OKS

Sodržnik antijunak kampanje

Objavljeno 05. december 2014 14.51 | Posodobljeno 05. december 2014 14.51 | Piše: Rok Tamše

V boju za položaj predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije vse bolj vroče.

Janez Sodržnik velja za funkcionarja, ki rad sedi na več stolčkih hkrati. Foto: Blaž Samec/Delo

Dva tedna pred volitvami za novega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije se je razplamtel silovit boj, v katerem prednjači ljubljanski župan Zoran Janković, ki je protikandidatu Bogdanu Gabrovcu prevzel enega najtesnejših podpornikov, predsednika Športne zveze Ljubljana Janeza Sodržnika. Ta je zaradi svoje funkcionarske vloge v prestolnici zgolj marioneta v rokah župana, prikloniti pa se je moral tudi pozivom iz ljubljanske športne baze, ki so bili povsem logični: če že deluje v Ljubljani, naj podpira kandidata iz glavnega mesta. V nasprotju s tem odmevnim kadrovskim prevzemom je deloval tretji kandidat za prvega moža krovne športne organizacije Andraž Vehovar. Ta je predstavil svojo ekipo z zvenečimi in kredibilnimi osebami, kot so podjetnik Marjan Batagelj, nekdanji kolesarski as Andrej Hauptman in Rafko Križman, ta čas podpredsednik OKS, ki se zelo dobro spozna na šport na lokalni ravni.

»Za prestop Sodržnika k Jankoviću obstajajo različni izrazi. Vem, da mi osebno noče škoditi, da je storil najbolj primerno potezo glede na svojo vlogo. Pač čuva ljubljanski šport. Seveda se je zavedal posledic, če tega koraka ne bi storil. Ljudje pa si lahko različno razlagajo dejstvo, da je bil devet mesecev z mano, zdaj pa je odšel v tabor tekmeca,« je bil včeraj jasen Gabrovec, ki bo 11. decembra odstopil s položaja predsednika Judo zveze Slovenije, in dodal: »Še vedno verjamem v zmago na volitvah, verjamem v poštenost, moralo in etiko. V to kampanjo sem šel s čisto vestjo, tako bo tudi po njej ne glede na rezultat. Ničesar ne mislim kupovati niti prodajati. V tem boju ne razmišljam o udarcih niti blizu pasu, kaj šele pod pasom. Na koncu bodo svoje tako in tako povedali tisti, ki bodo glasovali.«

Brez dvoma Janković tudi tokrat najbolj silovito napenja mišice, po naših informacijah ne manjka niti obljub o gradnji novih objektov za posamezne nacionalne športne zveze v prestolnici. Ali je z omenjeno potezo storil veliko škode Gabrovcu, ki ga še vedno podpira Iztok Čop, ta čas ni mogoče jasno oceniti. Špekuliramo lahko tudi s tezo, da se mu bo akcija s Sodržnikom vrnila kot bumerang. Morda ob takšnem trenju na relaciji Janković––Gabrovec naklonjenost športne volilne baze pridobiva Vehovar, ki je v pravem trenutku predstavil najtesnejše sodelavce in s tem pokazal precej diplomatske spretnosti in zrelosti. Vse bodo razgalile volitve 16. decembra. 

Deli s prijatelji