SLOVENSKO SMUČANJE

Spet se prepiramo, to nam je v navadi

Objavljeno 13. marec 2014 19.37 | Posodobljeno 13. marec 2014 19.39 | Piše: Drago Perko

Tonetu Vogrincu je uspelo za isto mizo posedeti kandidata za predsednika odbora in zbora alpskega smučanja.

Za Toneta Vogrinca, poleg je Jure Franko, razkol v slovenskem alpskem smučanju očitno le ni tako velik zalogaj. Foto: Marko Feist

Zdi se, da so tudi smučarski veljaki v boju za oslovo senco spoznali, da se prepirajo skorajda za prazen nič in da je slovensko smučanje ne v senci, ampak v globokem dreku. Prerekanje za politične funkcije pa bi to stanje, torej sranje, naredilo še bolj smrdeče in kontraproduktivno. Ker alpski odbor še nima svojega predsednika in zbora, januarske volitve so neslavno razveljavili, februarske pa so spodletele, bo poskušal gordijski vozel presekati nekdanji tekmovalec, trener in direktor Tone Vogrinec. V imenu Smučarske zveze Slovenije ga je k sodelovanju povabil predsednik Enzo Smrekar. Prvemu možu zveze je jasno, da mora ukrepati, saj prav alpski odbor imenuje vodjo alpskih disciplin, ta pa mora prav v tem času sestaviti trenerski štab za novo sezono. Če bi se neuspeli poizkusi iskanja predsednika alpskega odbora nadaljevali, bi alpinci padli v še večjo agonijo. Če je to sploh še mogoče, je že drugo vprašanje.

Vogrincu je včeraj s Smrekarjevo asistenco uspelo dva kandidata za šefa alpskega odbora (gre za povsem politično amatersko, ne pa profesionalno plačano funkcijo) Bojana Špika in Dušana Goriška spraviti za isto mizo. »Težko je gledati, kaj se dogaja. Spet se prerekamo, to nam je Slovencem v navadi,« je dejal Vogrinec pred sestankom, po njem pa je bil precej bolj optimističen. »Obe strani sta se strinjali, da bodo 31. marca ali najpozneje 2. aprila nove volitve. Klubi pa imajo možnost predlagati tudi novega kandidata. Volitve so odprte.«

Nima predsedniških ambicij

»To bi morali že davno rešiti, ne pa da se dogaja v vitalnem delu sezone, ko se postavljajo načrti za prihodnost,« benti Vogrinec nad trmoglavostjo obeh taborov, ki pa sta mu obljubila, da je z včerajšnjim dnem konec podtikanj. »Sedeli smo dve uri, dobro smo se pogovorili.« Vogrinec pravi, da bosta oba kandidata pred volitvami vnovič predstavila program, ki pa ne bo ključen. »Štejejo rezultati in to, kaj bo ta program prinesel. Vse pa bo odvisno od financ,« opozarja 72-letni funkcionar, za katerega so mnogi menili, da si s to mediacijo tlakuje pot k temu, da bi kar sam postal predsednik alpskega odbora! »To povem še tu javno – Tone Vogrinec ne kandidira za mesto predsednika alpskega odbora! Tone takšnih ambicij nima,« kategorično zanika ugibanja športnih kibicev.

Do volitev morajo šef alpincev in vsi trenerji pripraviti tudi letna poročila. Namenjeni bodo novim ljudem, da bodo lažje začeli delati, Vogrinca pa pobaramo, da se izreče, kako je svoje delo v minulem letu opravil Dušan Blažič. »Ne bi bilo korektno, da to zdaj ocenjujem. Najprej moram prebrati poročila,« se je diplomatsko izvil Vogrinec. Sicer pa Tone ne posreduje prvič v spornih situacijah na smučarski zvezi. Leta 2010 je bil nekaj časa v vlogi mediatorja, ko sta si v lase skočila Tina Maze in SZS. Ko ga je Tina okrcala, »da medijem govori neresnice o stvareh, ki ga ne zadevajo«, se je umaknil. Bo to pot uspešnejši?

Deli s prijatelji