SRČNI INFARKT

Sloviti košarkarski selektor se bori za življenje

Objavljeno 18. februar 2015 10.45 | Posodobljeno 18. februar 2015 10.49 | Piše: STA, K. K.

Ranko Žeravica je imel že pred petimi leti težave s srcem in je po srčni kapi moral pod kirurški nož, poročajo srbski mediji.

Odločitev Fibe je bila enotna

ZARAGOZA – Sloviti jugoslovanski selektor Ranko Žeravica (85), pod njegovim vodstvom je jugoslovanska izbrana vrsta osvojila prvi naslov svetovnih prvakov na prvenstvu leta 1970 v Ljubljani ter prvo olimpijsko zlato kolajno leta 1980 v Moskvi, se bori za življenje. Žeravica je doživel srčni infarkt in se zdravi v bolnišnici v španski Zaragozi. Žeravica je imel že pred petimi leti težave s srcem in je po srčni kapi moral pod kirurški nož, poročajo srbski mediji.

Leta 2007 je bil sprejet v košarkarski hram slavnih pri mednarodni košarkarski zvezi Fiba. V svoji dolgi in bogati karieri je bil med drugim trener Partizana, Crvene zvezde, Barcelone, Zaragoze, Napolija in Splita.

Največje uspehe je doživel kot selektor jugoslovanske košarkarske reprezentance, s katero je osvojil sedem kolajn na največjih tekmovanjih. Z jugoslovansko selekcijo se je poleg zlatih kolajn na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah na velikih tekmovanjih veselil še štirih srebrnih kolajn ter ene bronaste.

Srbskega košarkarskega strokovnjaka številni poznavalci košarke uvrščajo med najzaslužnejše za največje uspehe jugoslovanske reprezentance. Za najpomembnejši uspeh gre šteti zlato kolajno na svetovnem prvenstvu, ko so 'modri' pred domačimi navijači v Ljubljani prvič stopili na svetovni vrh. Po tej zlati medalji se je v Jugoslaviji zgodil velik vzpon košarke.

Deli s prijatelji