ALPSKO SMUČANJE

Smučarska zveza: Konj je crknil, voz se je ustavil, gremo domov

Objavljeno 15. oktober 2014 17.59 | Posodobljeno 15. oktober 2014 18.03 | Piše: Marko Uršič

Danes na sedežu SZS v Podutiku izredna seja Zbora panoge za alpsko smučanje.

Andrej Šporn

Groza in strah. Danes je na sedežu Smučarske zveze Slovenije v Podutiku izredna seja Zbora panoge za alpsko smučanje, v gradivu zanjo, ta prikazuje finančno stanje alpincev in tudi drugih panog, pa je toliko pesimizma, da bi se zmešalo tudi tistim na Wall Streetu. Le drobtinica iz predloga prilagojenega načrta delovanja panoge za alpsko smučanje od 15. t. m.: panoga naj bi imela v začetku sezone na razpolago 1,442.240,77 evra. Od te številke se morajo po predlogu sanacijskega načrta odšteti kratkoročne in dolgoročne obveznosti (pokrivanje minusa iz prejšnjih sezon), porabljena sredstva v obdobju od maja do avgusta in predvideni fiksni stroški do konca sezone, vse skupaj v višini 1,495.229,54 evra. Skupaj predvideni stroški ekip do konca sezone pa znašajo 395.123 evrov. Tudi če imate enico iz matematike, vam je vse jasno.

Dušan Gorišek, predsednik alpskega odbora in zbora, kaj zdaj? »Alpski odbor ne bo sprejemal ukrepov, ne bomo delali rebalansa. Tukaj smo, da obravnavamo strokovne zadeve, finančne so stvar poslovnega dela zveze. Moralo se bo vprašati, kdo ni naredil svojega dela. Formirali smo trenerske ekipe, postavili program, po njem se dela, bojda so tekmovalci zelo motivirani, mi smo svoj del poslanstva naredili. Da bi rekli, zdaj pa gremo na rebalans, nima povezave s stroko. Če denarja ni, bodo pač morali tisti, ki mislijo, da delajo prav, reči: Konj je crknil, voz se je ustavil, gremo domov. Drugega nam ne preostane, kot da končamo zgodbo,« je bil slikovit Gorišek.

Podoba na razpelu

»Pri finančnem delu nisem bil zraven, poleg sem bil pri pogovorih s sponzorji, pri tistih z opremljevalci. Kako pa so potekali nadaljnji marketinški koraki, zakaj so nekateri odstopili oziroma niso pristopili, tega pa žal ne vem,« na natančno določeno pisarno SZS s prstom meri alpski predsednik. Zanimivo, da so alpski smučarji in smučarke zaradi politike samoplačništva nekaj časa odlašali s podpisom pogodb s SZS. Po gradivu za izredno sejo so zdaj vsi na papir s peresnikom in črnilom dali svojo privolitev. »Ravno zato, ker smo vključno z njimi, tudi s trenerji in strokovnim delom, verjeli številkam, ki so nam bile predstavljene 9. maja. Tudi v medijih je bilo objavljeno, da je denarja milijon osemdeset evrov. Na podlagi tega smo delali vso to zgodbo. Nič nismo sanjali, da bomo imeli več, da bomo imeli manj. Upali smo, da ta številka, ki nam jo je dal direktor SZS Jurij Žurej, drži. Tekmovalci in trenerji so se s podpisom pogodb zavezali programu dela, ki smo ga pripravili,« je nadaljeval.

Je možnost, da danes Dušan Gorišek tudi odstopi kot odborovski in zborovski šef? »Tudi to je opcija. Že dvakrat smo svojo podobo postavili na razpelo. To sploh ni vprašanje; če bi v sredo s čimer koli pripomogli k boljšemu finančnemu stanju naše discipline, se ob prvi priložnosti kompletno in kolektivno takoj odstranimo. To smo na glas povedali tudi na izredni seji alpskega odbora. Direktorju in predsedniku SZS smo rekli: 'Če lahko pomagamo s svojim odstopom, bomo to rade volje naredili.' Ker smo tu le zaradi športa in smučanja, ne zaradi sebe,« je pripoved pred dnevom vulkanskega izbruha pod smučarskimi Alpami sklenil Dušan Gorišek.

Deli s prijatelji