ZAKON

Športniki bodo varčevali

Objavljeno 04. junij 2014 19.06 | Posodobljeno 04. junij 2014 19.06 | Piše: Rok Tamše

Veselje zaradi zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov.

Brigita Langerholc se bori za pravice športnikov. Foto: Tomi Lombar/Delo

Šestletni križev pot športnih sindikalistov je uspešno končan, vsaj kar se tiče zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov. Po sprejetju zakona v državnem zboru prejšnji teden so včeraj ponosno in zadovoljno pojasnili, kaj pomeni ta pridobitev za slovenske vrhunske športnike. Na kratko: v Sloveniji zaposleni vrhunski športniki v društvih ali kot samozaposleni ali tisti v javni upravi bodo del osebnega dohodka (sorazmerno z višino le tega) neobdavčeno nakazali v poseben sklad. Denar iz sklada, ki bo ustrezno insititucionalno voden in zaščiten, bodo lahko črpali po 30. letu starosti v obliki mesečnih zneskov, v davčno osnovo se jim bo štelo le 30 odstotkov premostitvene rente. Hkrati bo njihova bruto plača manj obremenjena s prispevki državi, zato bo zaposlovanje športnikov pomenilo olajšavo tudi za delodajalce.

Vlada nasprotovala sprejetju tega zakona

»Imeli smo precej težav, veliko je bilo tistih, ki niso verjeli v ta zakon, precej pa je bilo tudi politično ljubosumnih, ki v preteklosti niso imeli korajže in odločnosti, da bi ta zakon vložili v parlamentarno proceduro, saj je bil v takšni obliki pripravljen že pred šestimi leti. Poslanke in poslance sem prepričal, da ta zakon nič ne jemlje, ampak daje. Daje tistim, ki toliko naredijo za promocijo Slovenije. Tistim, ki jim tako radi čestitamo in se z njimi družimo, ko so uspehi, tistim, ki jih tako hitro pozabijo, ko ni več uspehov. Športne kariere so kratke, pojavijo se tudi poškodbe. Zato je prav, da družba pomaga športniku, da ta začne v obdobju, ko dosega najboljše rezultate, razmišljati o tem, kaj se bo z njim dogajalo pozneje, po zaključku športne poti. Prepričani smo, da bo to spodbudilo delodajalce, da zaposlijo športnike, s tem pa bomo dobili tudi pregledni sistem zaposlovanja športnikov, ki jim zagotavlja socialno varnost,« je povedal poslanec Pozitivne Slovenije Jožef Kavtičnik, ki je predstavnikom Sindikata športnikov Slovenije odločilno pomagal do velike in pomembne zmage v parlamentu.

V upravnem odboru SŠS sedijo taki (večinoma bivši) asi, kot so Uroš Zorman, Nik Zupančič, Beno Lapajne, Goran Jagodnik, Ermin Raković in Brigita Langerholc, ki je predsednica komisije športnikov pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Vsi obžalujejo, da sklad ni zaživel že pred desetimi ali petnajstimi leti, saj bi jim prišel še kako prav. Predsednik SŠS Dejan Stefanović je med drugim poudaril, da je vlada nasprotovala sprejetju tega zakona. Obžaloval je, da je predsednik Borut Pahor zavrnil prošnje športnega sindikata, da bi mu predstavili predlog zakona. »Možnost za to je kategorično zavračal, čeprav vemo, kdo se na stadionih fotografira s športniki in maha z zastavo ob uspehih,« je dejal Stefanović.

Deli s prijatelji