VETERANI

Slovenske sablje se ne dajo

Objavljeno 16. julij 2017 10.18 | Posodobljeno 16. julij 2017 10.21 | Piše: Drago Perko

Na veteranskem prvenstvu v košarki je Slovenija osvojila tri medalje, zlato so domov prinesli veterani, srebro pa ekipi veterank iz Ljubljane.

Slavko Kotnik, Dušan Hauptman, Darko Mirt ... Čeprav so asi danes stari krepko čez 50 let, so še vedno toliko čili in zdravi, da so najboljši v Evropi in na svetu. Uradno? Da, uradno. Slovenija 55+ je novi aktualni svetovni prvak, v finalu so s 64:50 padli Italijani, Slovenci pa so nastopili v dresih barve Soče, na katero imajo Italijani slab spomin... »Slavko Kotnik je po košarkarsko pretepal Italijane,« je Dule Trica, kot pravijo Hauptmanu, hvalil Kotnika (29 točk v finalu). »Ko je bilo treba, je Dule zadel, podal, poštartal,« Slavc ni ostal dolžan svojemu soigralcu iz Olimpije, ki je Italijanom nasul 21 točk.

Dule napovedal slovo

Svetovno prvenstvo v veteranski košarki ima bogato tradicijo (prvo je bilo leta 1991 v Buenos Airesu), tokratno je bilo že 14. po vrsti. Slovenija je v mestecu Montecatini sodelovala z desetimi ekipami. »To je tako: eni se gredo zabavat in uživat, mi smo šli po rezultat,« je bil jasen Franc Kokalj, trener in vodja ekipe Slovenija 55+, pri delu pa mu je bila v veliko pomoč asistentka Katja Bogataj. »Saj so fantje po tekmi spili kako pivo, a to je bilo tudi vse. Niti po finalu ni bilo pretiranega veseljačenja. Po pivu smo se odpeljali domov, konec poletja pa bomo uspeh proslavili na pikniku v Posočju,« nadaljuje Kokalj, ki je z veteransko košarko povezan od leta 2008. Vmes se je pojavljalo nihanje, nekaj tekmovanj so zavoljo velikih stroškov izpustili (ZDA, Brazilija). Pred štirimi leti je Kokalj spet pljunil v roke, na svoj račun je prišel lani, ko so bili Slovenci evropski prvaki, letos pa je zasedbi dodal še Kotnika in Mirta.
»Kotnik mi je že na prvem treningu dejal, da bi rad videl nekoga, ki je star toliko kot on in bi ga ustavil. Pa ga v Italiji res ni bilo junaka, ki bi to zmogel,« je nadaljeval Kokalj. Pravi, da ne sme pozabiti Hauptmana pa izvrstne igre Potiska v obrambi, svoje je dodal še Mirt. »Imeli smo Kotnika in dobro strategijo. Igrali smo pametno umirjeno košarko. Imeli smo tudi dolgo klop, ob tem pa še tri poškodbe. Bili smo dobro vodeni. Ni ravno hec v osmih dneh odigrati šest tekem,« pristavi Hauptman, ki je napovedal, da se bo poslovil. »Rekel sem, da bom šel z medaljo. Zdaj imam zlato z EP in SP. Dovolj je bilo. Odhajam na vrhu, naj še mlajši kaj osvojijo,« ostaja neomajen v svoji nameri Dule, ki je v veteranski košarki vztrajal od leta 2001, ko je bilo svetovno prvenstvo v Ljubljani. »Priznam, da sem precej utrujen. Adrenalin je popustil. Bolj počivam, vse me boli,« nam je nekaj dni po uspehu pripovedoval junak slovenske ekipe Kotnik. »Ko so pokrili notranje igralce, se je zadevalo od zunaj, potem obratno,« opisuje. Ni pozabil brutalnega poraza na SP v Pragi leta 2009. »Ker sem si v polfinalu zlomil rebro, so nas Italijani ponižali. Več kot 40 točk je bilo za njih. Zato sem bil tokrat še bolj motiviran, da sem jim oddolžimo,« v smehu pove Slavko.

Pregrešno draga Fimba

Tako tekmovanje ni poceni. Ekipa mora poravnati 1200 evrov, če se predprijavi, oziroma 1600 evrov stane za zamudnike. »Nekaj nam pomagajo sponzorji, letos je levji delež prispeval ugledni arhitekt Miha Furlan, preostanek, 30 do 40 odstotkov stroškov, pa igralci pokrijejo sami,« pojasni Kokalj. »Organizacija meji na superhitro zaslužkarstvo. Če je na glavnem trgu v Montecatiniju v priljubljeni kavarnici cenik dostojen italijanskemu statusu, pa na hipodromu, kjer je bilo odprtje in t. i. social party, nikakor ne morejo obveljati višje cene, še posebno ker je bilo vse postreženo v plastičnih kozarcih. Zapleti so nastali že, ko smo ekipo prijavili, čeprav so bili vsi podatki še precej pred začetkom prvenstva poslani vsaj dvakrat. V dobi interneta je nesmiselno govoriti o izgubljenih podatkih in nevednosti o osnovnih detajlih. Fimba pobira na vseh korakih, razen tekmovanja in uradnih nazivov najboljšim ekipam pa kaj veliko za igralce, ekipe in spremstvo ne naredi,« na sporno delovanje opozarja Gašper Bolhar, ki je bil s svojo ekipo žrtev nejasnih pravil.
Karavana gre dalje. Maribor bo od 22. junija do 1. julija 2018 gostil jubilejno 10. evropsko prvenstvo v veteranski košarki Maxibasketball 2018, ki ga bo pod okriljem Fimbe pripravilo Veteransko košarkarsko društvo (VKD) Štajerska iz Slovenskih Konjic.



Slovenci na Japonsko?

Kako naprej s Slovenijo 55+, Kokalj ne ve. Evropsko in svetovno zlato ekipa ima, zdaj pa jih mika igranje svetovne veteranske lige, ki bo prihodnje leto na Japonskem. Potiho upajo tudi na pomoč Košarkarske zveze Slovenije.




Spoštovanja vredna bera

Na dosedanjih svetovnih prvenstvih je Slovenija osvojila 32 medalj, in sicer 8 zlatih, 14 srebrnih ter 10 bronastih, kar jo uvršča na 7. mesto na svetu.



 

Deli s prijatelji