PREBEŽNIŠKA KRIZA

Športniki ne bežijo pred begunci

Objavljeno 20. september 2015 12.11 | Posodobljeno 20. september 2015 12.12 | Piše: M. U.

Prebežniška kriza v Evropi je zganila tudi športna srca. Prednjačita nemški nogometni velikan Bayern in škotski teniški as Andy Murray.

Vsak as Andyja Murrayja bo beguncem prinesel 
274 evrov! Foto: Reuters

MÜNCHEN – Begunska kriza trese Evropo, a so ljudje in tudi športniki, ki so pripravljeni pomagati nesrečnim prebežnikom. Ker je velika večina ljudi, ki so pred vojnimi grozotami zbežali iz Sirije, Iraka, Afganistana in od drugod, namenjena v Nemčijo, so se tamkajšnji nogometni klubi zelo dejavno vključili v pomoč obupanim. Münchenski žogobrcarski velikan je res velik, ne le po kakovosti, lovorikah in denarju, temveč tudi po srčnosti. Bayern je namreč naznanil, da bo prispeval denarno, materialno in drugo pomoč. Bavarci bodo odigrali prijateljsko tekmo, milijon evrov s srečanja pa bodo namenili projektu pomoči beguncem. Prek svoje mladinske šole bodo ustanovili še vadbeni tabor za prebežnike, organizacijsko pa jim bo na pomoč priskočila münchenska mestna oblast. Prebežniški otroci in mladeniči bodo vadili pri Bayernu, ta jim bo zagotovil opremo in tople obroke, najstniki pa bodo obiskovali tudi tečaje nemškega jezika. Bayernova dobrodelna organizacija pa bo, tako kot vsako leto, pred božičem za otroke iz begunskih družin priredila številne dogodke in organizirala dejavnosti. »Menimo, da je naša socialno-politična odgovornost, da pomagamo otrokom, ženam in možem, ki so brez domov in potrebujejo pomoč prav tukaj v Nemčiji,« je navrgel Karl-Heinz Rummenigge, ki je na čelu Bayernovega izvršnega odbora.

Bojkot levičarjev

No, nekateri nemški nogometni klubi pa nad prebežniki vihajo nos. Pet klubov, SC Freiburg, VfL Bochum, 1. FC Nürnberg, 1. FC Union Berlin in St. Pauli, je namreč sklenilo, da bodo ta konec tedna na ligaških tekmah bojkotirali izraz solidarnosti z begunci. Naznanili so, da njihovi igralci ne bodo nosili posebnih našitkov na levi rami z napisom Pomagamo, dobrodošli begunci, ki jih promovira nemški časnik Bild. Bochum in Nürnberg sta pojasnila, da sta se tako odločila zaradi Bildove kritike kluba St. Pauli, ki je zavrnil sodelovanje v solidarnostni akciji. Hamburški drugoligaš, njegovi navijači so po tradiciji levo politično usmerjeni, je namreč objavil, da že dolgo podpira prebežnike in da na dogodku ne bo sodeloval.

Škotski teniški zvezdnik Andy Murray pa je napovedal, da bo od vsakega zmagovitega začetnega udarca, ki ga bo zabil do konca leta, prek Unicefa za begunce prispeval 50 funtov (68 evrov). Eden od njegovih pokroviteljev, Standard Life, teniško združenje ATP in britanska teniška zveza so sporočili, da bodo enako vsoto prispevali še sami. Tako bo vsak Škotov zmagoviti začetni udarec vreden 200 funtov (274 evrov) kot pomoč za prebežnike.

Deli s prijatelji