GRAFIČNA PODOBA

Slovenski olimpijci grejo v Rio
 po zmage z osveženim Triglavom

Objavljeno 15. september 2015 14.52 | Posodobljeno 15. september 2015 14.54 | Piše: S. N.

Olimpijski komite Slovenije je moral na zahtevo krovne organizacije spremeniti celostno grafično podobo. Vodja olimpijske odprave v Brazilijo Iztok Čop bo skrbel za dobro ozračje med našimi športniki in športnicami.

Novi znak Olimpijskega komiteja Slovenije. Foto: Oks

Do olimpijskih iger v Riu de Janeiru nas loči še 326 dni. Olimpijski komite Slovenije (OKS) je po 17 letih spremenil celostno grafično podobo, ta po novem prikazuje podobo slovenskega športa – simbol Slovenije Triglav ter zeleno, modro in belo barvo. »Mednarodni olimpijski komite (MOK) je zahteval od nacionalnih olimpijskih komitejev, da ločijo olimpijske kroge od svojega prepoznavnega simbola. V prejšnjem znaku sta bili ti dve področji združeni. MOK je zahteval, da pred OI v Riu to spremenimo. Ta zahteva je bila sicer pred OI v Sočiju, potem smo se dogovorili, da lahko to izvedemo po igrah. OKS je stremel k rešitvi, da gremo naprej z razvojem podobe slovenskega športa. Usmeritve agencijam so bile, da izberejo med tremi barvami, ki so barve slovenskega športa, in to nadgradijo z nacionalnim simbolom,« je povedal namestnik generalnega sekretarja za področje financ in marketinga Matic Švab.

Čop bo
 odpravil motnje

Uradno so predstavili tudi vodjo slovenske delegacije za olimpijske igre Rio 2016, tam bo Iztok Čop športnike v novi podobi in simbolih vodil na prvih OI. »Po eni strani mi je v veliko čast, po drugi je to velika odgovornost. Upam, da bom prispeval k dobremu vzdušju v ekipi. S strokovno službo bomo delali, da bo vse optimalno, od športnikov pričakujemo, da pokažejo, kar so sposobni,« je o svoji vlogi povedal Čop. Nekdanji odlični veslač se bo učil iz izkušenj in iger, na katerih je sam nastopal, vse skupaj bo poskušal združiti v svojo zadolžitev. »Nazaj lahko pogledam, kar me je na prejšnjih igrah motilo. To bom poskušal popraviti. Zavedam se, da smo v službi za športnike, da smo za njih tam. Pomembno bo, da bo dobro vzdušje, spoštovanje drug do drugega,« je dodal Čop.

Onesnaženi
in kaotični Rio

Rio de Janeiro je nedavno obiskal namestnik generalnega sekretarja za področje športa pri OKS Blaž Perko, vrnil se je z dobrimi občutki. »Rio je organizacijsko pripravljen na igre. Ekipa ima izkušnje s prejšnjih iger. V sodelovanju z lokalnimi organizatorji in ob nadzoru teh izkušenih ljudi bodo igre po naši oceni na visoki ravni. So v sklepni fazi gradbenih del,« je začel Perko, ki se je ustavil tudi pri težavah, ki pestijo Brazilce. »Veliko je tem, ki polnijo medije. Ena od teh je okoljska težava, onesnaženost. Borijo se z onesnaženostjo obale in jezera, kjer bo veslanje. Trudijo se. Ne zatiskamo si oči, da je to zelo pomembno področje, morali se bodo potruditi. Športniki so na prvem mestu, predvsem njihova varnost in zdravje. Druga zadeva je organizacija oziroma logistika transporta med prizorišči. Rio je zelo zasedeno mesto, po cestah se težko premika. Veliko stalnih prebivalcev ga bo med igrami zapustilo. Nekateri že zdaj oddajajo stanovanje za prihodnje leto, tudi po dvojnih, trojnih cenah,« je povedal Perko.

Potrditev udeležbe

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec, ki bo na igrah v Riu debitiral v vlogi prvega moža naše krovne športne organizacije, je podpisal tudi vabilo predsednika MOK Thomasa Bacha. »Povabilo je poslano s strani predsednika MOK. Podpis pomeni, da se strinjamo z vsemi pravili in zakonitostmi, ki so na OI. Privolili smo, da gremo na OI pod vnaprej znanimi pogoji,« je sporočil Gabrovec.

Razpršeno po Riu

Olimpijske igre v Riu de Janeiru bodo od 5. do 26. avgusta 2016. To bodo prve olimpijske igre v Južni Ameriki. Isti organizacijski odbor bo v Riu izvedel še poletne paraolimpijske igre, ki bodo od 7. do 18. septembra 2016. Po trenutnih ocenah naj bi nastopilo 12.500 športnikov iz 205 držav. Tekmovali bodo na 33 prizoriščih, ki so razpršena v štirih predelih te metropole z več kot 12 milijoni prebivalcev: Barri, Copacabani, Dodoru in Maracani. Izvedli bodo tekmovanja v 28 športih s skupno 41 disciplinami, na programu je 306 tekem.

Deli s prijatelji