KRVAVEC

Smučišče poletni raj za gorske kolesarje

Objavljeno 20. junij 2017 09.46 | Posodobljeno 20. junij 2017 09.47 | Piše: Špela Ankele

Prvo progo na Krvavcu  speljali predlani, letos dodali Panoramo Kmalu bodo za otroke odprli še temat o Pot pa ir ih škratov.

Anže Bizjak (prvi v koloni) je bdel tudi nad ureditvijo nove, panoramske proge po Krvavcu. Foto: Anže Furlan

Smučišča že več let niso namenjena samo zimskim športom, temveč zaradi pohodnikov, adrenalinskih izzivov in gorskih kolesarjev zaživijo še poleti. Tako je tudi na Krvavcu, kjer se je kolesarskemu parku, ki so ga začeli urejati predlani, te dni pridružila nova, že tretja proga, imenovana Panorama. Spušča se prav po tistih pobočjih, ki jih pozimi zavzemajo smučarji. »Lani je Krvavec obiskalo več kot 5000 kolesarjev, kar je dvakrat več kot leto poprej. Upamo, da jih bo letos četrtino več kot lani,« je delček poletnega utripa opisal Uroš Zupan, pomočnik direktorja Rekreacijsko-turističnega centra Krvavec.

Dodal je, da se je Krvavec, podobno kot Kranjska Gora, priključil mednarodnemu sistemu kolesarskih prog Gravity card, ki združuje 16 lokacij za gorsko kolesarjenje: »V Gravity card so vključeni predvsem največji kolesarski parki v Avstriji in Nemčiji, zato lahko letos pričakujemo več gostov s tega govornega območja.« Nad načrtovanjem nove krvavške gorskokolesarske progo je bdel Anže Bizjak, ki si je zamislil prvo krvavško kolesarsko progo Rock'n'Flow in epski, devet kilometrov dolg spust, imenovan Muci. »Gorski kolesarji so se že pred leti, ko tu še ni bilo prog, odločali za Krvavec. V interesu vseh je bilo, da se proge uredijo, in tako smo že pred kakšnimi desetimi leti začeli pridobivati vsa dovoljenja, potrebna za ureditev prog. Ko smo jih dobili, smo začeli urejati prvo progo,« je ozadje gorskega kolesarjenja na Krvavcu povzel Anže Bizjak. Dodal je, da so novo panoramsko progo začeli načrtovati že minulo jesen: »Urejanje proge, ki smo jo zasnovali z mislijo na začetnike in otroke, je potekalo kakšen mesec. Ta sicer najlažja med vsemi tremi krvavškimi, njena prednost pa je tudi to, da se kolesarjem med spustom odpirajo čudoviti razgledi.«

Krvavec se je priključil mednarodnemu sistemu kolesarskih prog Gravi card, ki združuje 16 lokacij.

Sicer pa poleti Krvavec ni samo za tiste, ki se ga podajo raziskovat z robustnimi gorskimi kolesi. »Za otroke je že postavljen poletni park, kmalu bomo zanje odprli še tematsko Pot pastirskih škratov. Na njej bo veliko ugank, s katerimi bodo mimogrede premagali nekaj pohodniških ur,« je še nekaj novosti nanizala Valentina Erčulj Džuban, ki v Rekreacijsko-turističnem centru Krvavec skrbi za marketing.

Deli s prijatelji