PODJETNA

Smučarka za preživetje prodaja čelade in podpise

Objavljeno 11. november 2014 08.21 | Posodobljeno 11. november 2014 08.22 | Piše: Rok Tamše

Ker morajo alpski smučarji plačevati, da tekmujejo za Slovenijo, se znajdejo po svoje. Maruša Ferk je pripravila privlačno akcijo za donatorje, zveza pa išče nove sponzorje.

Alpinci so na oblačilih opazili napise finske reprezentance (Alpine Ski Team Finland; na fotografiji)

LJUBLJANA – »Že na koncu prejšnje sezone svetovnega pokala sem se odločila, da moram oditi na nekaj tekem nižjega ranga, kjer bom poskušala povečati število svojih FIS-točk. Tako sem odšla s serviserjem za 10 dni po Evropi v lovu za dobrimi tekmami. Vsi stroški so bili moji. Nato sem začela trenirati na snegu za novo sezono v začetku maja. Treninge sem opravila sama, s pomočjo še ene osebe, ki je skrbela za moje smuči ter dajala nasvete in informacije na progi. Ti treningi so bili pomembni in potrebni, saj bi bila brez njih dva meseca brez smučanja, česar pa si ne morem privoščiti, če želim biti blizu najboljšim na svetu. Avgusta smo z ekipo odšli na prvi snežni trening v Argentino, kjer sem morala plačati približno 50 odstotkov stroškov. Poleg tega smo obvezani, da moramo plačati vsakoletni prispevek naši smučarski zvezi. Do zdaj sem za treninge porabila okoli 6000 evrov in bom morala plačati še dodatno za vsako tekmo evropskega ali Nor-Am pokala, kjer bom nastopila, in za ves material za pripravo smuči (vosek, spreji, krtače, pile...). Ta material je zelo pomemben; nastopam v vseh disciplinah in posebno za hitre je pomembno, da imaš dober vosek in da ga imaš veliko, ker brez tega ne gre,« na svetovnem spletu pojasnjuje slovenska smučarka Maruša Ferk in prosi donatorje, naj v zameno za omembo na njenem profilu na facebooku in twitterju, avtogram razglednico, startno številko s svetovnega pokala s podpisom, njeno osebno dizajnirano majico ali njeno tekmovalno čelado iz lanske sezone prispevajo od 5 do 150 evrov kot pomoč pri uresničevanju vadbenega in tekmovalnega programa.

Ni kaj, 26-letna Gorenjka se je izkazala s podjetnostjo, in ni jih malo, ki so ji namenili tudi po 200 evrov. Vprašanje pa je, koliko energije in časa izgubi zaradi tega preživetvenega projekta, kako bo vse to vplivalo na njeno tekmovanje med svetovno elito. Z malce cinizma: morda ji bo celo pomagalo, da po karieri dobi službo na oddelku za trženje pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS).

(Ne)izvajanje sanacijskega programa

Pomanjkanje denarja in ostra nasprotovanja, ne pa tvorno iskanje skupne valovne dolžine med poslovnim delom in predstavniki alpskega smučanja se vlečejo kot jara kača. Direktor SZS Jurij Žurej se je odzval na akcijo Ferkove, v prvi vrsti s pritožbo: »Tekmovalnih dresov smučarji ne smejo prodajati. Njeno iskanje denarne pomoči v zameno za dres je prav to – prodaja. V pogodbah jasno piše, da je to prepovedano,« je pojasnil Žurej, ki mu je v zadnjih mesecih vse prej kot lahko. Mimogrede: Ferkova v zadnjih dneh ne ponuja več tekmovalnega dresa iz lanske sezone.

Alpinci so po Žureju udarili z vsemi topovi, češ da se ukvarja samo z rezanjem stroškov, na SZS pa ne kapne noben denar morebitnih novih pokroviteljev, saj da je oddelek za trženje neučinkovit. Znano je, da je alpsko smučanje že na začetku sezone 2014/15 v minusu za 400.000 evrov, posebna zgodba pa so stari dolgovi. Alpinci se temu upirajo, prejšnji teden so zato na sestanku izvršnega odbora SZS ustanovili krizno skupino (sestavljajo jo Žurej, predstavniki petih največjih klubov in Dušan Gorišek, predsednik alpskega odbora), ki mora pripraviti poseben sanacijski program samo za panogo alpskega smučanja. Sicer je IO SZS na predlog direktorja Žureja že sprejel 10-letni sanacijski program, po katerem bodo reševali skupni dolg zveze v višini treh milijonov evrov.

Odpuščanje da ali ne?

»Počutim se kot grobar slovenskega smučanja. In to potem, ko rešujemo dolgove za 15 let nazaj. Najbolj pa me moti, da so vsi, ki so zavestno ustvarjali te dolgove, še kar naprej pametni. Nihče noče prevzeti odgovornosti. Vse se prelaga na direktorja in poslovni del zveze. Toda mi ne trošimo denarja, ampak ga zbiramo,« zatrjuje Žurej in sprašuje: »Zakaj na primer nihče od trenerjev in preostalih ne pove, da redno prejemajo plače, kar se v preteklosti ni dogajalo? V končni fazi se lahko zgodi, da bomo rekli hvala lepa in nasvidenje, toda dolgovi in težave bodo ostali.«

Drastično varčevanje bo morda v prihodnjih tednih zahtevalo tudi odpuščanje trenerjev. »Vse je še odprto, možno je tudi odpuščanje trenerjev,« ni bil povsem jasen Žurej. Potem ko morajo tekmovalke in tekmovalci plačevati samoprispevek, izvajanje programa v tej sezoni pa je kljub temu ogroženo zaradi finančnega minusa, bi odpuščanje trenerjev verjetno sprožilo nov revolt med alpinci. Toda predsednik SZS Enzo Smrekar je že jasno sporočil: »Zaradi ene panoge se ne sme potopiti vsa zveza. Naša naloga je, da po doseženem soglasju in sprejetih sklepih opravimo naloge, ki so včasih tudi zelo zahtevne in nadležne.«

Nesrečna oprema

Direktor SZS Jurij Žurej nam je potrdil, da so sklenili posel z opremljevalcem z oblačili, finskim Haltijem: »Morali smo plačati, a smo dobili dober popust.« Toda pri alpincih je bilo spet precej slabe volje, ko so na oblačilih opazili napise finske reprezentance (Alpine Ski Team Finland; na fotografiji). Res je, ko ima smučarski hudič mlade, jih ima veliko...

 

Deli s prijatelji