavljeno 08. maj 2015 13.08 | Posodobljeno 08. maj 2015 13.09 | Piše: Boštjan Fon

Jeseničan prireja že peto dobrodelno dražbo športnih dresov.

Fikret Avdić - Fičo spet zbira sredstva za letovanje otrok. Foto: Boštjan Fon

Pred šestimi leti je Fikret Avdić popeljal na morje nečakinjo in nečaka, sveža osnovnošolca. Njun oče samohranilec ni zmogel stroška letovanja, zato ju je v dopustniško varstvo vzel danes 40-letni stric: »Ko smo se približali obali, sta ostala odprtih ust. Prvič v življenju sta videla morje v živo, ne le po televiziji. Toliko vode... Toliko mogočnega in nedojemljivo velikega za otroške oči. Koliko mora biti še takšnih otrok, ki jih starši zaradi finančne stiske ne morejo peljati na oddih?«

Vprašanje Jeseničanu ni in ni šlo iz glave in kmalu se mu je utrnila ideja o dobrodelni dražbi športnih dresov, saj ima veliko prijateljev med športniki. »Najprej sem pomislil na druščino iz hokejskih logov. Saj veste, v mojem železarskem mestu je hokej na ledu na prvem mestu, in vedel sem, da me vrhunski hokejisti ne bodo pustili na cedilu.« Poprosil je brata Marcela in Davida Rodmana, Roberta Kristana ter tudi Iva Jana iz ljubljanske Olimpije. V nekaj urah je njegova ideja o simpatičnem načinu zbiranja pomoči za otroke dobila neverjeten zagon. »Na prvi dražbi v dvorani jeseniškega gledališča sem predstavil devetnajst večinoma hokejskih dresov, med njimi pa so se znašli tudi zimska oprema smučarjev Mitje Valenčiča in Bernarda Vajdiča, imeli smo tekaški dres ultramaratonca Dušana Mravljeta in kolesarsko oblačilo Tadeja Valjavca ter košarkarski dres moskovskega CSKA Matjaža Smodiša.« Po koncu licitiranja se je v blagajni zbralo toliko sredstev, da je šlo v letovišče Pineta pri Novigradu na Hrvaškem 16 otrok!

Na naslednjih treh dražbah, ki so že potekale na spletu, je računovodja in komercialist prodajal tudi drese hokejskega moštva Los Angeles Kings, ki jih je doniral dvakratni prvak lige NHL Anže Kopitar. »Z Anžetom se poznava osebno in v ZDA sem mu poslal mojo idejo o dražbi. Vesel sem bil njegovega takojšnjega odziva.« Hrvaška smučarska zvezdnika Ivica in Janica Kostelić sta mu športne artikle pustila kar na bencinskem servisu pri Jesenicah, ko sta se odpravljala na treninge v Avstrijo.

Lani so se za dobrodelni namen prodale rokavice boksarja Dejana Zavca, kar sam pa se mu je oglasil hokejist lige NHL Matt Stajan, ki igra za Calgary Flames in je slovenskih korenin. »Uh, to me je pa res presenetilo. Poslal je dva originalna dresa, s katerima je igral v ligi NHL. Neverjetno!«

Presežek letošnje dražbe bo dres nogometnega vratarja Jana Oblaka, ki brani za Atletico Madrid. »Prepričan sem, da bomo letos spet zbrali dovolj sredstev in bodo otroci šli v Pineto na oddih. V petih letih jih bo tako, z denarjem od dobrodelnih dražb, uživalo morske radosti že več kot sto. Na spletu se je licitiranje začelo, ponudbe so na ogled pod naslovom 5. dobrodelna dražba športnih artiklov na facebooku,« je še povedal Fikret, Fičo za prijatelje.

Deli s prijatelji